Skip to Content

Bruin worden; tips gezond en snel zonder zelfbruiner of zon

Bruin worden; tips gezond en snel zonder zelfbruiner of zon

De zomer komt eraan, dat betekent meer tijd buiten en hopelijk een mooi kleurtje. Maar als je zoals de meeste mensen bent, wil je geen huidkanker riskeren door zonder bescherming in de zon te gaan liggen.

Dus hoe krijg je een veilig en gezond kleurtje? Je kunt natuurlijk zelfbruiners gebruiken – maar wat als je geen zin hebt om al die chemicaliën op je huid te smeren? In deze blogpost geven we je een aantal tips om een mooie bruine kleur te krijgen zonder zelfbruiner te gebruiken. Blijf veilig en geniet van de zon!

Beschermingsfactor

Zonnebrandcrème is een belangrijk onderdeel van elke huidverzorgingsroutine, maar met zo veel producten op de markt kan het moeilijk zijn te weten welke je moet kiezen. Eén factor om op te letten is de zonbeschermingsfactor, of SPF. Dit getal geeft aan hoe goed een zonneproduct je huid tegen de schadelijke ultraviolette stralen van de zon zal beschermen. Hoe hoger de SPF, hoe meer bescherming je krijgt.

Het is echter belangrijk te bedenken dat geen enkel zonnebrandmiddel volledige bescherming tegen de zon kan bieden, dus het blijft belangrijk je blootstelling te beperken en andere voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding.

Bovendien kunnen sommige zonnefilters de gevoelige huid irriteren, dus is het belangrijk er een te kiezen die zacht is en geschikt voor je huidtype.

Gebruik altijd zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger om je huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon

Zonnebrandcrème is niet alleen voor het strand. Het is belangrijk om elke dag zonnecrème te dragen, ook als je niet van plan bent tijd in de zon door te brengen. De schadelijke stralen van de zon kunnen je huid beschadigen, zelfs als je niet lang in de zon bent.

Daarom is het belangrijk om altijd zonnecrème met een SPF van 30 of hoger te gebruiken. Dit helpt je huid beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon en helpt je een veilige bruine kleur te krijgen. Vergeet dus niet je in te smeren met zonnecrème voor je naar buiten gaat, zelfs als je alleen maar een blokje om gaat.

Breng minstens 20 minuten voor je naar buiten gaat zonnebrandcrème aan

De meeste mensen weten dat het belangrijk is om zonnebrandcrème te dragen als je tijd in de zon gaat doorbrengen. Maar wist je dat je je minstens 20 minuten voor je naar buiten gaat met zonnebrandcrème moet insmeren? Dat komt omdat het ongeveer 20 minuten duurt voordat zonnebrandcrème in je huid is opgenomen en begint te werken.

Dus als je wacht tot je al in de zon bent, zal je huid niet beschermd zijn tegen de schadelijke UV stralen van de zon. En dat kan leiden tot pijnlijke zonnebrand, vroegtijdige veroudering, en zelfs huidkanker. Smeer je dus goed in met zonnecrème 20 minuten voor je de zon in gaat.

Breng om de twee uur opnieuw zonnecrème aan, of vaker als je zweet of zwemt

Zelfs als je maar een tijdje in de zon hangt, is het belangrijk om je om de twee uur opnieuw in te smeren met zonnecrème. Zweten en zwemmen kunnen er ook voor zorgen dat zonnecrème eraf wrijft, dus het is vooral belangrijk om je opnieuw in te smeren als je gezweet hebt of in het water bent geweest.

Dit helpt niet alleen zonnebrand voorkomen, maar het helpt je ook om veilig bruin te worden. Vergeet dus niet je vaak opnieuw in te smeren!

Zorg ervoor dat je gezicht veilig is in de zon

Een zonnebril met UV-bescherming helpt om schade aan je ogen te voorkomen, en een hoed met een rand helpt om de zon van je gezicht te houden. Als je van plan bent tijd buiten door te brengen, zorg er dan voor dat je zowel een hoed als een zonnebril in je tas inpakt.

En als je in het water gaat, zorg dan dat je een zonnebril koopt die ontworpen is voor watersport. Met een beetje planning vooraf kun je je gezicht en ogen gemakkelijk tegen de zon beschermen.

Veilige uren in de zon

Als je probeert te voorkomen dat je verbrandt, zijn er bepaalde uren van de dag dat je uit de zon wilt blijven. De zon is het sterkst tussen 12 uur ’s morgens en 15 uur ’s middags, dus als het kan, wil je tijdens die uren binnen of in de schaduw blijven. Als je toch buiten moet zijn, zorg er dan voor dat je zonnecrème draagt en zoveel mogelijk blootgestelde huid bedekt.

Schaduwrijke plaatsen opzoeken kan ook helpen, omdat ze meestal koeler zijn en minder direct zonlicht hebben. Bedenk dat zelfs op bewolkte dagen de UV stralen nog door de wolken kunnen dringen en schade aanrichten, dus het is altijd belangrijk op je blootstelling aan de zon te letten.

Drink veel water om gehydrateerd te blijven

Het is geen geheim dat water essentieel is voor de goede werking van ons lichaam. Elk systeem in ons lichaam is afhankelijk van water om goed te kunnen werken, en daarom is het belangrijk om gehydrateerd te blijven door de hele dag door voldoende te drinken.

Water helpt niet alleen onze lichaamstemperatuur te regelen en gifstoffen weg te spoelen, maar het helpt ook onze huid gezond en veilig te houden in de zon.

Onze tip om sneller bruin te worden

Er gaat niets boven een zongebruinde teint om je gerustgesteld en zelfverzekerd te voelen, vooral nu we allemaal zo’n hectisch leven leiden. Het kan verleidelijk zijn de hele dag in de zon door te brengen om zo snel mogelijk die perfect bronzen teint te krijgen, maar dit is eigenlijk de slechtste manier om het aan te pakken.

Niet alleen zul je eindigen met een pijnlijke zonnebrand, maar je zult ook de volgende dagen binnenshuis moeten doorbrengen om te herstellen. Vooral als je bruine benen wilt, kan die huid snel verbranden.

De beste aanpak om snel een bruine kleur te krijgen is hem geleidelijk op te bouwen. Dit doe je door voldoende zonnebrandcrème te gebruiken.

Elke dag een bescheiden hoeveelheid tijd in de zon doorbrengen en je blootstelling geleidelijk opvoeren naarmate je huid meer aan het licht gewend raakt, zijn allemaal manieren om dit te doen. Zo voorkom je niet alleen dat je je verbrandt, maar kun je je bruine kleur ook langer behouden.

Meer tips om gezond bruin te worden vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *