Skip to Content

Bruine benen; beste tips zonder zon, zonnebank en olie

Bruine benen; beste tips zonder zon, zonnebank en olie

Als de temperaturen stijgen en de zon zich laat zien, doe je het liefste meteen een jurk, korte broek of rok aan. Mijn armen en gezicht bruinen snel, alleen mijn benen…niet. Als ik dan in een groep mensen zit, lijken ze wel extra wit.

Hoe kun je aan bruine benen komen? En wat als je dit zonder zon wilt bereiken, bijvoorbeeld als je een zonneallergie hebt? Hierbij tips die helpen om jouw benen ook een bruiner tintje mee te geven!

Waarom bruine benen?

In veel culturen worden bruine benen gezien als een schoonheidsideaal. Dit komt omdat bruine benen er gezond uitzien en er zelfverzekerd uitzien. Bruine benen kunnen ook aantrekkelijk zijn voor mannen, omdat ze aangeven dat de vrouw zorgt voor haar lichaam en er goed uitziet. Er zijn echter ook culturen waar een bruine huid juist gezien wordt als armoede, vooral in Aziatische landen waar een donkere huidskleur gelijk staat aan buiten werken / lagere kaste.

Tips voor extra bruine benen in de zon

Als je besluit om van de zon gebruik te maken, dan helpen deze tips om jouw benen optimaal kleur te geven:

 • Het helpt allereerst als je benen al voor de zomerse temperaturen wat zon hebben opgedaan. Denk aan een rondje hardlopen in een korte broek. Of werk eens in de tuin in een kortere broek. Ongemerkt bouw je zo een laagje pigment op. Als de zonkracht toeneemt, worden je benen sneller bruin. Ook fietsen is een heel handige manier om ongemerkt bruinere benen te krijgen! Tip: smeer wel met minimaal factor 30 (afhankelijk van je huidtype) om verbranden te voorkomen. Met name de voorjaarszon kan echt fel zijn.
 • Ga je in de zon? Eerst scrubben! Door te scrubben verwijder je niet alleen haartjes en dode huidcellen maar ook overtallig talg. Je benen worden zo mooi egaal bruin en de kleur blijft ook nog langer zitten.
 • Zet een teiltje of emmertje water in de buurt. Ga je lekker zonnen in de tuin? Zet dan een teiltje of emmertje water naast je stoel. Maak je benen nat met het teiltje. Je benen worden dan sneller bruin! Dit komt door de weerkaatsing van het water. Dubbel zoveel zon op je benen en ook dubbel effect.
 • Zorg goed voor je huid. Een huid die goed verzorgd wordt, zal eerder bruin worden. Als je last hebt van een droge huid, zul je minder snel bruin worden. De tip: smeer je benen lekker in met een vochtinbrengende lotion of olie.

Tips bruine benen zonder zon

Even geen zon of kun je niet in de zon? Dan zijn er ook nog allerlei tips om toch bruinere benen te krijgen. Maak gebruik van deze slimmigheidjes:

 • Het eten van wortels en het drinken van wortelsap helpt je aan bruine benen. Huh? Ja echt. In wortel zit het stofje betacaroteen. Je moet dan wel veel wortels eten, maar wie weet eet je meerdere keren in de week wel een rauwkostsalade. Eet dan ook een handje wortels! Heb je meteen dit fijne stofje te pakken.
 • Schoenen in lichte kleuren zorgen voor contrast. Zo lijken je benen bruiner. Denk aan pasteltinten als zachtroze of muntgroen. Als je een leuke sandaal gevonden hebt, lak je nagels dan ook meteen in een mooi pastelkleurtje. Je kunt kiezen voor een koele kleur als je een koel kleurtype bent. Denk dan aan rood, marineblauw, zwart en voor warme kleuren kies je voor perzik, taupe, oranje, bruin en andere natuurtinten.
 • Witte kleding maakt bruiner. Oprollen die leuke witte broek en blouse. Ook zo creëer je weer contrast!
 • Probeer eens zelfbruiner. Tegenwoordig zijn er heel goede zelfbruiners, die een oranje look vermijden. De markt van zelfbruiners is groot. En de soorten ook. Je kunt kiezen voor een mousse, spray, crème of olie. Als je weinig tijd hebt, is een spray of mousse fijn. Deze trekken snel in de huid in. Een olie en crème zijn vetter van samenstelling, deze kosten meer droogtijd.
 • Zelf gebruik ik nu de Eco by Sonya Face Tan Water (hier). Deze Australische zelfbruiner geeft een natuurlijk, bruin effect op mijn benen. Hij is geschikt voor ieder huidtype en dat vind ik erg fijn. Ook als je last hebt van eczeem of een gevoelige huid, kun je deze zelfbruiner gerust gebruiken. Hij is wat prijzig, maar hij doet goed wat hij doen moet. En hij heeft verschillende prijzen gewonnen, dat zegt ook wat. 😉
 • Voor wie een zelfbruiner in bodylotion zoekt, is Clarins Self Tanning bodylotion (hier) een aanrader. Deze bodylotion trekt snel in! Geen last dus van strepen of afgeven van het goedje. En dan ruikt hij ook nog eens lekker! Ik kreeg hem vorig jaar voor mijn verjaardag, mijn zusje heeft hem bij de Douglas gekocht.
 • Een schuimende zelfbruiner is de Bondi Sands Foam (hier). En deze werkt ook top! Geen vlekken of strepen. Mocht het op jouw huid toch niet fijn voelen, dan is er een remover verkrijgbaar. Met de handschoen breng je het schuim gelijkmatig aan over je benen. Het trekt snel in.
 • Een ander middel om bruine benen te krijgen is onder de zonnebank! Ga dan het liefste naar een professionele zonnestudio. Zij kunnen naar je huid kijken en je advies geven over welke sterkte en hoeveel minuten je onder de zonnebank kunt gaan. Dit om te voorkomen dat je verbrandt.

Let op: Je hebt vast wel eens over de gevaren van te lang in de zon zitten gehoord. Goed smeren en in de hete uren (tussen 12 en 3 uur) uit de zon blijven helpen hierbij. Ook het dragen van een hoed of ander hoofddeksel helpt om geen zonnesteek of verbranding te krijgen.

Voor wie de zelfbruiner liever aan een professional over wil laten, is er ook nog de optie van een spray tan. In enkel je lingerie wordt je hele lichaam dan in een egale kleur gespoten. Na 5 tot 7 dagen zal de spray tan vervagen. Dit kun je herkennen aan kleine, schilftertjes van je huid.

Er zijn ook spray tan klinieken die claimen dat de kleur wel tot 10 dagen kan blijven zitten. Blijf de eerste uren na de spray tan nog even uit de zon. Je huid kan dan nog verbranden of een reactie geven op de zon.

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *