Skip to Content

Bloody Mary: ontstaan en recept

Bloody Mary: ontstaan en recept

De Bloody Mary is een klassieke cocktail die bekend staat om zijn pittige smaak en kenmerkende rode kleur. Hoewel de oorsprong van de drank enigszins mysterieus is, is de Bloody Mary uitgegroeid tot een populaire keuze bij brunches en als katerremedie. Wist je dat er op de kalender zelfs een Bloody Mary dag bestaat?

In dit artikel zullen we de geschiedenis van de Bloody Mary verkennen, de basis ingrediënten en variaties bespreken, en de culturele betekenis van deze iconische drank onderzoeken.

Geschiedenis van de Bloody Mary

De precieze oorsprong van de Bloody Mary is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende verhalen die beweren de geboorte van deze pittige cocktail te verklaren. Een populair verhaal is dat de cocktail in de jaren 1920 werd gecreëerd door barman Fernand Petiot in Harry’s New York Bar in Parijs. Andere theorieën wijzen op bars in New York City, waar de drank mogelijk is ontstaan als een katerremedie of als een manier om de smaak van illegale alcohol tijdens de Amerikaanse drooglegging te maskeren.

De naam ‘Bloody Mary’ Net als de oorsprong van de cocktail zelf, is de herkomst van de naam ‘Bloody Mary’ ook onderwerp van debat. Sommigen geloven dat de naam is afgeleid van koningin Maria I van Engeland, die de bijnaam ‘Bloody Mary’ kreeg vanwege haar gewelddadige vervolging van protestanten. Anderen suggereren dat de naam komt van de woorden ‘bloody’ en ‘mary’, die in het Engels werden gebruikt als uitdrukkingen van verbazing en frustratie.

Ingrediënten

De klassieke Bloody Mary

De klassieke Bloody Mary bestaat uit wodka, tomatensap, Worcestershire saus, Tabasco, zout, peper en citroensap. Het wordt vaak geserveerd in een groot glas met ijs en gegarneerd met een stengel bleekselderij, een citroen- of limoenschijfje en soms een groene olijf.

Regionale variaties

De Bloody Mary kent vele variaties wereldwijd, vaak met regionale ingrediënten en smaken. Enkele voorbeelden zijn de Bloody Caesar, die Clamato-sap (een mengsel van tomatensap en clam bouillon) in plaats van tomatensap gebruikt, en de Michelada, een Mexicaanse variant op basis van bier, tomatensap, limoensap en pittige saus.

Bloody Mary Recept

Natuurlijk, hier is een recept voor een Bloody Mary:

Ingrediënten:

 • 45 ml wodka
 • 90 ml tomatensap
 • 15 ml vers citroensap
 • 1 scheutje Worcestershire-saus
 • 1 snufje zout
 • 1 snufje peper
 • 1 snufje selderijzout
 • Tabasco-saus naar smaak
 • IJsblokjes
 • Optioneel: selderijstengel en partje citroen voor garnering

Bereidingswijze:

 1. Vul een shaker of mengbeker met ijsblokjes.
 2. Voeg de wodka, tomatensap, citroensap, Worcestershire-saus, zout, peper, selderijzout en Tabasco-saus toe aan de shaker.
 3. Schud de ingrediënten krachtig door elkaar totdat alles goed gemengd is.
 4. Schenk de cocktail door een zeef in een hoog glas gevuld met ijsblokjes.
 5. Garneer met een selderijstengel en een partje citroen, indien gewenst.

Geniet van je zelfgemaakte Bloody Mary!

Garnituur

Een van de meest opvallende aspecten van de Bloody Mary is de uitgebreide en creatieve garnituur die vaak wordt gebruikt om de cocktail te versieren. Naast de klassieke bleekselderij en citroenschijfje, kunnen garnituren bestaan uit garnalen, bacon, kaas, augurken en zelfs mini-hamburgers. Deze extravagante garnituren dragen bij aan de visuele aantrekkingskracht van de cocktail en zorgen voor een feestelijke en smaakvolle ervaring.

De Bloody Mary als katerremedie

De Bloody Mary staat bekend als een effectieve katerremedie vanwege de combinatie van zout, pittigheid en voedingsstoffen in de ingrediënten. Het tomatensap levert vitaminen en mineralen, terwijl het zout helpt om de elektrolytenbalans in het lichaam te herstellen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat de Bloody Mary daadwerkelijk katers geneest, blijft het een populaire keuze na een avondje uit.

Brunch cocktail

De Bloody Mary is een vast onderdeel geworden van de brunchcultuur in veel landen, met name in de Verenigde Staten en Canada. De cocktail wordt vaak geserveerd bij sociale bijeenkomsten en feestelijke gelegenheden, zoals verjaardagsfeesten en zondagse brunches. Het pittige en hartige karakter van de Bloody Mary vormt een perfecte aanvulling op traditionele brunchgerechten, zoals eieren, spek en avocado.

De Bloody Mary is meer dan zomaar een cocktail: het is een drankje met een rijke geschiedenis, een breed scala aan variaties en een diepgewortelde culturele betekenis. Of je nu geniet van een klassieke Bloody Mary tijdens de brunch, experimenteert met nieuwe ingrediënten en garnituren, of gewoon op zoek bent naar een smaakvolle katerremedie, de Bloody Mary blijft een iconische en geliefde drank voor liefhebbers van cocktails over de hele wereld.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *