Skip to Content

Broodkorstjes gebruiken; inclusief recepten wat te doen met oud brood of kapjes

Broodkorstjes gebruiken; inclusief recepten wat te doen met oud brood of kapjes

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Hier in huis wel in ieder geval, maar weggooien vind ik zonde. Toch een stukje van de opvoeding van vroeger waarbij je de korstjes gewoon moet opeten. En ook iets wat ik zelf probeer te stimuleren. Daarom bedacht ik een aantal alternatieven wat je zou kunnen doen met die broodkorstjes. 

Uit het vuistje

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Als je jonge kinderen hebt, zoals baby’s of dreumesen, dan zijn korstjes ook erg handig. Als ze beginnen met eten begin je al met de korstjes af te snijden zodat ze daar wat op kunnen sabbelen.

Het gaat in het begin nog niet eens om het eten zelf maar de vaardigheid die daarbij komt kijken en goed is voor de taalontwikkeling. De korstjes die je niet gebruikt kunnen zo dus goed gedeeld worden.

Lees ook: Gezond & hartig broodbeleg

Paneermeel maken

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Als er nog geen beleg op het brood zit kan je het ook heel goed gebruiken om paneermeel van te maken. Het is dan wel fijn als je een keukenmachine ter beschikking hebt. Met behulp van een fijn mesje kan je dit heel fijn malen zodat je er paneelmeel van kan maken. Dit is ook goed houdbaar.

Het recept vind je hier.

Mac and cheese

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Deze broodkruimels kan je heel goed gebruiken om deze klassieke mac and cheese af te maken. Daardoor krijgt de bovenkant in de oven een heerlijk krokant korstje.

Het recept vind je hier.

Gehaktballetjes

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Of wat dacht je van gehaktballen die je wat steviger maakt met broodkruimeltjes. Deze zijn gevuld met mozarella voor een extra smaakdimensie.

Het recept vind je hier.

Croutons

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Van de korstjes kan je ook croutons maken. Hiervoor snijd je ze in kleine blokjes. Daarna meng je ze in een schaaltje met een scheutje olijfolie en eventueel een uitgeperst teentje knoflook.

Daarna is het ongeveer 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 190°C. tot ze goudbruin zijn. In de pan kan ook, maar dan goed blijven schudden en erbij blijven. Lekker voor bij de soep of door een salade heen.

Het recept vind je hier.

Bakken als wentelteefjes

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Misschien ken je de wentelteefjes van vroeger nog wel? Hiervoor gebruikte je oud brood dat je even dipt in een mengsel van ei en melk en daarna bakt. Eventueel op smaak gebracht met kaneel en suiker. Ook met de broodkorstjes is dit prima te doen.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Cinnamon Rolls

Broodsticks met rozemarijn en oregano

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Wat ook erg lekker is om de broodkorstjes even te dopen in de olijfolie en daarna te bestrooien met zeezout, rozemarijn en oregano of wat geraspte parmezaanse kaas. Dan even in de koekenpan of in de oven zodat ze lekker geroosterd worden.

Meer informatie vind je hier.

French toast sticks

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Een alternatief zijn deze broodsticks met een kaneel suiker dip.

Het recept vind je hier.

Brood muffins

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Deze muffins zijn gemaakt van restjes brood; geen mes en vork meer nodig. Gewoon zo in een keer happen.

Het recept vind je hier.

Pulled brood

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Misschien ken je het wel die broodjes die je uit elkaar kan plukken. Tussen het brood zit er bijvoorbeeld kaas, ui, ham of smeerseltjes zoals kruidenboter met kruiden.

Het recept vind je hier.

Kaas fondue

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Heerlijk; brood dippen in de kaasfondue met gesmolten kaas!

Lees ook; Kindvriendelijke kaasfondue maken

Broodfrittata

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Normaal word frittata gemaakt met aardappels, maar in dit recept wordt het vervangen door laagjes van brood, eieren en kaas.

Het recept vind je hier.

Broodkorstjes in de airfryer

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

De korstjes kunnen ook heel goed even in de airfryer. Dan heb je geroosterde korstjes. Lekker in combinatie met een dip van jam, appelmoes of smeerkaas.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Airfryer recepten; van bruchetta tot kip en gevulde paprika

Broodpudding

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Van de korstjes kan je ook een broodpudding maken.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Broodpudding; recept en variaties van gezonde broodpudding tot en met Jamie Oliver

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Deze gestoomde broodpudding kan je ook prima maken met croissants. Of zoals deze met cacao.

Het recept vind je hier.

Salmojero

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Een dikkere en vollere variant van de bekende gazpacho; een spaanse koude tomatensoep waarbij brood is gebruikt als bindmiddel.

Het recept vind je hier.

Ribollita

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Of wat vindt je van deze rustieke soep?

Het recept vind je hier.

Pita chipjes

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Heb je pita’s over; dan kan je daar deze chipjes van maken lekker met een frisse dip.

Het recept vind je hier.

Eendjes / Vogeltjes voeren

Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.

Natuurlijk een heel makkelijke oplossing waar de vogels of eendjes met dit koude weer heel erg blij zijn. En ook nog eens een leuke activiteit met de kinderen. Komen ze toch even buiten.

En anders kan je ze altijd nog zelf op eten 😉

Meer tips vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Jan-Willem Schaafsma Jan-Willem Schaafsma schreef:

    Eendjes / vogeltjes voeren moet je dus NIET doen! Kunnen ze niet verteren, en kunnen ze zelfs dood aan gaan…
    Bovendien trekt het ongedierte aan. In de meeste steden is het daarom zelfs verboden!

  2. Avatar van Lori (Mama's Jungle) Lori (Mama's Jungle) schreef:

    Leuk dat je naar mijn artikel linkt 🙂 Paneermeel maken is ook wel een goede, ja!

  3. Avatar van Maai Maai schreef:

    Oh echt, dat had ik eerder moeten lezen. Zo stom, heb hier nooit over nagedacht, wel de eendjes en vogels natuurlijk. Ga de rest eens uitproberen. Nog twee hier die ze liever laten liggen 🙂

  4. Avatar van Laura Laura schreef:

    Leuke tips. Ik heb er een tijdje terug ook een artikel over geschreven. Hier maken we inderdaad meestal croutons of bezoeken we de eendjes. Korstjes gaan hier overigens wel op, wij blijven meestal zitten met die eerste en laatste 2 sneetjes van het brood.