maart 28, 2024

101 blogtips voor beginnende bloggers; eerste keer

Gisteren kreeg ik het compliment dat mijn blog zo open en eerlijk was. Dat vind ik echt heel erg belangrijk en is een van de mooiste complimenten die je kan krijgen.

Deze ervaringen en geleerde lessen wil ik graag delen in de vorm van deze blogtips voor als je een blog beginnen wil. Handig voor als je zelf een blog wilt beginnen. Is dat wel verstandig?

Ja, als jouw bloggende lezers meer succes hebben zal dat het aanzien van het bloggen vergroten en uiteindelijk voor jou ook meer lezers opleveren!

Blogtips

Let op: Dit is geen les “zo moet je bloggen”. Dat is voor iedereen anders. Dit is een overzicht van mijn ervaringen in het eerste half jaar en tips die waarvan de praktijk uitwees dat ze voor mij werken.

In het eerste half jaar heb ik me vooral gericht op het bloggen zelf, het beginnen op eigen domein en het laten groeien van een netwerk. Verwacht geen tips op de vraag “Hoe verdien ik snel geld met mijn blog?” of “Hoe moet ik SEO-vriendelijk bloggen.”

Mijn motto luidt niet voor niets; leren door doen. Dat doe je het beste door zelf te ervaren wat bij jou en jouw blog past.

Bezint voor ge begint…

Dan kom je op het idee om een blog te beginnen, omdat je zelf graag blogjes leest, omdat je je creativiteit wilt delen of omdat iemand je een duwtje geeft. Het maakt niet uit waarom; maar je moet ergens een start maken.

  1. Begin gewoon met schrijven, gewoon lekker voor jezelf. Is het ook niet erg als je er na een week toch geen tijd voor hebt. Niet twijfelen gewoon doen. Niet bang zijn voor de mening van anderen, gewoon schrijven wat je wilt. Natuurlijk wel zonder anderen te kwetsen.
  2. Bedenk goed wat je wel / niet online wilt delen. Eenmaal on the internet… Sta bijvoorbeeld stil bij het delen van namen, woonplaats, foto’s etc.
  3. Blijf jezelf; eerlijk en oprecht. Je kan een beetje kijken naar wat je lezers graag lezen, maar schrijf vooral waar je zelf wat over kwijt wilt
  4. Maak het persoonlijk en ‘uniek’; ga op zoek naar je eigen kracht. Bijvoorbeeld je foto’s, lay-out, schrijfstijl, achtergrond als juf, vrouw van boerin, of huidspecialiste.
  5. In het verlengde daarvan; vergelijk je niet teveel met andere bloggers.
  6. Doorzetten, en geduld hebben. Verwacht niet gelijk de eerste dag honderd volgers te hebben, die komen vanzelf als je een beetje je eigen gang gaat.
  7. Durf fouten te maken! Maar blik ook terug en ga verder.
  8. Heb plezier; dat straalt door in je blogjes en zorgt ervoor dat mensen terugkomen. Een keertje een klaagzang kan, we zijn allemaal mensen. Probeer er dan wel een positieve twist aan te geven.
  9. Stel voor jezelf een ‘doel’ inclusief beloning. Mijn eerste doel was het drie maanden volhouden / 50 volgers via bloglovin’ met als beloning een eigen domein.
  10. Wacht met ‘publiek’ worden tot je een aantal blogjes hebt geschreven, en mensen kunnen blijven hangen. Zelf heb ik ervoor gekozen om te beginnen met ‘onbekende’ lezers en het pas later aan familie te vertellen.

Blogtips voor de wereld van html en css

Als je het besluit hebt genomen om te gaan bloggen komt er een heleboel op je af. Er zijn een hoop aanbieders en meningen over wat wel / niet zou werken.

  1. Bedenk goed of je gaat voor een betaalde of gratis website. Op wordpress of blogspot; en lees je hierover in.
  2. Vraag anderen naar hun ervaringen rondom host en het aanschaffen van een eigen domein; dit zit vaak samen in een pakket en scheelt je geld.
  3. Zodra je een eigen domein hebt, maak dan ook een google analytics account aan.
  4. Kijk eens wat er voor themes zijn; en let eens op responsive theme’s (ook geschikt voor mobiele telefoon etc.)
  5. Maak een (gratis) e-mailadres aan voor je blog. En natuurlijk noem je die ook ergens.
  6. Bij wordpress kan je vooruit plannen; ideaal tijdens een vakantie. Zien inbrekers niet dat je weg bent.
  7. Als je vooruit aan het schrijven bent en iets inplant, zorg dan dat het in concept blijft staan en niet gepubliceerd wordt. Dat vergeet ik nog wel eens 😉
  8. Heb je een blogspot account; zet dan de captcha uit, dit is hoogst irritant en kost je reacties. In mindere mate geldt dit ook de ‘eerst goedkeuren voor verschijnen’ melding, dan zal je gelijk meer reacties (en geen spam) krijgen.
  9. Zorg regelmatig voor een back-up van je website.
  10. Schrijf een stukje in een paar woorden waarin je jezelf voorstelt. Bijvoorbeeld voor op de voorpagina. Inclusief een contactpagina.

Verfraaiingen van je site

  1. Beperk het gebruik van (inactieve)plug-ins op je blog, dit gaat ten koste van je page speed. De snelheid van plug-ins kan je testen via de plug-in P3. Onder andere plug-ins met social media kunnen vertragen.
  2. Plug-ins die ik in de basis gebruik zijn editorial calender, seo bij yoast, jetpack en wp super cache.
  3. Beperk de hoeveelheid css en flash op je site. Probeer zoveel mogelijk met html te werken.
  4. Voeg onderaan een blog een like button (in wordpress) toe. Zo hoeven je lezers niet gelijk te reageren, maar kunnen ze toch een duimpje geven. En dat niet gelijk te delen op facebook.
  5. Ontwerp een header die duidelijk maakt waar je blog over gaat, met plaatjes of een toepasselijke tekst. Lukt dit niet, er zijn genoeg mensen die je willen helpen. Bijvoorbeeld Kimberley.
  6. Probeer zoveel mogelijk afbeeldingen van jezelf te gebruiken in verband met copyright.
  7. Als je afbeeldingen van een ander gebruikt, vermeld altijd indien bekend de bron. Pinterest, weheartit of welke is geen bron! Kijk anders eens bij een beeldbank voor foto’s die je kan gebruiken. Zowel betaald als onbetaald.
  8. Bewaar de plaatjes die je gebruikt in aparte mapjes op de computer, dat scheelt bij overstappen het opnieuw uitzoeken.
  9. Pas de grootte van je foto vooraf aan, dit scheelt in de laadtijd van je blog.
  10. Foto’s bewerken kan onder andere gratis online met picmonkey.

Bloggen doe je niet alleen

Misschien schrijf je de stukjes op de blog wel helemaal zelf, maar als je graag lezers wilt hebben voor je blog zal je toch contact moeten zoeken met andere bloggende mama’s.

  1. De ‘gunfactor’ is heel belangrijk; als je iemand mag zal je sneller met die persoon samenwerken / noemen dan iemand die je minder mag.
  2. Noem af en toe eens een aantal andere bloggers die je interessant vind. In je blog of op social media.
  3. Dit kan door een tag over te nemen, als inspiratie voor een artikel of een lijstje favorieten. Doe dit altijd onder naam en toenaam (link).
  4. Bloggen is persoonlijk; kopieer dus geen stukken tekst van een andere persoon of website. Ook niet in je eigen woorden.
  5. Sta open om eens een gastblog te schrijven voor een ander. Door te reageren als iemand daarom vraagt, of zelf het initiatief te nemen met een passend voorstel.
  6. Sta zelf ook open om gastbloggen te publiceren, grote kans dat de ander jouw blog noemt en de lezers ook bij jouw komen kijken.
  7. Kijk eens of er een project is waaraan je mee kan doen, zo zijn er momenteel de projecten mama kijkt anders of de mamachallenge.
  8. Verleng je grenzen en probeer eens af te spreken met andere bloggers, ook als je dit ‘eng’ vindt.
  9. Probeer af en toe eens iets nieuws uit; bijvoorbeeld een nieuwe rubriek. Zeker in het begin kan je ‘ongestraft’ dingen proberen.
  10. Durf onzekerheid ook gewoon te benoemen, grote kans dat je hiermee juist respect ontvangt van anderen.

Blogtips om je succes vasthouden

De eerste volgers hebben je gevonden. Leuk, nu wil je graag dat ze terugkomen door ze ‘vast  te houden’. Bloggen is stiekem een hele sociale activiteit, en kan eigenlijk niet zonder social media.

  1. Zoek / maak een herkenbare profielfoto voor alle social media. Eentje met iig waar je eigen gezicht ook op staat.
  2. Wees actief op de social media, en neem de tijd om een netwerk op te bouwen.
  3. Kies er bijvoorbeeld eentje uit om mee te beginnen, en na twee maanden nog een etc.
  4. Koppel social media niet automatisch aan elkaar; dit kan frustraties opleveren en je volgers kosten (is mij gebeurd nadat twitter gekoppeld werd aan facebook).
  5. Heb je een aantal blogjes geschreven dan kan je je ook aanmelden op zogenaamde bloggers networken; mamablogs, blogsociety etc.
  6. Via je social media een blogje, foto of status delen van iemand anders wordt altijd zeer gewaardeerd.
  7. Hopelijk overbodig; maar ga geen volgers kopen. Dat valt op een gegeven moment echt wel op.
  8. Volgen in de hoop dat anderen jouw volgen werkt gedeeltelijk; let er goed op wie je wel / niet volgt. Beautybloggers die een mamablogger die niets met beauty doet of Pools-talige volgers op een Nederlandse blog valt echt wel op.
  9. Onderzoek eens wat je klout-score is; wat je hier precies mee kan doen is mij onbekend. Maar het geeft een indicatie in je social influence.
  10. Plaats een contactformulier op je blog. Je weet maar nooit wie wanneer contact met je zoekt, en zo hoef je geen e-mail te vermelden.

Contact met bloggers / lezende bloggers

  1. Maak een account aan op bloglovin en volg een aantal medebloggers.
  2. Ga eens op zoek naar een aantal bloggers die schrijven over het bloggen zelf. Mijn favorieten zijn; Lisanneleeft of blogtrommel.
  3. Maak zo snel mogelijk een twitter account aan. Zelf heb ik dit pas na vier maanden bloggen gedaan, en had ik veel eerder moeten doen.
  4. Twitter is een medium om snel en direct contact te leggen met collega bloggers.
  5. Iedere maandagavond is er #blogpraat op twitter, zelf heb ik hier echter nog nooit aan mee kunnen doen.
  6. Voor het ‘schoonhouden’ van je twitter en inzage in wie je niet volgen of inactief zijn kan je lid worden van justunfollow (geld ook voor instagram).
  7. Beperk het aantal retweets achter elkaar, rt=lief in je eigen berichtje of verwijzingen naar een ander social media (bijv. 1 keer per week). Dat kan je volgers kosten.
  8. Op facebook heb je de mama & blogger en de  mamabloggers groep om vragen te stellen aan andere bloggers.
  9. Er is ook een mama bloglist waarop je je blogjes onder de aandacht brengt van ‘concullega’s’.
  10. Wees eerlijk en transparant in deze groepen, dit is geen concurrentie maar mensen die jouw kunnen helpen, ook in het trekken van bezoekers. Natuurlijk like je ook even de pagina’s van andere mamabloggers die je graag leest.

Contact met vaste lezers

  1. Maak een fanpage aan op facebook. Zelfs als je hier in het begin niets mee doet.
  2. Een fanpage kan je aanmaken onder de categorie ‘persoonlijk / blog’.
  3. De facebook pagina kan je gebruiken om in eerste instantie bekenden te verzoeken je nieuwe blog te bezoeken.
  4. In wordpress kan je er voor zorgen dat er automatisch updates op je fanpage komen.
  5. Deel bijvoorbeeld 1 a 2 keer per dag een ander berichtje van jezelf of van een ander. zodat je niet ontvolgd wordt vanwege een overspoeling.
  6. Via instagram kan je volgers een direct kijkje geven in je leven; een unieke look behind the scenes.
  7. Filmpjes op youtube leveren je een heel nieuw publiek op, zeker als je dit met enige regelmaat gaat doen.
  8. Bedenk goed hoe vaak je een filmpje upload; niet iedere moeder heeft regelmatig tijd om nieuwe filmpjes te kijken. Zorg ook dat het in het verlengstuk past van je blog.
  9. Ga eens op onderzoek op pinterest en maak je website ‘pin-vriendelijk’door een hover te installeren voor pinterest en alt-teksten in te vullen.
  10. Pin zo af en toe eens interessante blogjes op een speciaal ‘on my blog’ mapje op pinterest. Zo komen ze ook naar jouw blog.

Nieuwe bezoekers via google (toch een beetje SEO)

  1. Houdt google te vriend; zij zorgen voor een constante stroom van nieuwe bezoekers. Hoe je dat doet is een groot geheim; weten zelfs de medewerkers van google zelf niet.
  2. Maak een google+ account aan. Alleen al in verband met de vindbaarheid op google.
  3. Op google+ zijn er zogenaamde communities; meld je bijvoorbeeld aan bij de Dutch Mama Bloggers Network.
  4. Ga je structureel gastbloggen voeg deze websites dan toe aan je google+ profiel. Goed voor je google ranking.
  5. Informatieve titels zouden goed zijn voor je seo (vindbaarheid door zoekmachines), maar kan niet perse verleidelijk zijn voor je vaste lezer.
  6. Kijk eens in je statistieken (ook als je geen google analytics hebt) wat de populaire zoekwoorden zijn en probeer hier op in te spelen.
  7. Onderzoek eens wat je pagespeed is; snelle pagina’s worden beter gewaardeerd door google.
  8. Als je de eerder genoemde SEO by yoast plug-in hebt geïnstalleerd kan je kijken wat je score is op een bepaald zoekwoord. Deze moet een aantal keer terugkomen in de tekst, alttekst van afbeeldingen,  link en naam van het artikel.
  9. Verwijzingen naar blogjes binnen je website zorgen voor een verbetering in de vindbaarheid. Probeer deze dus ook zsm aan te passen na een verhuizing.
  10. Als je verwijst naar een externe website; zorg dan voor een ‘Open in nieuw tab’ toevoeging. Zo raak je je lezers niet kwijt.

4. Blogtips voor samenwerkingen

Als je even bezig bent en de lezers je gevonden hebben zal je benaderd worden door bedrijven die graag met je willen samenwerken. In het begin is dit een hele eer, dus doe gewoon waar je je goed bij voelt (korting op een bestelling is dat niet). Als je groeit zal het aanbod ook meegroeien en kan je veel selectiever worden.

  1. Ga niet bloggen om (snel) geld te verdienen. Er zijn slechts een handjevol bloggers die er ook daadwerkelijk hun boterham mee betalen, en dan nog een baantje buiten de deur hebben.
  2. Onderzoek de samenwerkende partij; als ze beloven je te noemen op hun facebook pagina, kijk dan hoeveel volgers ze hebben, en hoeveel daarvan actief zijn!
  3. Er zijn slechts een handjevol bedrijven die zitten te wachten op bloggers die vragen om een samenwerking, zonde van je energie.
  4. Geen zin om te wachten; meld je aan voor het partnerprogramma van bol.com. (Let op: Ze betalen pas bij 10 euro uit, zelf heb ik 2 blogjes geschreven en daarmee 8,40 binnen gehaald.)
  5. En schrijf een blogje met een recensie van een boek waarin je linkt, of maak een lijstje met je favoriete prentenboeken.
  6. Op zoek naar banners voor op je website? Kijk dan eens bij Affiliate4You. (Hier heb ik in twee maanden niets mee binnen gehaald. Dus voornamelijk bedoeld voor bedrijven om een idee te geven voor de mogelijkheden.)
  7. Dan kom je in een hele nieuwe wereld met cpc (geld voor als iemand er op klikt), cpl (geld voor als iemand iets besteld), cps (percentage van het daadwerkelijk bestelde winkelmandje). Probeer je je hier eerst in te verdiepen.
  8. Vermeld altijd in een artikel als je een affiliate link hebt geplaatst.
  9. Ga eens op zoek naar een aantal persbureaus voor het ontvangen van persberichten. Soms is een partij bereidt tot review of winactie.
  10. Mocht je een persbericht plaatsen; verwijder dan alsjeblieft in ieder geval de tekst persbericht en de ondertekening. Ja, dit ben ik een paar keer tegengekomen!

De bedrijven hebben je gevonden voor een samenwerking; gefeliciteerd. Wat nu?

  1. Zet voor jezelf op een rijtje wat jouw voorwaarden zijn voor een samenwerking. Kijk bijvoorbeeld naar waar ze om vragen en maak hier een mooi documentje voor.
  2. Wees helder en concreet in je communicatie met bedrijven en probeer snel te reageren. Al is het maar met dat je de mail gezien hebt en later op terug komt.
  3. Kom je afspraken na, beloof je terug te mailen, een blogje dan en dan klaar te hebben etc. Doe dat ook.
  4. Als je een samenwerking hebt opgezet meld dit dan ook een paar keer op social media en verwijs naar de samenwerkende partij.
  5. Zo zien andere bedrijven dat je bereidt bent om samenwerkingen aan te gaan.
  6. Krijg je structureel aanvragen voor samenwerkingen waar een financiële vergoeding tegenover staat, meld je dan aan bij de KvK in verband met de inkomstenbelasting.
  7. Wees selectief in met wie je wel / niet wilt samenwerken; past het bij je lezers, hoe vaak wil je een samenwerking etc. Je bent geen reclamebord.
  8. Probeer zelf je teksten te schrijven; Zo houdt je het persoonlijk, sluit het beter aan op jouw / je lezers en heb je geen last van duplicate content.
  9. Als je voorbij ziet komen dat er mensen naar een persevent gaan, trek dan gewoon eens de stoute schoenen aan en google het pr-bureau met de vraag of je ook welkom bent.
  10. Zelfs als het event zelf niet helemaal is wat je leuk vind, is het altijd leuk om nieuwe contacten te leggen. Wie weet ga je na afloop met een leuke goodiebag naar huis.

Tot slot

Nogmaals; Iedere blog is uniek, dus ook die van jouw. Doe en laat dan vooral met deze tips wat er bij jou en jouw blog past en goed voelt! Laat je niet opjutten door wat anderen zeggen dat zou moeten.

Dit is een hoop informatie in een blogje. Stiekem heb ik nog veel meer voor jullie. Maar wil er eigenlijk geen terugkerend thema van maken.

Daarvoor kan je heel goed terecht op de eerder genoemde blogjes. Hooguit nog eens een keer iets over inspiratie en waar te vinden. Want zeg nooit nooit.

Ik ben benieuwd wat jullie van deze tips vinden. Wat is nieuw, of waar ben je het niet mee eens? Durf jij jouw ultieme tip met andere bloggers te delen?