Skip to Content

Brown noise slapen; wat is het en hoe kan dit helpen?

Brown noise slapen; wat is het en hoe kan dit helpen?

Je hebt misschien al wel vaker gehoord over white noise slapen. Maar er zijn meer ‘kleuren’ geluid die goed zijn om te gebruiken bij het slapen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van brown noise! Bruine ruis, zou je kunnen zeggen. Waar staat deze term voor en wat doet dit dan met je? Waarvoor zou je het gebruiken? En waar vind je brown noise geluiden om te gebruiken?

Wat is brown noise?

Brown noise bestaat alleen uit lage frequenties en daarmee zijn het donkere geluiden. Onweer, een bulderende zee maar ook een heel sterke wind: geluiden die worden weggezet als brown noise. Dit soort tonen helpen je als je wilt ontspannen en het zorgt ook voor een betere nachtrust omdat je minder gespannen bent.

Maar het is tevens goed voor je concentratie. Je zou brown noise dus ook gewoon overdag kunnen gebruiken door ernaar te luisteren met oortjes in. Zo hoor je enkel de brown noise geluiden en word je niet afgeleid door andere omgevingsgeluiden. Brown noise wordt ook wel red noise genoemd.

Wat is het verschil met white noise?

Zoals aangegeven zijn er meer kleuren ruis die je kunnen helpen en bij allemaal worden er andere eigenschappen aan toegeschreven!

  • White noise zijn monotone geluiden, zoals een kabbelend beekje of de bekende stofzuiger. White noise zorgt door deze monotone geluiden dat je hartslag en ademhaling vertraagt en daardoor kan je sneller in slaap vallen. White noise wordt ook wel ingezet bij baby’s omdat zij waarschijnlijk herinnerd worden aan de monotone geluiden die hij of zij in de baarmoeder vernam. Men is wel kritisch in gebruik omdat je baby er te afhankelijk van zou kunnen worden. 
  • Pink noise maakt gebruik van lage frequenties. Deze zijn dan sterker aanwezig dan hoge frequenties. Andere bronnen zeggen dat deze frequenties dan gelijk verdeeld zijn. Voorbeelden hiervan is de wind of harde regen. Pink noise zou de complexiteit van hersengolven verminderen en daardoor zal je makkelijker in een diepe slaap komen en is ook de slaapkwaliteit beter.
  • Brown noise is dus nog lager in frequenties. Golven, een waterval of de donder: zomaar een paar voorbeelden. 
  • Red noise is hetzelfde als brown noise.
  • Blue noise: hier hoor je nog minder over. Meestal gaat het over witte en/of roze ruis. Blauwe ruis is het tegenovergestelde van bruine ruis. Deze geluiden lijken op de toon die je gebruikt als je tegen een baby praat. 
  • Violet of Purple noise: zou nog hoger zijn de blauwe ruis. En komt ook niet vaak naar voren. 
  • Grey Noise: dit is een ruis die door een computer is gemaakt en waarbij alle frequenties evenredig aanwezig zijn. Het lijkt dus op witte ruis, maar is gevarieerder.
  • Green Noise: deze term wordt gebruikt voor natuurlijke geluiden, zoals het bos. Is geschikt voor focus, meditatie en studie.

Noises en baby’s: pas op!

Let op: wil je de geluiden inzetten bij je baby? Doe dit op een veilige manier. White noise kan je inzetten, maar niet iedereen is ervan gecharmeerd omdat ze stellen dat je baby er dan van afhankelijk zou worden.

Bij Pink noise wordt je gewaarschuwd. Deze geluiden mag je niet bij baby’s gebruiken omdat ze dan te diep in slaap kunnen raken en daarmee kan het zelfs levensgevaarlijk worden. Hoe dit zit met de overige kleuren ruis wordt niet echt benoemd.

Je leest ook allerlei verschillende verhalen of je nu wel of niet een bepaalde ruis kunt inzetten bij je kleintje. Dit kan ook met de leeftijd te maken hebben (te jonge baby) of dat er iets met je grotere baby is waarom hij niet te diep in slaap mag vallen.

Natuurlijk moet je hierin heel verstandig te werk gaan. Vraag het anders eens na bij het consultatiebureau. Ga je op zoek naar een soundmachine?  Let op de instructies die gegeven worden. Zorg dus dat het volume niet te hard is en zet de soundmachine niet te dichtbij.

Gebruik ook niet klakkeloos iedere vorm ruis, want zoals al gemeld kunnen erbij zitten die te goed werken waardoor je baby te diep in slaap valt. Volgens een Amerikaans onderzoek zijn er ook soundmachines die je baby juist meer kwaad doen, dan goed. Lees je goed in wat wel en niet kan en hoe de reviews bijvoorbeeld zijn! 

Werkt bruine ruis echt?

Voor zover bekend is er geen wetenschappelijke studie die bevestigd dat bruine ruis werkelijk helpt. Is het enkel omdat het de achtergrondgeluiden weg filtert of doen de tonen meer met je? Wie het weet, mag het zeggen! Maar als het voor jou werkt, dan is het toch prima? Gewoon eens uitproberen dus.

Misschien is het wel niks anders dan het feit dat we altijd maar in de omgevingsgeluiden zitten. Het verkeer raast de hele dag door, de vliegtuigen in de lucht, de filmpjes en andere zaken die we toch echt moeten zien (denken we) of gewoon al het geblaat van alle mensen om je heen gedurende de hele dag. Ons brein krijgt zoveel indrukken en door enkel die bruine ruis te horen krijgt het rust. Misschien is dat wel de enige verklaring. 

Waar vind je bruine ruis?

Moet je nu direct op zoek naar een soundmachine om bruine ruis te luisteren? Nee hoor, je vindt ze heel eenvoudig op YouTube en Spotify. Dus gewoon koptelefoon op en luisteren maar. Terwijl je slaapt of zelfs terwijl je werkt.

Er is ook een app, Noise Machine, waarbij je kunt kiezen uit witte, roze, groene en bruine ruis. Het voordeel van de app is dat je er een timer op kunt zetten en je kunt ook gewoon je scherm donker laten. Dat is uiteraard heel fijn als je ermee in slaap wilt vallen. 

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *