Body Dysmorphic Disorder, kortweg BDD, is een psychisch probleem waarbij mensen een heel negatief beeld hebben van (een deel van) hun lichaam. Dit gaat verder dan ‘gewoon’ niet tevreden zijn met je uiterlijk. Wat houdt BDD nu precies in? Welke gevolgen heeft dit voor de persoon zelf? En wat doe je als je eigen kind hieraan lijdt?
Wat is BDD?
Body Dysmorphic Disorder wordt gezien als een stoornis, omdat het beeld wat de persoon van zijn eigen lichaam heeft niet klopt. Men is er stellig van overtuigd dat een deel van het lichaam afschuwelijk is, ook als er eigenlijk helemaal niks aan mankeert en de buitenwereld het misschien zelfs wel als mooi beschouwd.
Natuurlijk kan het wel zo zijn dat iemand echt een kleine afwijking heeft, zoals een litteken, maar staat de reactie van de persoon totaal niet in verhouding met dat wat er aan de hand is. Een andere benaming is Morfodysforie of simpeler gezegd ‘ingebeelde lelijkheid’.
Welke lichaamsdelen worden lelijk gevonden?
Welk lichaamsdeel lelijk wordt gevonden verschilt van persoon tot persoon. Het verschilt ook of het om één lichaamsdeel gaat of dat er meerdere delen van het lichaam verafschuwd wordt. Het kan gaan om bijvoorbeeld een neus, maar het zou ook zelfs het kapsel kunnen zijn. Er is wel een lijst van wat het meeste voorkomt.
- Neus
- Haar
- Huid
- Gewicht
- Buik
- Tanden
- Ogen
- Borsten
- Benen
De gevolgen van BDD
De persoon met BDD zal zijn of haar lichaamsdeel zo verafschuwen dat er alles aan gedaan wordt om dit te verbergen. Ook zal hij of zij veel tijd besteden aan het controleren van het lichaam. Dit doen ze bijvoorbeeld door heel veel in de spiegel te controleren hoe ze eruitzien. Of ze durven juist niet in de spiegel te kijken.
Afhankelijk van het lichaamsdeel wat de obsessie veroorzaakt, zullen ze bijvoorbeeld een pet dragen om dit te verbergen of gebruik maken van make-up. Je kunt dan ook spreken van obsessief gedrag.
Hieraan gaat dus veel tijd verloren en er kunnen problemen ontstaan in de omgang met andere mensen, zowel privé als op school of op het werk. Geruststelling halen ze vaak bij andere mensen. Maar ze zullen zich ook juist continue vergelijken met anderen.
Kenmerken van BDD
Je zou kunnen zeggen dat BDD voor meerdere angsten zorgt, want het heeft overeenkomsten met meerdere psychische klachten. BDD zorgt zowel voor sociale angsten, waarbij het kenmerken in zich draagt van een sociale fobie. Het controlegedrag kan de vormen aannemen van een dwangstoornis (OCD).
Toch valt BDD eigenlijk niet onder angststoornissen, maar wordt het weggezet als een somatoforme stoornis. Dit staat voor een stoornis waarbij een persoon wel lichamelijke klachten heeft, maar waar geen aanwijzingen voor een ziekte bij worden gevonden. Hoewel je op veel sites toch bij angststoornissen ook BDD ziet staan.
Sociale gevolgen
Zoals gezegd kan BDD gevolgen hebben op het vlak van school, werk en andere sociale activiteiten. In hun ogen voldoen ze niet en zijn ze bang dat anderen dit op zullen merken.
Dat ze daardoor een object zijn om gepest te worden en vaak zien ze ook overal bewijs dat ze uitgelachen worden en dat mensen hem of haar echt lelijk vinden. Het kan zo ver gaan dat de jongen of het meisje met BDD zich volledig terugtrekt en zo in een isolement geraken.
Hoe wordt BDD verholpen
Er zijn meerdere manier om de strijd tegen BDD aan te gaan. Er kan antidepressiva voorgeschreven worden. Een andere methode is het aanleren van andere gewoonten. Zo zal men moeten leren om niet meer te controleren en camoufleren.
Dit kan in de vorm van een dagbehandeling, waarbij men leert om op een andere manier naar de situatie te kijken, er wordt geoefend met afbouwen van de BDD gewoonten en men gaat experimenteren met ander gedrag.
Ook kan er gebruik gemaakt worden van ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken en andere bewegingsvormen. Medicijngebruik kan eveneens ingezet worden bij deze behandelingen. Hoe een behandeling er precies uitziet zal per aanbieder verschillen.
De kenmerken van BDD
Ben je zelf onzeker van je lichaam en vraag je je af of jij soms BDD hebt? Hierbij de kenmerken die hierop kunnen wijzen:
- Je weet heel zeker dat je lelijk bent of een bepaald lichaamsdeel van jezelf
- Je bent heel onzeker richting andere mensen omdat je altijd denkt dat je door jouw onvolmaaktheid afgewezen zult worden
- Dit kan zo ver gaan dat je jezelf terugtrekt en sociale situaties het liefst vermijdt
- Je spendeert veelt tijd aan het controleren van je lichaam
- Je hebt last van dwanggedachten
- Je kan je hier heel neerslachtig door gaan voelen
Testen
Je kunt online een test invullen om te bepalen of je aan BDD lijdt. Deze test vind je hier. Deze is in het Engels, maar is wel in zijn geheel op BDD gericht. In het Nederlands kan je hier een test vinden. Maar deze is gericht op meerdere angststoornissen.
Wat als je kind BDD heeft?
Misschien vraag je je af of je zoon of dochter hieraan lijdt. Je zult begrijpen dat je dit niet op zijn beloop kunt laten. Kan je niet tot je kind doordringen dat er echt niks mis met hem of haar is? Zondert jouw puber zich af of zie je dat er obsessief gedrag is richting het uiterlijk?
Kortom: vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je huisarts om te kijken wat de stappen moeten zijn. Of zoek contact met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij kunnen je ook vast helpen om de juiste stappen te kunnen zetten.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment