Of je kind nu broodkorstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen.
Hier in huis wel in ieder geval, maar weggooien vind ik zonde. Toch een stukje van de opvoeding van vroeger waarbij je de korstjes gewoon moet opeten. En ook iets wat ik zelf probeer te stimuleren. Daarom bedacht ik een aantal alternatieven wat je zou kunnen doen met die broodkorstjes.
Uit het vuistje

Als je jonge kinderen hebt, zoals baby’s of dreumesen, dan zijn korstjes ook erg handig. Als ze beginnen met eten begin je al met de korstjes af te snijden zodat ze daar wat op kunnen sabbelen.
Het gaat in het begin nog niet eens om het eten zelf maar de vaardigheid die daarbij komt kijken en goed is voor de taalontwikkeling. De korstjes die je niet gebruikt kunnen zo dus goed gedeeld worden.
Lees ook: Gezond & hartig broodbeleg
Paneermeel maken

Als er nog geen beleg op het brood zit kan je het ook heel goed gebruiken om paneermeel van te maken. Het is dan wel fijn als je een keukenmachine ter beschikking hebt. Met behulp van een fijn mesje kan je dit heel fijn malen zodat je er paneelmeel van kan maken. Dit is ook goed houdbaar.
Het recept vind je hier.
Mac and cheese

Deze broodkruimels kan je heel goed gebruiken om deze klassieke mac and cheese af te maken. Daardoor krijgt de bovenkant in de oven een heerlijk krokant korstje.
Het recept vind je hier.
Gehaktballetjes

Of wat dacht je van gehaktballen die je wat steviger maakt met broodkruimeltjes. Deze zijn gevuld met mozarella voor een extra smaakdimensie.
Het recept vind je hier.
Croutons

Van de korstjes kan je ook croutons maken. Hiervoor snijd je ze in kleine blokjes. Daarna meng je ze in een schaaltje met een scheutje olijfolie en eventueel een uitgeperst teentje knoflook.
Daarna is het ongeveer 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 190°C. tot ze goudbruin zijn. In de pan kan ook, maar dan goed blijven schudden en erbij blijven. Lekker voor bij de soep of door een salade heen.
Het recept vind je hier.
Bakken als wentelteefjes

Misschien ken je de wentelteefjes van vroeger nog wel? Hiervoor gebruikte je oud brood dat je even dipt in een mengsel van ei en melk en daarna bakt. Eventueel op smaak gebracht met kaneel en suiker. Ook met de broodkorstjes is dit prima te doen.
Het recept vind je hier.
Lees ook: Cinnamon Rolls
Broodsticks met rozemarijn en oregano

Wat ook erg lekker is om de broodkorstjes even te dopen in de olijfolie en daarna te bestrooien met zeezout, rozemarijn en oregano of wat geraspte parmezaanse kaas. Dan even in de koekenpan of in de oven zodat ze lekker geroosterd worden.
Meer informatie vind je hier.
French toast sticks

Een alternatief zijn deze broodsticks met een kaneel suiker dip.
Het recept vind je hier.
Brood muffins

Deze muffins zijn gemaakt van restjes brood; geen mes en vork meer nodig. Gewoon zo in een keer happen.
Het recept vind je hier.
Pulled brood

Misschien ken je het wel die broodjes die je uit elkaar kan plukken. Tussen het brood zit er bijvoorbeeld kaas, ui, ham of smeerseltjes zoals kruidenboter met kruiden.
Het recept vind je hier.
Kaas fondue

Heerlijk; brood dippen in de kaasfondue met gesmolten kaas!
Lees ook; Kindvriendelijke kaasfondue maken
Broodfrittata

Normaal word frittata gemaakt met aardappels, maar in dit recept wordt het vervangen door laagjes van brood, eieren en kaas.
Het recept vind je hier.
Broodkorstjes in de airfryer

De korstjes kunnen ook heel goed even in de airfryer. Dan heb je geroosterde korstjes. Lekker in combinatie met een dip van jam, appelmoes of smeerkaas.
Het recept vind je hier.
Lees ook: Airfryer recepten; van bruchetta tot kip en gevulde paprika
Broodpudding

Van de korstjes kan je ook een broodpudding maken.
Het recept vind je hier.
Lees ook: Broodpudding; recept en variaties van gezonde broodpudding tot en met Jamie Oliver

Deze gestoomde broodpudding kan je ook prima maken met croissants. Of zoals deze met cacao.
Het recept vind je hier.
Salmojero

Een dikkere en vollere variant van de bekende gazpacho; een spaanse koude tomatensoep waarbij brood is gebruikt als bindmiddel.
Het recept vind je hier.
Ribollita

Of wat vindt je van deze rustieke soep?
Het recept vind je hier.
Pita chipjes

Heb je pita’s over; dan kan je daar deze chipjes van maken lekker met een frisse dip.
Het recept vind je hier.
Eendjes / Vogeltjes voeren
/sparrow-bread-59a6fbad22fa3a0010ac2644.jpg)
Natuurlijk een heel makkelijke oplossing waar de vogels of eendjes met dit koude weer heel erg blij zijn. En ook nog eens een leuke activiteit met de kinderen. Komen ze toch even buiten.
En anders kan je ze altijd nog zelf op eten 😉
Meer tips vind je hier.
- Red flags in een beginnende relatie: Waar moet je op letten? - 28/11/2023
- Plussize merken en winkels in Nederland - 26/11/2023
- Hibachi keuken; Japanse teppanyaki plaat - 24/11/2023
Eendjes / vogeltjes voeren moet je dus NIET doen! Kunnen ze niet verteren, en kunnen ze zelfs dood aan gaan…
Bovendien trekt het ongedierte aan. In de meeste steden is het daarom zelfs verboden!
Leuk dat je naar mijn artikel linkt 🙂 Paneermeel maken is ook wel een goede, ja!
Natuurlijk, was echt toeval dat ik die tegen kwam toen ik dit had klaar staan. Vult elkaar goed aan!
Oh echt, dat had ik eerder moeten lezen. Zo stom, heb hier nooit over nagedacht, wel de eendjes en vogels natuurlijk. Ga de rest eens uitproberen. Nog twee hier die ze liever laten liggen 🙂
Ik ben benieuwd naar wat ze er van vinden!
Leuke tips. Ik heb er een tijdje terug ook een artikel over geschreven. Hier maken we inderdaad meestal croutons of bezoeken we de eendjes. Korstjes gaan hier overigens wel op, wij blijven meestal zitten met die eerste en laatste 2 sneetjes van het brood.