Jouw interieurstijl kiezen zorgt voor een inrichting die helemaal bij jouw woonwensen past. Nu is er van alles mogelijk, maar wat nu als je niet kunt kiezen? Dan kan een mix helemaal jouw smaak zijn! Botanisch industrieel mixt stoer en natuur met elkaar. Dus je hoeft helemaal geen keuze te maken, maar je leeft je lekker uit met planten en toch ook met stoere meubels en dergelijke. En het resultaat? Is prachtig!
Wat is botanisch?
Botanisch gaat over planten. Lekker veel groen dus in je kamer. En dat mag echt in overvloed. Want één enkel plantje maakt natuurlijk geen botanisch geheel. Dus kies voor planten in overvloed en op allerlei manieren. Hangplantjes, grote groene planten, vetplanten en zelfs hier en daar droogbloemen.
Wat is industrieel?
Een industrieel interieur is geënt op de sfeer van de oude fabrieken. Bij industrieel ga je voor robuust en kan het een beetje een oude uitstraling hebben. Je mixt stoere materialen, zoals beton, bakstenen, metaal en hout met elkaar.
Ook heel mooi is het als je bij muren bijvoorbeeld nog een deel de bakstenen ziet, alsof de muur al oud en verweerd is. Je kunt de sfeer nog mooier maken door eveneens te gaan voor groot en robuust qua meubels en bijvoorbeeld ook een fabriekslamp kopen.
Waarom botanisch industrieel mooi is
Een mix van beide stijlen geeft een heel mooi effect. Beide houden wel van materialen als hout en steen. En juist de mix maakt het spannend, maakt het net even speelser. Omdat industrieel eigenlijk een beetje voelt als het tegenovergestelde van natuur… Terwijl botanisch juist volledig natuur is, zeg maar. Maar hoe pak je dit nu aan?
Kies voor groen bij botanisch industrieel
Groen is de kleur van de natuur. De kleur van planten en bomen. En dat mag je prima benadrukken door groen ook als hoofdkleur te gebruiken. Wil je het rustig houden, dan gebruik je 1 of 2 tinten. Wil je het net even speelser of afwisselender, dan zou je natuurlijk meerdere tinten groen kunnen kiezen voor in je interieur.
Wordt dat allemaal net even té groen? Je zou het ook kunnen combineren met andere natuurlijke kleuren, zoals bruin, zand, kleikleur of dit soort tinten. Bruin is sowieso een mooie kleur om ook het industriële karakter te benadrukken.
Planten overal
En vergeet dan uiteraard de planten niet. Zoals al eerder gemeld zet je niet alleen een enkel plantje in je vensterbank, maar je kamer mag echt groen ogen door de planten.
Grote groene planten op de grond, diverse mooie bloeiers op de vensterbank, hangplanten voor het raam of aan het plafond op strategische plekken en zo kan je vast nog wel meer mooie plekken verzinnen. Of je gaat voor puur groene planten of juist planten met mooie bloeiwijzen, dat is helemaal aan jou en ook hierin kan je uiteraard mixen.
Natuurlijke materialen zijn een must
Eigenlijk kom je ook niet om natuurlijke materialen heen. Met deze materialen benadruk je het botanische, maar het geeft ook juist de rauwere look van het industriële kantje van je inrichting. Je kunt met houten kistjes spelen, door deze als tafeltjes te gebruiken, waar je een plantje op zet. Of hang ze aan de muur en zet er dan plantjes in. Metaal, steigerhout, baksteen, beton, wol, oud hout: het kan allemaal.
Kies je industriële kant
Door het groen en de planten én de natuurlijke materialen kan je al snel denken dat het industriële gedeelte achterwege blijft. Maar dat is zeker niet zo. Door de materialen robuust of rauwer te houden, heb je al een stuk van de industriële kant te pakken. Kies voor één of meerdere objecten die passen bij het industriële stukje. Een opvallende studiolamp of fabriekslamp, bijvoorbeeld.
Je kunt er ook een aantal in een rijtje boven je eettafel of bar hangen. Kies voor een baksteen muur en het staat nog mooier als je een deel wel stuct en dan grillig kiest voor baksteen. Het moet dan lijken alsof de muur oud is. Een robuuste houten tafel is zeker een opvallend item of wat dacht je van een grote, ingelijste foto van een oude fabriekshal.
Decoratie in een botanisch industrieel interieur
Je kunt beide stijlen benadrukken door te kiezen voor specifieke decoratie. Afbeeldingen ingelijst aan de muur, van fabriekshallen en dergelijke of juist van dieren, planten en dergelijke. Omdat industrieel eigenlijk iets vintage over zich heeft, kan je ook heel mooi kiezen voor oude afbeeldingen.
Dat matcht eigenlijk met beide stijlen als je dan gaat voor oude afbeeldingen van iets wat met de natuur te maken heeft. Oude schoolplaten met insecten of vlinders erop, bijvoorbeeld.
Wat wil je benadrukken?
In principe is het natuurlijk de bedoeling dat beide stijlen tot hun recht komen en je dus oplet dat de één niet de overhand krijgt. Maar eerlijk is eerlijk: natuurlijk is het helemaal aan jou of je dat ook wil of dat je juist 1 van de 2 best iets meer naar voren wilt laten komen. Wil je inderdaad de verdeling gelijk houden, kies dan voor 2 of 4 opvallende details, waarbij deze dus van beide stijlen afkomstig zijn
Een mooie fabriekslamp, die midden in de ruimte hangt kan een grote eyecatcher zijn. En dan kies je ook voor een grote plantenbak met meerdere planten waar je simpelweg niet omheen kan… Om maar een idee te geven. Een mix maken met de kleuren bruin en groen is zeker ook een goed plan om ook het industriële een podium te geven.
Ter inspiratie
Natuurlijk is het ook mooi om wat voorbeelden te zien. Daarom nog een aantal ideeën. En weet je wat ook helpt? Maak zelf een moodboard om te zien hoe het moet gaan worden! Misschien kan je deze afbeeldingen dan ook wel gebruiken!
Dat de kleuren bruin en groen mooi mixen zie je bij dit voorbeeld.
Verweerd en donker van het industriële kantje, in combinatie met veel plant, geeft dit effect:
Dit voorbeeld is een plaatje. Zowel door kleurgebruik als de prachtige decoratie, zoals de klokken aan de muur.
Nog even een voorbeeld van de verweerde muur, die vaker genoemd is.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment