Zou het voorjaar nu dan toch echt begonnen zijn? De afgelopen dagen zijn we verwend met mooi weer en een zonnetje.
Tijd dus om de kledingkasten weer eens uit te mesten. De dikke winterkleding en alles wat te klein is geworden, eruit, en de eerste zonnige aankopen er weer in.
Nu vind ik het echter zonde om een spijkerbroek en andere jongenskleding die je bijvoorbeeld koopt bij OTTO die net iets te klein zijn weg te doen. Met name in de lengte voldoen deze niet meer, maar rondom de middel is het geen probleem.
Nu kun je deze broeken met een beetje geluk verkopen, misschien straks wel op de vrijmarkt.
Maar, je kunt ze ook heel eenvoudig recyclen; een nieuw leven geven voor je eigen kind. Kapotte knieën kan je trouwens ook prima fixen met een van deze oplossingen.
Spijkerbroek kleuren
Voordat ik de schaar ging zetten in de jongenskleding heb ik ze eerst gekleurd. Een deel van de broeken was vaal geworden dus die konden wel een ‘opfrisser’ gebruiken.
Daarnaast waren er enkele broeken die dochterlief niet meer zou passen, of ze vrijwel nooit gedragen heeft vanwege de rosé en paarse kleur. Deze heb ik direct mee gewassen.
Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt door te verven in een machinewas. Verf voor een dip-dye experiment heb ik ook gekregen van Huishoudplein, maar die houden jullie nog tegoed.
Daarmee wacht ik nog even tot het een keertje zonnig is en de kinderen op de peuterspeelzaal zitten zodat ik dit rustig buiten kan doen. Iets met voorzorgsmaatregelen en zelfkennis 😉
Benodigdheden textielverven
Voor het verven heb je nodig;
- Dylon Was en verf Jeans Blue 400 gram (andere kleuren zijn ook mogelijk)
- Dylon machine ontkleurder (had ik voor de zekerheid besteld, maar bleek niet nodig)
- Wegwerphandschoenen
- Als je donkere stoffen lichter wilt laten worden heb je ook een ontkleurder nodig
Spijkerbroeken: Spijkerbroeken van stretch-stof zijn niet ideaal om te gebruiken. Daarbij zitten vaak stukjes rubber of plastic in de stof verweven, en het ziet er niet mooi uit als je dat aan de onderkant van je korte broek ziet bungelen.
Je kunt ook andere lange broeken omtoveren tot korte broek. Zorg er wel voor dat het 100% katoen is, of bijna 100%.
DIY: Textielverven
Nu heb ik eerst de broeken gekleurd voordat ik hier de schaar in heb gezet. Als je veel broeken hebt, kun je dit natuurlijk ook andersom doen. Scheelt toch weer iets aan stof en gewicht.
200 gram wordt namelijk aanbevolen voor maximaal 1 kg kleding. Meer of minder kan wel, maar dan kan de kleur donkerder of lichter uitpakken.
In totaal heb ik 8 kinderbroeken gewassen die vrij donker zijn geworden.
Eigenlijk is het gewoon heel simpel en is er nauwelijks sprake van een diy; je stopt de kleding in de wasmachine. Scheurt het zakje aan de bovenkant open en zet deze tussen de kleding.
Daarna zet je de wasmachine aan op een standaard programma op 40 graden zonder voorspoelen of economisch programma, je wacht tot het standaard programma gedraaid heeft. Dan haal je het zakje eruit.
Voeg je je standaard wasmiddel toe en draai je nog een keer zodat de verfresten goed verdwijnen.
Als dat klaar is, kun je ze drogen in de droogtrommel of gewoon even ophangen aan het droogrek, handschoenen heb je niet eens nodig want het geeft niet meer af.
Ik was nieuwsgierig of de wasmachine zou afgeven en ik de machineontkleurder nodig had maar de witte hydrofiel die ik erin stopte kwam er ook weer wit uit.
Als de broeken gedroogd zijn kun je verder met de volgende stap. Houd er echter wel rekening mee dat sommige garen geen textiel zijn maar synthetisch, deze worden niet gekleurd.
Evenals een stukje kant dat nog steeds wit was. Twee van de blauwe broeken hadden dus nog steeds roze en paarse accenten. Het stukje kant bij de broekzak viel me zelfs nu pas op.
Broeken inkorten
Na het kleuren kun je de broeken inkorten en repareren. Ik koos ervoor om ze net onder de knie af te knippen, op die manier zijn ze nog iets lang en beschermen ze de knietjes een beetje.
Als je de randen oprolt, laat rafelen of er een zoom in maakt gaat hier vanzelf nog een stukje vanaf. Daarnaast kun je beter te lang laten dan te kort. Al is een heel kort broekje natuurlijk wel erg zomers 😉
Lengte bepalen
Als eerste begin je met het op maat knippen van de broekspijpen. Als de spijkerbroek aan is bepaal je de lengte. Dit zijn de meest voorkomende lengtes;
- Een capri komt tot op je kuit, en staat heel leuk met hoge hakken of sandalen. Capri’s zijn eigenlijk maar een klein stukje korter dan een normale broek, dus dit is een goede lengte als je de spijkerbroek niet al te drastisch wilt veranderen. Om een capri te maken kun je beter een strakke broek of “skinny” gebruiken dan een losvallend model. De onderkant van de capri moet strak bij je kuiten zitten en er niet omheen bungelen.
- Een bermuda komt tot op of net boven je knie. Afhankelijk van het soort spijkerbroek dat je gebruikt, kan een bermuda heel comfortabel en toch heel stijlvol zijn. Als je een ruimvallende, comfortabele korte broek wilt waar je de hele zomer in kunt wonen, knip dan een losvallende spijkerbroek af en maak er een bermuda van. Ook een strakke spijkerbroek die om de dijen en knieën heen zit kan leuk zijn als bermuda, vooral als je er een wijde top bij draagt.
- De klassieke korte broek, of short, komt tot ongeveer 8 tot 12 centimeter boven de knie. Dit is een veelzijdig model dat je op allerlei manieren kunt dragen. Je kunt zowel strakke als wijdere spijkerbroeken gebruiken om een short te maken.
- De short is een goed model als je een spijkerbroek hebt waar gaten of vlekken bij de knieën of daaronder zitten. Een superkort broekje heeft een zoom van ongeveer 5-7 centimeter. Voor een superkorte broek kun je het beste een strakkere spijkerbroek gebruiken. Met een wijdere spijkerbroek heb je kans dat je te veel inkijk hebt.
Mocht je de onderkant van de broekspijpen willen omslaan, dan moet je de lengte wat langer houden. Vervolgens zet je op beide naden (aan de binnenkant en buitenkant van je been) een speld op de plaats waar je wilt knippen.
Als je niet zo goed met een schaar bent, kun je voor de zekerheid met behulp van een liniaal op het stuk tussen de twee spelden nog wat extra spelden zetten, zodat je zeker weet dat je recht gaat knippen.
Tip: Houd bij shorts het kruis iets langer dan aan de buitenkant. De onderkant loopt dan in een iets schuine lijn van binnen naar buiten. Bij het dragen valt het echter juist recht op je been. Shorts die je in de winkel koopt, zijn ook vaak op deze manier gemaakt.
Knippen
Als je de juiste lengte bepaald hebt (houd het liever iets te lang, als je ‘m te lang vindt, kun je er altijd nog iets afknippen), knip je eerst de broekspijp af waar de spelden zitten. Het spelden hoef je dus maar op één broekspijp te doen.
Gebruik hiervoor een zeer scherpe schaar om happen in de stof te voorkomen, bij voorkeur een stofschaar. Als de eerste broekspijp eraf is, trek je de broek nogmaals aan, om te kijken of het naar je zin is. Zo niet, knip je ‘m bij.
De reden dat je dit doet voordat je aan de andere pijp begint, is omdat er maar één manier is om de broekspijpen gelijk te krijgen. Als je achteraf nog aan beide pijpjes moet knippen is de kans groot dat ze ongelijk worden.
Is de lengte naar je zin? Leg de broek vervolgens plat op tafel en vouw hem dubbel, zodat beide broekspijpen precies op elkaar liggen. Vervolgens knip je de andere broekspijp af, precies langs de rand waar je de andere hebt geknipt. Zo weet je zeker dat de pijpen even lang zijn.
Rafelen en afwerken
Als je de broeken wilt rafelen, trek je de onderkant van de pijpen strak en ga er met de scherpe kant van één van de poten van een schaar overheen in een raspende beweging. Je kunt hiervoor ook een kaasschaaf of rasp gebruiken.
Wil je geen rafels maar een omgeslagen randje, dan kun je dat heel gemakkelijk doen: Je slaat de pijpjes één of twee keer om, bij voorkeur als je de shorts aan hebt, zodat je kunt zien of het gelijk is.
Dat zet je vast met wat spelden, je trekt de broek weer uit en maakt wat steekjes op de plek waar de spelden zitten zodat het ook tijdens het spelen omgeslagen blijft zitten. Afwerken met de naaimachine is dus niet nodig!
Nadat je klaar bent gaat de spijkerbroek nogmaals in de was. Het wassen zorgt ervoor dat de vezels losser worden en er een nog betere versleten look ontstaat.
Als je broek klaar is kun je altijd nog met wat textielstiften, wat glitters of een applicatie en rhinestones je broek ‘pimpen’.
Heb jij wel eens broeken ingekort?
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Heel leuk gedaan! Zonde om weg te gooien joh, je kan er net als dit, superleuke kleertjes van maken
Die kleuren zijn inderdaad mooi donker! Ook prettig om wat versleten, maar nog wel knappe, broeken op te knappen
Ik ben echt verbaasd over de kleur. Jaren geleden ook wel eens gedaan maar het resultaat was een vlekkerige broek! Heb je goed gedaan zeg!
Ja viel me ook mee en ook zo donker. Terwijl ik het gewoon in de wasmachine heb gedaan en verder niets.
Ik heb dit nog nooit geprobeerd en het lijkt zo eenvoudig!
Broeken heb ik ook wel eens ingekort. Dat zijn ze vaak nog erg leuk.
De broeken kleuren eigenlijk niet. Ik ben altijd vang dat er verf in de wasmachine achter blijft en mijn volgende was dan ook verkleurd…
Ja, leuk hè, broeken knippen!
Dit jaar zijn ook de ‘kapotte broeken’ weer helemaal in 🙂
Wat een leuk idee! Toch maar eens kijken of Sven nog broekjes heeft die ik kan pimpen!
Wat een leuk idee! Ik maak inderdaad shorts van broeken die te kort zijn. Leuk met een maillot eronder en straks met blote beentjes!
Echt een goed idee! Mijn moeder deed dit ook altijd als iets niet meer zo mooi was. & tadaa als nieuw, zo leuk!
Wat een leuk idee! Ik heb er wel eens eerder aan gedacht om kleding te verven, maar op de één of andere manier ben ik toch altijd bang dat er dan per ongeluk wat verf in de wasmachine achterblijft en vervolgens mijn andere kleding zou verpesten..