Skip to Content

Een bore-out: ziek worden van verveling

Een bore-out: ziek worden van verveling

Een burn-out komt veel voor. En informatie hierover is veel voor handen. De tegenhanger is een bore-out. Hierover hoor je veel minder, terwijl ook dat een reden kan zijn om dusdanig klachten te ontwikkelen dat je niet meer goed kunt functioneren. Wat is een bore-out? Waar komt het door en wat zijn de kenmerken?

Wat is een bore-out?

Waar een burn-out het gevolg is van te veel hooi op je vork nemen, is een bore-out exact het tegenovergestelde! Je raakt in de stress omdat je juist niet uitgedaagd wordt. Je doet dingen die je niet genoeg uitdagen of geen voldoening geven. Ziek worden van verveling is eigenlijk exact wat het woord zegt en wat het dus ook is. Het klinkt vrij simpel, toch is dit het niet. Sterker nog: het kan net zo erg zijn als het hebben van een burn-out! Omdat over een bore-out minder verteld wordt en de symptomen lijken op die van een burn-out, kan het voorkomen dat mensen verkeerd gediagnosticeerd worden. Je zult begrijpen dat dat in dit geval niet goed werkt.

Welke redenen kunnen een bore-out veroorzaken?

Uiteraard is hierover geen vastomlijnd lijstje te geven. Maar redenen die hieraan bij kunnen dragen zijn:

  • Saai werk, waardoor de dag erg lang duurt
  • Werk is te makkelijk en daagt je niet uit
  • Je hebt geen klik met je werk/ervaart geen voldoening
  • Eentonig werk
  • Onder je niveau werken
  • Te weinig werk waardoor je zelf je tijd door moet zien te komen
  • Schuldgevoel omdat je betaalt krijgt voor iets, terwijl je voor jouw gevoel niks doet
  • Net als bij een burn-out zullen mensen niet graag toegeven dat ze ziek worden van verveling. Dus houden ze hun hoofd recht en doen ze net alsof het allemaal wel goed gaat. Uiteraard zal ook dit op den duur dusdanig op kunnen breken dat het zo niet meer gaat.

Wie lopen risico op een bore-out?

Mensen die vanuit zichzelf niet snel iets nieuws zullen doen of zelf op zoek zullen gaan naar meer uitdaging, lopen meer risico. Mensen met minder zelfvertrouwen zullen sneller dit gedrag vertonen, omdat ze die nieuwe initiatieven niet durven te nemen. Maar ook mensen die hoogbegaafd zijn lopen een groter risico. De kans dat zij niet genoeg uitgedaagd worden qua kennis is immers groter. Mensen die van zekerheid houden en daarom niets willen veranderen, kunnen ook in een bore-out geraken. Ze hebben het niet meer naar hun zin of zijn uitgekeken op hun werk, maar durven de stap niet te nemen om dingen te veranderen!

Van burn-out naar bore-out

Mensen die een burn-out gehad hebben zullen het advies krijgen om het rustiger aan te doen en veel mensen zijn zich dat dan ook zeker bewust. Ze zullen alleen wel op moeten letten dat ze niet doorslaan naar de andere kant. Te weinig doen kan immers dezelfde klachten veroorzaken!

Kenmerken van een bore-out

De kenmerken van een bore-out zijn min of meer hetzelfde als bij andere stress gerelateerde problemen, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Minder interesse om iets te gaan doen
  • Minder interesse in de wereld om je heen
  • Minder zelfvertrouwen krijgen
  • Snel op je teentjes getrapt
  • Uitstelgedrag
  • Gefrustreerd/gestrest zijn
  • Ontevreden zijn
  • Slecht slapen
  • Depressie

Gevolgen bore-out

Zowel fysieke als mentale klachten kunnen voorkomen, waardoor je in het vicieuze cirkeltje belandt. Je slaapt minder door je klachten, waardoor deze alleen nog maar erger worden. Je gaat nog minder doen omdat je minder energie hebt en daardoor verlies je nog meer dingen die je uitdagen. Je zelfvertrouwen kan dalen omdat je niet wordt uitgedaagd en je zelf gaat twijfelen aan wat je wel en niet kunt.

Hoe kom je ervan af?

Op zoek gaan naar hulp is zeker een aanrader, maar je kunt ook zelf uiteraard al stappen zetten (zodat je de ernstige klachten kunt voorkomen). Heb je het idee dat jouw lusteloosheid en minder zin in dingen komt doordat je te weinig uitgedaagd wordt? Probeer hier dan zelf verandering in te brengen. Dus ga op zoek naar uitdagingen en praat er over met je leidinggevende, zodat hij of zij ook wéét dat je meer wilt of dat je het anders wilt. Misschien is het nodig om heel ander werk te gaan zoeken.

Wil je dat niet? Dan kun je uiteraard ook die uitdaging juist in je vrije tijd opzoeken. Maar dan nog is het wel goed om in je werk iets zinvols te vinden. Bedenk dat als jij niets laat merken, een ander niet weet dat er iets veranderen moet. Dit zul je echt zelf aan moeten geven en/of moeten doen! Een ander kan dit niet voor je overnemen. Lukt het niet om zelf hier verandering in te brengen? Dan kun je uiteraard hulp inroepen van een hulpverlener, zoals een psycholoog. Wacht niet te lang met hulp zoeken of zelf actie te ondernemen. Hoe langer een situatie duurt, hoe langer het ook weer duurt om ervan af te komen!

Tips om een bore-out te voorkomen/ervan af te komen

Uiteraard kun je zelf ook al stappen nemen om stress door verveling te voorkomen. Merk je dat je dag erg lang duurt omdat je niks te doen hebt? Voel je je nutteloos door het werk wat je doet? Dan heb je misschien iets aan onze tips! Bedenk dat je altijd eerst goed voor ogen moet hebben wat je anders zou willen!

Durf je niet in 1 keer een grote verandering aan? Doe het dan in kleine stapjes.

  • Wie heeft het leven zoals jij dat zou willen? Laat je door hem of haar inspireren!
  • Volg een cursus of seminar of iets dergelijks die je nieuwe uitdagingen biedt én wat je kunt gebruiken om je leven (werk) te veranderen
  • Jezelf voorstellen hoe je leven eruitziet als je iets verandert kan ook heel goed werken
  • Plan iedere dag iets in waar je energie uithaalt. Waar word je blij van? Maak hier gewoon gebruik van. Muziek bij je werk?Even dansen? De pauze buiten doorbrengen? Het maakt niet uit, zolang je maar je energielevel verhoogt. Bewegen schijnt hier goed bij te helpen.

Ideeën maken is 1 ding, maar blijf niet te lang hangen in nieuwe ideeën. Daarmee bereik je niks en zit je volgend jaar nog in hetzelfde schuitje! Heb je een goed idee? Doe het dan!

Meer informatie vind je hier.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *