Skip to Content

Brandstof besparen; tips minder verbruiken en geld besparen

Brandstof besparen; tips minder verbruiken en geld besparen

Nu de brandstofprijzen zo hoog zijn, willen we allemaal graag weten hoe we hierop kunnen bezuinigen. Wat kun je doen om je portemonnee te vriend te houden?

Pak de fiets

Misschien een heel flauwe, maar wel de meest doeltreffende: ga die auto uit en stap vaker op je fiets. Natuurlijk zal dat niet in alle gevallen kunnen, maar vaker de fiets pakken kunnen de meeste mensen toch wel toepassen.

Niet voor ieder boodschapje even snel de auto pakken en de kinderen breng je weg met de fiets (of lopend). Alle stukjes die je minder rijdt scheelt toch weer brandstof! Vaak is de auto pakken een gewoonte geworden. Een nieuwe gewoonte aanleren is dan zeker aan te raden.

Kies voor de motor

Het klinkt misschien een beetje dubbel, want een motor gebruikt ook brandstof. Echter kan je hiermee langs de files rijden, waardoor dit heel veel brandstof scheelt. Tegenwoordig heb je ook hele zuinige motoren die minder verbruiken dan een motor. Houdt er dan wel rekening mee dat je motorkleding nodig hebt om je ook veilig te kunnen verplaatsen en je je wellicht moet omkleden als je op de plaats van bestemming bent aangekomen.

Reizen met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is niet goedkoop, ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Maar met de gigantische prijzen die er nu gevraagd worden voor de brandstof wordt het wel een heroverweging waard.

Ja, de auto geeft je meer vrijheid, hoewel dat ook maar net is hoe je het bekijkt. In de trein kun je alvast dingen doornemen, wat je anders thuis of op je werk nog moet doen (of op school). Je staat niet in de file én als de trein vertraging heeft dan kun je in ieder geval nog even ergens koffie halen of dan maar ter plekke je avondeten nuttigen. In je auto in de file lukt dit allemaal niet!

Oh ja, even bijslapen kan vanzelfsprekend ook. Als je, indien mogelijk, je werkuren zo aanpast dat je de spitsuren vermijdt, kun je goed zitten in de trein en van bovenstaande voordelen gebruik maken!

Let ook op aanbiedingen waardoor je goedkoper kunt reizen met de trein. Een dagkaart kan veel goedkoper uitkomen dan gewoon een enkele reis, bijvoorbeeld. Of het reizen buiten de spits.

Samen rijden

Carpoolen is helemaal zo gek nog niet. Moet je een stuk rijden naar je werk toe? Kijk eens of er collega’s zijn die een stuk dezelfde kant opgaan. Of je nu het hele stuk met elkaar mee kunt rijden, of maar een deel, het scheelt toch weer benzineverbruik!

Bij provinciale wegen zijn er regelmatig plekken te vinden waar een carpoolparkeerplaats is. Maar je kunt natuurlijk ook prima afspreken op een andere locatie waar je de overbodige auto kunt parkeren.

Tips bij tanken

Moet je tanken? Over het algemeen is tanken langs de snelweg duur. Kijk eens of er op je route of in je dorp een goedkoper alternatief is en tank als je daar in de buurt bent! Kleine moeite voor jou, fijn voor je financiën. Werk je op een industrieterrein?

Vaak is daar een tankstation aanwezig, welke vast goedkoper is dan het tankstation die je op de snelweg tegenkomt. Tanken bij een tankstation zonder bemanning is in principe goedkoper! Niet zo vreemd uiteraard, want het personeel moet immers ook betaald worden.

Let op speciale tankdagen!

Er zijn tankstations die op bepaalde dagen een extra korting geven. Hier in mijn dorp is dat bijvoorbeeld op vrijdag. Gewoon op die dag tanken is dus heel slim, ook al is de tank dan nog niet helemaal leeg. Beetje vooruitdenken dus!

Tanken in het buitenland

Tanken in het buitenland is voor mensen die bij de grens wonen ook een optie, als de prijzen daar echt veel lager liggen. Bedenk wel dat je de extra kilometers die je ervoor maken moet, moet meenemen in je berekening of je goedkoper uit bent.

Daarnaast moet je opletten of jouw auto wel tegen E10 kan, wat je vaak in het buitenland kunt tanken. Niet alle auto’s kunnen hier namelijk mee overweg. Kom je terug van vakantie? Dan kan het een handige zet zijn om voor de grens van Nederland nog even je tank vol te gooien.

Zorg voor de juiste bandenspanning

Je bandenspanning goed in de gaten houden is niet alleen veilig, maar kan ook brandstof besparen. Heb je de juiste spanning, dan kan die besparing zelfs oplopen tot 5% minder brandstofverbruik! Dat is het meten toch wel waard. Bij veel tankstations kun je dat checken.

Is de spanning te laag geworden? Dan kun je ze hier ook meteen oppompen. Of je hiervoor moet betalen hangt af van het tankstation waar je het doet. Bij de één betaal je hiervoor, terwijl de ander dit als een extra service ziet.

Rijd zuinig

Misschien flauw, maar werkt wel: blijf achter grote voertuigen hangen. Daarmee hoeft jouw auto niet tegen de tegenwind te werken en kost het dus minder energie (lees: brandstof). Dit werkt natuurlijk vooral als het echt hard waait. Laat de motor niet onnodig draaien. Rem zo min mogelijk en probeer je snelheid zo constant mogelijk te houden.

Heb je cruise-control? Gebruik deze dan zo veel mogelijk. Let op je toerental en schakel op het juiste moment over naar de volgende versnelling. Heb je een start-stopsysteem? Gebruik deze dan! Dan wordt het uitschakelen bij langer dan 1 minuut stil staan vanzelf voor je gedaan.

De airco vreet ook benzine!

De airco onnodig aanlaten zou een extra brandstofverbruik tot wel 30% kunnen veroorzaken! Maar zet niet dan maar de ramen open in plaats van de airco… Omdat de stroomlijning van de auto daarmee vermindert verbruik je dan ook meer brandstof. Even checken dus!

Want onnodig de airco aanhebben is simpelweg niet nodig. Overigens schijnt het zo te zijn dat de airco in de zomer minder verbruikt dan rijden met de raampjes open. Dus is het te warm in de auto? Kies dan toch wel voor de airco.

Gestroomlijnd blijven

Een auto is zo gevormd dat de wind er de minste vat op heeft. Onderbreek je dit gestroomlijnde model, dan vangt je auto dus meer wind en zal er meer brandstof verbruikt worden.

Met andere woorden: een dakdrager, een open dak of bijvoorbeeld een fietsendrager zijn akelige windvangers! Gebruik je ze niet? Verwijder ze dan. En als je bagage in de kofferbak past is dat een veel beter plan dan een dakkoffer gebruiken!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *