Budgetbeheer of budgethulpverlening wil zeggen dat je hulp krijgt bij het omgaan met je eigen financiën. Wat houdt dit nu precies in? Ben je dit verplicht of kan je het zelf aanvragen? En hoe gaat dit allemaal in zijn werk?
Wat is budgetbeheer?
Bij budgetbeheer zal, zoals gezegd, een instantie jouw geldzaken regelen. Dit is bedoeld om schulden niet verder te laten oplopen en de schulden die je hebt kwijt te kunnen raken. Of om schulden te voorkomen.
Budgetbeheer kan zowel tijdelijk als blijvend zijn. In de meeste gevallen is budgetbeheer tijdelijk. Blijk je zelf niet in staat te zijn om je financiën te regelen, dan kan het blijvend zijn.
Verplichting of vrijwillig?
Je kunt zelf budgetbeheer aanvragen. Als je zelf bijvoorbeeld niet meer weet hoe je om moet gaan met je geldproblemen en je al in de schulden zit, of dit juist wilt voorkomen, kan hulp van een deskundige fijn zijn.
Zo voorkom je dat je zo ver in de schulden komt te zitten dat je echt alles kwijt dreigt te raken. Maar de gemeente kan ook budgetbeheer verplichten. Dit kan bijvoorbeeld als je in de bijstand zit.
Waar vraag je budgetbeheer aan?
Je kunt budgetbeheer aanvragen bij de gemeente. Dit doe je zelf. Je kunt ook op zoek gaan naar een budgetbeheerder. Financiële hulpverleners kan je onder andere vinden op de site van de NVVK (Nederlandse Vereniging Voor Volkskrediet). Zo kan je zien of er een budgetbeheerder of hulpverlener bij jou in de buurt zit.
Kost budgetbeheer geld?
Ja, budgetbeheer kost geld. Dat is ook logisch, want deze mensen moeten ook betaald worden. Het ligt er maar net aan waarom je deze hulp inschakelt of je dit zelf moet betalen of dat de gemeente een bijzondere bijstand verleent. Over het algemeen zullen de kosten bij jouzelf liggen.
Hoe gaat budgetbeheer in zijn werk?
Neemt een budgetbeheerder jouw financiën over, dan zal op een aparte rekening jouw geld binnenkomen. Deze rekening wordt dan beheerd door jouw financiële beheerder. Dit kan dus een budgetbeheerbureau zijn. Maar ook de gemeente (sociale dienst of de gemeentelijke kredietbank).
De beheerder zal ervoor zorgen dat vaste lasten betaald worden. Denk hierbij aan je hypotheek of huur, gas water en licht en verplichte verzekeringen. Soms kan het nodig zijn dat de persoon alleen nog maar leefgeld krijgt. Overigens blijft de persoon in kwestie zelf verantwoordelijk voor zijn schulden.
Verschillende soorten financiële hulp
Naast budgetbeheer komen er ook nog andere termen langs op dit gebied. Want wat is financiële hulpverlening of schuldhulpverlening? Zijn dit allemaal woorden voor exact hetzelfde of zijn er wel degelijk verschillen?
Zit er verschil in budgetbeheer of financiële hulpverlening
Op zich zit hier zeker verschil in. Budgetbeheer is, zoals hierboven omschreven, aan de orde als iemand anders jouw financiën beheert. Dit kan een onderdeel zijn van schuldhulpverlening. De beheerder moet ervoor zorgen dat de persoon op tijd zijn schulden kan betalen en dat er dus genoeg geld op de rekening staat op dat moment.
Bij financiële hulpverlening of dienstverlening (de NVVK spreekt over duurzame financiële dienstverlening) zal getracht worden om evenwicht te vinden tussen inkomsten en uitgaven. Dit wordt toegepast bij mensen met schulden waarbij een schuldregeling niet getroffen kan worden.
Door deze hulpverlening zou het oplopen van schulden voorkomen moeten worden. Het kan ondersteund worden door budgetbeheer.
Maar er kunnen ook andere vormen van hulp aan te pas komen. Anders gezegd: budgetbeheer kan een onderdeel zijn van budget hulpverlening. Maar budget hulpverlening kan ook andere vormen hebben dan (enkel) budgetbeheer. Hieronder nog een aantal vormen van hulp bij je financiën.
Stabilisatie
Bij stabilisatie is er wel een schuldregeling mogelijk (of dat lijkt zo) en is het zaak om evenwicht te vinden en te houden qua inkomsten en uitgaven. Hiermee moet er geprobeerd worden om meer inkomsten te krijgen (zo veel mogelijk) en juist zo weinig als mogelijk is uit te geven.
Hierdoor kan je dan dus zo veel als mogelijk is aflossen. Ook nu kan er gebruik gemaakt worden van budgetbeheer of andere vormen van hulp bij geldzaken.
Beschermingsbewind
Staat iemand onder beschermingsbewind dan hebben we het eigenlijk over een heel ander verhaal. Ook nu worden de financiën door een ander beheert, alleen heeft dit niet direct met schulden te maken.
Een rechter zal deze maatregel opleggen en dit is puur ter bescherming bedoeld omdat de persoon zelf niet in staat is om zijn belangen op dit gebied zelf te behartigen. Vaak gaat het dan om mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen.
Budgetcoaching
Dan is er ook nog budgetcoaching. Het mag duidelijk zijn dat dit minder ingrijpend is. Iemand krijgt hierbij enkel hulp om zo zelf zijn financiën goed te kunnen beheren. Natuurlijk kan het altijd handig zijn om hulp te vragen bij een budgetcoach, als je zelf problemen hebt om rond te komen.
Maar daar hoeven dan niet meteen vergaande stappen bij gezet te worden als direct je financiën door een ander te laten beheren. Een budgetcoach kan je bijvoorbeeld leren om:
- Budgettering. Een persoonlijk budgetplan maken zodat je overzicht krijgt en meer weet wat je allemaal wel en niet kan doen. Een coach kan je helpen om je uitgaven patroon te analyseren en zo te ontdekken waar je kan of zou moeten besparen.
- Schuldenbeheer. Heb je schulden, dan kan een coach helpen om in kaart te brengen welke schulden je hebt en hoe je daar het beste mee omgaat. Hoe pak je het aan om te zorgen dat je de schulden kunt aflossen én te voorkomen dat je nog meer schulden krijgt.
- Besparingsadvies. Waar kan je dingen anders doen zodat je kunt gaan besparen. Ze kunnen je tips geven hoe je kunt bezuinigen op bijvoorbeeld je boodschappen of verzekeringen en dergelijke.
- Financiële educatie. Een budgetcoach heeft uiteraard veel kennis in huis op financieel gebied en kan je hierover dus ook van veel tips en adviezen voorzien.
- Gedragsverandering. Vaak zal je anders moeten leren omgaan met geldzaken en wat daarmee samenhangt. De coach kan je hierbij helpen.
Een budgetcoach kan je helpen om zo dus financieel sterker te staan, om stress rondom geldzaken te verminderen of/en om je financiële doelen te halen. Begeleiding van een budgetcoach is uiteraard toegespitst op jouw persoonlijke hulpvraag.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment