Skip to Content

Buikgriep; hoe lang besmettelijk en wat zijn symptomen bij baby en peuter?

Buikgriep; hoe lang besmettelijk en wat zijn symptomen bij baby en peuter?

Help! Buikgriep! Het stomme aan deze griep vind ik dat je niet zielig op de bank kan liggen. Lekker onder een kleedje de koorts uitzweten is er niet bij.

Nee, deze griep zorgt ervoor dat je aan je conditie mag gaan werken. Een marathon naar de wc rennen. Dolletjes! Nee, buikgriep en ik zijn geen twee handen op één buik. En dat gaan wij ook niet worden.

Wat is buikgriep?

Als je deze vraag stelt, dan ben ik heel blij voor je. Want dan heb je waarschijnlijk zelf nog nooit een buikgriep meegemaakt. Houden zo!

Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. Het virus of de bacteriën komen meestal via de mond in de maag en darmen. Mensen raken besmet met het virus door de ziekteverwekkers van andere mensen.

Door bijvoorbeeld hoesten of in aanraking te komen met ongewassen handen. Buikgriep is erg besmettelijk. Het kan ook dat je door bedorven producten ziek raakt. Het gaat meestal vanzelf over. Veelal zijn de klachten binnen 4 tot 7 dagen verdwenen.

Symptomen

 • Je hebt last van diarree.
 • Je voelt je misselijk.
 • Je moet vaak overgeven.
 • Je hebt buikpijn.
 • Je kan last hebben van koorts.
 • Je hebt last van hoofdpijn.

Norovirus

Door het norovirus krijgen ongeveer een half miljoen mensen in Nederland buikgriep. Er zijn verschillende soorten norovirussen. Als je besmet raakt met dit virus, begin je meestal binnen drie dagen met overgeven.

Het verloop is heftig, maar is meestal na twee dagen al snel verminderd. Na vier dagen komt de zin in eten weer terug. Bij kinderen jonger dan 2 jaar of ouderen boven de 70 kan de buikgriep heftiger verlopen.

Dit virus is in dermate besmettelijk dat vanuit het braaksel via de lucht het virus zichzelf kan verspreiden.

Adviezen voor als je last hebt van buikgriep

Drink voldoende

De lust in eten is vaak ver te zoeken. Maar doordat je veel voedsel en dus ook vocht verliest doordat jouw lichaam de maaginhoud volledig wilt legen, moet je ervoor zorgen dat je goed (zo niet meer dan normaal) drinkt.

Drink kleine hoeveelheden en verdeel dit zo veel mogelijk over de dag. Heb je het idee dat je niets binnenhoudt? Blijf dan toch drinken, je lichaam neemt altijd een (klein) deel vocht op.

Is jouw kind klein, check dan de luier of toiletbezoekjes of jouw kind nog plast. Is jouw kind langer dan 8 uur droog / heeft niet geplast? Bel dan direct de huisarts.

Let extra op hygiëne

Hygiëne is erg belangrijk wanneer je last hebt van buikgriep. Zo voorkom je dat je er langer last van hebt en anderen besmet. Was je handen goed. En zeker na een toiletbezoek of als je hebt overgegeven.

Heb je twee toiletten in huis? Zorg ervoor dat één toilet van jou is, zodat de anderen minder kans hebben om besmet te raken. Een persoonlijke handdoek in de keuken en badkamer voor je handen is ook aan te raden.

Houd het huis goed schoon. Voornamelijk de natte ruimtes in huis. Raak je mond zo min mogelijk aan, want via speeksel verspreidt dit virus zich razendsnel.

Medicatie

Slik je medicijnen voor andere aandoeningen dan deze buikgriep? Dan is de kans groot dat deze ook uit jouw lichaam worden gegooid door de buikgriep. Overleg met de huisarts welke gevolgen dit heeft en of je er wat aan moet doen.

Voeding

Je mag gewoon eten wanneer je last hebt van buikgriep. Doe het op geleide van je lichaam en in kleine hoeveelheden. Voorbeelden van vast voedsel:

 • Soep: Soep is licht verteerbaar en er zitten vitamines in. Is een soep nog te zwaar voor je maag? Kies dan voor een bouillonblokje met gekookt water.
 • Yoghurt: Yoghurt is licht voor de maag en geeft je energie.
 • Droge crackers: Eet zoute, droge crackers. Het zout in de cracker zorgt ervoor dat dit weer wordt aangevuld in jouw lichaam.
 • Wit brood: Wit brood stopt, waardoor de diarree minder waterig wordt. Bruin/volkoren brood prikkelt de darmen en kun je in het begin beter vermijden. Wanneer je alleen aan de diarree bent, dan neemt je lichaam nog de helft van je voedsel op.

Ze zeggen ook wel eens dat cola of zelfs chips kan helpen bij buikgriep

Vermijd het bereiden van voedsel voor anderen

Delegeer het koken aan jouw partner of kinderen. Bereid geen maaltijden voor anderen. Deze week is dan ook uitermate geschikt om Chinees, Thais en Italiaans aan de deur te laten bezorgen voor jouw gezin 😊.

Vermijd intiem- en handcontact

Waarschijnlijk heb je hier helemaal geen trek in, maar voor de zekerheid zet ik hem er toch tussen. Dus geen genegenheid en sla het handjes schudden tijdens de verjaardagen over.

ORS

ORS (Oral Rehydration Solution) is een drankje waar de benodigde suikers en zouten inzitten om het vocht op te nemen en vast te houden. Houd je niets binnen, dan is het verstandig om dit te drinken.

In dit geval is het ook belangrijk kleine hoeveelheden binnen te krijgen. Ook al heb je het idee dat je het niet binnenhoudt, dan is het toch nuttig om elk kwartier een eetlepel tot je te nemen. Dit is vooral belangrijk bij kinderen en mensen van 70 jaar en ouder.

Wel of niet naar werk / school

Ga niet naar het werk of school; blijf lekker thuis. Dat is niet alleen prettig voor jezelf om snel uit te zieken, maar ook voor de medeleerlingen en collega’s. Zo zorg je ervoor dat je zij vrij blijven van deze vervelende buikgriep. Blijf helemaal thuis als je werkt in:

 • Een ziekenhuis
 • Bejaardentehuis
 • Basisschool
 • Horeca

Zorg ervoor dat je nog drie dagen wacht nadat de symptomen zijn verdwenen voordat je je kind weer naar school stuurt.

De huisarts

Dit artikel is informatief. Ik ben geen huisarts en ken jouw specifieke gezondheidssituatie niet. Twijfel je over jouw gezondheid? Raadpleeg dan de huisarts. Hij kan met jou meekijken wat je onder de leden hebt en eventueel welke behandeling het best bij jouw situatie past.

Wanneer moet je zeker weten aan de bel trekken?

 • Als de koorts meer dan drie dagen aanhoudt.
 • Je verward bent.
 • Er bloed of slijm bij je ontlasting zit.
 • Je weinig tot niets drinkt
 • Je weinig plast
 • Bel voor kinderen en 70-plussers wanneer ze na 8 uur nog niet hebben geplast.
 • Bij ‘gezonde’ volwassenen na 24 uur.
 • De buikpijn ontzettend heftig wordt.

Donald Duck

Tip: Neem Donald Duck mee naar het toilet. Zo heb je het nog een beetje gezellig als je daar de helft van de dag moet vertoeven.

Help! Buikgriep! Het stomme aan deze griep vind ik dat je niet zielig op de bank kan liggen. Lekker onder een kleedje de koorts uitzweten is er niet bij.

Anita

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *