Skip to Content

Bloemkoolpizza maken; recept met glutenvrije toppings

Bloemkoolpizza maken; recept met glutenvrije toppings

Op instagram zag ik laatst een foto voorbij komen van glutenvrije pizza’s gemaakt van bloemkool. Het leek me wel leuk om deze bloemkoolpizza zelf te proberen.

Zoals ik vorige week al aangaf wordt de Italiaanse keuken hier in huis zeer gewaardeerd. Groenten daarentegen worden met enige tegenzin genuttigd. Eerder heb ik ze al ‘gefopt’ met lasagne van aubergine en courgetti.

Zelf pizza’s maken, inclusief het ‘deeg’ in plaats van een kant en klare pizza, of de snelle turks brood pizza’s die hier in huis ook zeer populair zijn. Als basis heb ik het recept voor een bloemkoolpizza gebruikt van Pauline’s keuken

Ingrediënten bloemkoolpizza maken

Met dit boodschappenlijstje heb je voldoende voor een bloemkoolpizza voor 2 volwassenen en 3 jonge kinderen.

Voor de bodem

 • 1 kg bloemkoolroosjes (heb zelf diepvriesbloemkoolroosjes gebruikt)
 • 100 gram geraspte kaas
 • 2 eieren
 • peper en zout

Voor de toppings

 • Tomatenpuree (half pak)
 • 3 tomaten
 • mozzarella
 • plakjes ham (of ander beleg)
 • stukjes ananas
 • oregano
 • verse basilicum

Bereidingswijze bloemkoolpizza

In totaal ben ik hier wel een middagje zoet mee geweest, vooral het continu wachten. Had achteraf meerdere bloemkoolpizza bodems in een keer kunnen bakken.

Je begint met het maken van het bloemmengsel. Hiervoor stoom je de (bevroren) bloemkoolroosjes in 20 minuten in de magnetron. Gebruik je een gewone bloemkool eerst even snijden.

Het voordeel van stomen is dat de bloemkool minder vochtig wordt. De smaak van de bloemkool blijft zo wel meer bewaard. Je laat de bloemkool even uitlekken en raspt / snijdt het met de keukenmachine heel fijn.

Samen met de geraspte kaas en eieren even goed doormengen en naar smaak peper en zout toevoegen.

Van dit mengsel heb ik vervolgens mini pizza’s gemaakt met een doorsnede tussen de 10 en 15 cm.

Met de bolle kant van een lepel even aandrukken. In totaal heb ik er vijftien kunnen maken. Per vier laat ik ze 20 minuten in de voorverwarmde oven 0- 175 graden bakken.

Let op; ze blijven na het bakken plakken aan het bakpapier. Eventueel kan je hier eerst wat olie over smeren.

Als ze uit de oven komen kan je ze beleggen met wat tomatenpuree, en andere ingrediënten naar smaak. Zo heb ik de basic tomaat mozzarella versie gemaakt, maar ook met ham en ananas en salami / geraspte kaas. Dan nog even tien minuten in de oven tot ze klaar zijn.

De smaak was wel even wennen voor iedereen. Peuter was helemaal blij dat ze pizza ging eten, nam een grote hap en was toen toch wel teleurgesteld door de bloemkoolsmaak.

Na een paar ‘lekkere’ hapjes schoof ze het bordje aan de kant, gevolgd door het nichtje die hetzelfde dacht. Baby boy moest er ook niet veel van hebben, terwijl hij normaal alles eet. Zelfs wat zijn zus laat staan.

Hij heeft echter gisteren prikjes gekregen en daar toch wel last van, dus waarschijnlijk is dat de oorzaak. Zelf vond ik het wel lekker, en manlief ging wel. De smaak van bloemkool is wel heel erg aanwezig, nog het minste bij de salami / geraspte kaas versie maar die is ook veel vetter.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van mamibe mamibe schreef:

  Hoe langer je de bloemkool stoomt/kookt, hoe meer je hem gaat proeven.
  Ik heb het recept een keer met de bloemkool rauw gemaakt en een keer 5 minuten gestoomd….zo proef je nauwelijks de bloemkool!

 2. Avatar van Els Els schreef:

  Je brengt me op een idee, wij eten vanavond mini pizza’s uit de diepvries maar ik heb ook nog wel diepvriesgroenten dus die leg ik er lekker bij op

 3. Avatar van Marijke Marijke schreef:

  Leuk om te lezen. Ik heb hem ook gepind, dus ga het zeker een keer maken. Maar dan dus met de bloemkool gekookt.

 4. Avatar van Anita Anita schreef:

  Hij klinkt wel lekker, jammer dat de bloemkool overheerst. Wil deze ook wel eens gaan proberen.

  • Avatar van Linda Linda schreef:

   Als je de bloemkool kookt in plaats van stoomt zal er denk ik al minder smaak overblijven. Smaak is ook afhankelijk van beleg, geraspte kaas verhult al een boel .