Skip to Content

Boerenkool recepten; van wokken, roerbakken of vegetarische stamppot

Boerenkool recepten; van wokken, roerbakken of vegetarische stamppot

Met de lente voor de deur is boerenkool misschien niet meer het eerste gerecht wat bij je op komt als je je afvraagt wat er op tafel gezet kan worden. Hoor je boerenkool, dan denk je automatisch aan rookworst en een groot bord met een flinke schep stamppot.

Ik eet boerenkool ook alleen maar als een stamppot. Niet mijn favoriete recept overigens, maar mijn jongens zijn er dol op. Die eten het liefst elke dag Hollandse pot met veel aardappels en vlees. Wist je dat je met boerenkool veel meer kan maken dan alleen stamppot?

Klassieke stamppot boerenkool

De welbekende stamppot, hier mag ik natuurlijk niet aan voorbij gaan in dit rijtje boerenkoolrecepten. Een lekkere smeuïge prak van aardappels en boerenkool waar je met je vork een kuiltje in kan duwen om een fijne jus in te gieten.

Door de stamppot zitten knapperige uitgebakken spekblokjes verstopt en je eet het uiteraard met een heerlijke rookworst. Als je er van houdt mag je er ook nog een lik mosterd bij eten.

Het recept vind je hier.

Pittige boerenkool stamppot

Met een kleine twist is de klassieker al om te toveren in een pittigere maaltijd. Voeg wat chili, koriander en ketjap toe en je stamppot heeft ineens meer pit. Ook lekker met knapperige gebakken uitjes erbij.

Het recept vind je hier.

Oosterse boerenkool met kip

Met nog een andere twist maak je van de traditionele stamppot een Oosters gerecht om van te smullen. Ook hier wordt er meer pit gegeven aan de kool. Deze keer wordt er gebruikgemaakt van een goede klodder sambal, net zoveel als je aankunt en verse pepertjes.

De aardappels kook je samen met een bouillonblokje om net wat meer smaak te geven aan het gerecht. En in plaats van rookworst eet je nu een kruidige kipgehakt bij deze stamppot. Een Hollandse stamppot met een oosters tintje dus.

Het recept vind je hier.

Stamppot zonder aardappels

Niet iedereen eet graag aardappels. Er zijn mensen die aardappels gewoon echt niet lekker vinden, of mensen die liever geen koolhydraten willen eten. Dit gerecht past perfect binnen een ketogeen dieet. De aardappels worden er namelijk uitgehaald en vervangen door een bloemkool.

Een flinke bord groentes dus zonder pasta, rijst of aardappels. En wie ook nog het liefst vegetarisch eet kan de rookworst vervangen voor een vegetarische rookworst en de spek verder achterwege laten.

Het recept vind je hier.

Stamppot met zoete aardappel

Oké, de allerlaatste ik beloof het. Nog één stamppotgerecht. Deze moet ook echt in dit rijtje weergegeven worden. De traditionele bloemige aardappel wordt hier vervangen voor een stevige zoete aardappel, dit maakt ook deze stamppot goed te eten bij een koolhydraatarm dieet.

Dit recept gebruikt in de basis balsamico, pittige rode uien en fetakaas. Laat je het zo bij deze basis dan heb je een vegetarisch recept op tafel staan. Voor de vleesliefhebbers kan er nog een stuk worst bij geserveerd worden en kan er nog wat extra gebakken spekjes bij gegeven worden.

Het recept vind je hier.

Krieltjes roerbak met boerenkool

Toch aardappels met boerenkool, maar nee het is dit keer geen stamppot. Nu gaan we alles in de wok roerbakken en ben je binnen een mum van tijd klaar in de keuken. Een super eenvoudig en snel klaar te maken maaltijd. Je eet dus eigenlijk gewoon je welbekende aardappels, vlees en groente maar dan wel net even een tikkeltje anders.

Het recept vind je hier.

Penne pasta met boerenkool en mascarpone

Voedzaam, smaakvol en makkelijk. Dit pasta recept kan uiteraard met diverse soorten pasta bereid worden. Maar houd hierbij wel in gedachte dat wanneer je gebruikmaakt van een volkoren pastasoort het gerecht voedzamer zal zijn en dus ook net iets gezonder dan wanneer je een “witte” pasta gebruikt.

Als je er van houdt gebruik je uiteraard verse pepers en maak je een eigen groene pesto om het gerecht op smaak te maken. De mascarpone vervangt het vlees en als je het hierbij laat is ook dit een prima vegetarisch gerecht.

Eventueel ook nog aan te vullen met pijnboompitjes of walnoten in stukjes gebroken of gekneusd en waarschijnlijk zijn zongedroogde tomaten en reepjes gesneden hier ook erg lekker door. Vul het aan of laat het gerecht voor wat het is en geniet van de maaltijd.

Het recept vind je hier.

Zoete aardappeltortilla met boerenkool

Een tortilla is eigenlijk een soort dikke koek van laagjes aardappels met ei en groente. Hier wordt gekozen voor een zoete aardappel en door vegetarisch gehakt. Hierdoor is dit gerecht dus wederom vegetarisch en koolhydraatarm.

Door fijne specerijen als komijn, chili’s, paprikapoeder en oregano wordt dit gerecht lekker pittige van smaak. De tortilla gaat in een quiche vorm in de oven en na het bakken kun je hier mooie stukken uit snijden.

Ook een mooi gerecht voor bij een buffettafel of om mee te nemen naar een picknick trouwens want een tortillagerecht is vaak niet alleen warm lekker, maar ook lauw of zelfs afgekoeld nog erg smaakvol.

Homemade pesto van boerenkool

Wie ooit wel eens zelf een pesto heeft gemaakt zal dit kunnen beamen. Een zelfgemaakte pesto smaakt 100 keer beter dan een kant-en-klaar prutje uit een potje van de winkel. En het woord “prutje” dekt dan 100% de lading. Wat een wereld van verschil en wat een weinig moeite moet je hiervoor doen.

Werkelijk waar, zo belachelijk simpel en zo intens lekker. Bewaar het in een steriel schoongewassen potje wat goed afgesloten kan worden. En je hebt altijd een goede gezonde pesto in huis om gerechten een goede smaakvolle afwerking te geven.

Pesto kan altijd door een gerecht, maakt niet uit waar in. Denk aan een pasta, een quiche, een soep of gewoon op een boterham als basissmeersel in plaats van boter.

Beleg de boterham nog met een goede plak kaas en wat rauwkost en je hebt een goede stevige lunch in handen. Of zet de pesto op tafel met wat stokbroodjes als een fijne dip bij de borrelplank of als bijgerecht bij een soep.

Het recept vind je hier.

Boerenkool soep

Heb je nog genoeg boerenkool over na het maken van de pesto? Maak er dan ook meteen deze mooie kerriesoep mee. Als je dan je pesto smeert op een rustiek broodje dan heb je een heerlijke maaltijd voor een zondagavond. En als de soeppan niet leeg gaat kun je de volgende dag nog een restje opwarmen en serveren als voorgerechtje.

Het recept vind je hier.

Boerenkool met tofu

Tofu is een eiwitrijk sojaproduct en wordt vaak gebruikt in vegetarische gerechten als vleesvervanger. Deze roerbakmaaltijd van boerenkool is dus ook als vegetarisch gerecht te eten.

Een smaakvolle roerbakmix van verschillende groentes en specerijen, krachtig van smaak en lekker in combinatie met blokjes gebakken tofu. Eventueel nog aan te vullen met rijst of pasta naar wens.

Het recept vind je hier.

Boerenkool risotto

Boerenkool met een mediterraans tintje. Een lekkere frisse risotto met kaas, tuinerwten en boerenkool. Een vegetarisch recept met een flinke hoeveelheid vitamine C voor een flinke oppepper voor je weerstand. Niet onbelangrijk nu de temperatuur zo schommelt de laatste dagen.

Het recept vind je hier.

Boerenkool als salade

Een lekkere gezonde salade hoeft natuurlijk niet per se gemaakt te worden van sla. Heb je weleens aan boerenkool gedacht?

Een rijke salade bomvol goede vitamines kun je serveren bij een soep of met geroosterde (zoete) aardappels. Vul de salade aan met goede specerijen, stukjes courgette en aubergine en knapperige kikkererwtjes en wees verrast hoe lekker boerenkool kan zijn.

Het recept vind je hier.

Gnocchi met boerenkool

Gnocchi is een product wat je moet leren eten. Door de kruising van een bloemige aardappel en pastaproduct kun je het maar lastig een plekje geven in je brein. En daarbij vergt het ook enige oefening om het op een lekkere manier op tafel te krijgen, geef ik onmiddellijk toe.

Wij maken vaak gnocchigerechten met spinazie en een stuk zalm. Maar dit recept leert ons dat zeker ook de boerenkool hier goed dienst kan doen op tafel.

Het recept vind je hier.

Boerenkool couscous

Couscous met pompoen en boerenkool? Dat heb ik nou nog nooit gegeten! Nee, snap ik. Het klinkt ook niet echt voor de hand liggend. En toch lijkt mij dit gerecht echt het proberen waard.

Met de aanvulling van extra zwarte bonen is het niet nodig om er vlees bij te serveren, maar voor de liefhebber kan er best een stukje vlees bij. Denk aan stukjes kipfilet even omscheppen in een wok en klaar.

Het recept vind je hier.

Taco’s met boerenkool

Nog een verrassend lekkere combinatie leer je kennen met dit gerecht. Taco’s gevuld met boerenkool en balletjes gemaakt van bietjes! Een ideaal gerecht voor iedereen die van rauw eten houdt.

Nu hoef je de boerenkool namelijk niet eerst te koken want het gaat rauw in de taco’s. De bieten maal je met kikkererwten in een keukenmachine en kneed je tot balletjes die in de oven worden gebakken. Een voedzame maaltijd die heerlijk makkelijk weg eet op een sportavond.

Het recept vind je hier.

Boerenkool met zalm

Een pokébowl met zalm en boerenkool. Heerlijk, gezond, makkelijk en ideaal voor een relaxt avondje tafelen. Pak de chopsticks maar alvast uit de keukenla en geniet van dit heerlijke gerecht. Een mooi begin om je weekend te starten op de vrijdagavond na een drukke werkweek.

Het recept vind je hier.

Zalm met quinoa en boerenkool

Met quinoa kun je ook veel mooie gerechten maken. Zo kun je dus ook als maaltijd deze boerenkool met quinoa serveren en lekker hierbij is een goede moot verse zalm. Aangevuld met een frisse komkommersalade met sesamzaadjes.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Quinoa recepten

Kalkoenfilet met boerenkool en abrikozen

Grote kans dat je ook hier nog nooit van gehoord hebt. Boerenkool met abrikozen. Maar dat ook deze combinatie met kalkoen mogelijk is bewijst dit recept. Een eenvoudig, snel te bereiden recept met een frisse zoete smaak. Dat zal ook vast en zeker gewaardeerd worden door kleine kindermondjes.

Het recept vind je hier.

Quiche van boerenkool

Elke manier van bereiden kan een totaal andere smaak aan een product geven. Wie boerenkool alleen kent als stamppot zal echt verbaasd zijn als je deze quiche eet. Bijna niet te geloven dat je ook nu gewoon op boerenkool zit te kauwen. De smaak is echt totaal anders. En lekkerder ook. De stamppot houd ik liever voor gezien, maar deze quiche mag van mij vaker op tafel komen.

Het recept vind je hier.

Zo zie je maar dat ook een simpele boerenkool nog heel veelzijdig kan zijn. Laat je verrassen en probeer ook eens een recept uit zoals hierboven beschreven staat. Leer de boerenkool op een andere manier kennen en waardeer opnieuw dit Hollandse product. Liefs, Isabell

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *