Skip to Content

Bloemen verzorgen tips van chloor bij boeket in vaas tot alternatief

Bloemen verzorgen tips van chloor bij boeket in vaas tot alternatief

Bloemen, ik zal heel eerlijk zijn, ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Ik kan er echt van genieten als er een boeket bloemen op tafel staat, vooral pioenrozen vind ik schitterend.

Maar ook met een gemengd boeket kan ik heel blij zijn of van een vers geplukte boeket bloemen door de kinderen. Daarom heb ik wel eens overwogen om online bloemen te kopen, of een abonnement af te sluiten, want van mijn man hoef ik maar twee keer per jaar bloemen te verwachten 😉

Ik baal er alleen altijd van dat ze maar zo kort blijven staan. Vaak nog geen week voordat ze helemaal op zijn. Terwijl ik vaak hoor dat het veel langer moet kunnen.

Een tijdje geleden alweer heb ik een workshop gevolgd waarin we ook praktische tips kregen hoe je bloemen het beste kan verzorgen zodat ze langer mooi blijven. Soms tot wel drie weken lang!

Juiste bos bloemen kopen

De verzorging van bloemen begint al bij het kopen van bloemen. Houdt er bij het kopen rekening mee dat een bos met open bloemen vaak ook sneller uitgebloeid is.

Terwijl een bos bloemen met knoppen er even over kan doen, of misschien helemaal niet eens open gaan. Het beste koopje daarom een bos bloemen met knoppen die net open zijn.

Bloemen, ik zal heel eerlijk zijn, ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Ik kan er echt van genieten als er een boeket bloemen op tafel staat, vooral pioenrozen vind ik schitterend.

Schuin afsnijden

Dit trucje heb ik al heel jong van mijn oma geleerd; de planten over 2 cm schuin afsnijden voordat je ze in de vaas zet.

Wees niet bang om ze te kort af te snijden, als de stelen te lang zijn duurt het te lang voor het water is opgenomen en gaan ze ook dood. Door de bloemen af te snijden zorg je voor een open ingang aan de onderkant waardoor het water opgenomen kan worden door de bloem.

Door het schuin af te snijden krijg je een groter oppervlakte waardoor ze meer water kunnen opnemen. Anders kunnen de vaten verstopt raken en kan de bloem minder water opnemen.

De onderkant van de steel, waar de bloemen zijn afgesneden, kan je namelijk het beste vergelijken met een soort wond. Als de stelen langer dan een paar minuten uit het water zijn dan groeien deze ‘wonden’ dicht en nemen ze niet genoeg water meer op.

Het beste is om de bloemen af te snijden met een mesje; je hebt speciale mesjes, bijvoorbeeld als een soort kaasschaafje waarmee je ze schuin kan afsnijden. Of met een gewoon scherp mesje. Een schaar is niet verstandig omdat je daarmee de vaten juist een beetje dicht perst.

Raken de stelen toch verstopt? Dan kan je ze afspoelen met vers water en opnieuw een stukje af te snijden. Even de vaas schoon maken en dan kan je ze opnieuw neerzetten!

Verwijder overtollige bladeren

Aan de meeste bloemen groeien bladeren, deze verwijder je van de stelen zodat als je ze in het water zet, ze niet in het water komen. Bij voorkeur zelfs tot op de hoogte van de rand van de vaas.

Als bladeren het water raken is de kans groter dat ze vergaan en het water vertroebelen door de vervuiling en er aanslag ontstaat dat ook de bloemen kan blokkeren.

Bacteriën vermeerderen zich namelijk erg makkelijk op bladeren, waardoor stelen gaan rotten en bloemen korter leven. Daarnaast staat het ook een stuk stijlvoller en ‘luchtiger’ wanneer de vaas niet helemaal dichtbegroeid is.

Bloem schikken

Wil je een modern veldboeket schikken met diverse kleuren en soorten bloemen? Bij het schikken houd je rekening met de verdeling van kleuren. Het mooiste staat het zoals je de bloemen ook in het wild zou tegenkomen. Met bloemen van verschillende hoogtes, hoeken en vormen, zo creëer je een beetje drama.

Niet symmetrisch om het spannend te houden, maar wel in balans. Zorg ervoor dat iedere bloem genoeg ruimte heeft om te bloeien.

Welke vaas moet ik gebruiken?

Hoge boeketten komen mooi uit in een hoge slanke vaas. Gebruik bij voorkeur een vaas van glas, zo kun je het waterniveau goed in de gaten houden. Was voor gebruik de vaas af met een sopje, want bacteriën van oude bloemen kunnen in de vaas blijven zitten en de nieuwe bos aantasten.

Het beste zet je de bloemen in een vaas met lauwwarm water. Als het water te warm is raken de stelen beschadigd en dan komen de bloemen niet meer uit.

Chloor erbij?

Toen ik hoorde dat je een druppel chloor (of biologisch schoonmaakmiddel) moet toevoegen aan het water zodat de bloemen langer mooi blijven keek ik even raar op.

Tot ik hoorde waarom. Je herkent het vast wel dat als je het bloemenwater weggooit er een aanslag achterblijft. Chloor dood bacteriën en door dat toe te voegen aan het water blijft de vaas langer schoon waardoor de bloemen langer goed blijven. Een druppeltje is al voldoende, teveel chloor zal alleen maar averechts werken.

Suiker erbij?

Nog een soort grootmoeders tip; namelijk suiker toevoegen aan het water. Vaak krijg je wel een zakje mee met snijbloemenvoeding (hier) (vaak een combinatie van bleek en glucose) dat je aan het water toevoegt. Na het verversen kan je geen voeding meer toevoegen.

In plaats daarvan helpt een druppeltje chloor en een schepje suiker. De suiker dient dan als voeding voor de bloemen. Een schepje is voldoende. Na het toevoegen van het suiker wel even roeren.

Niet alleen zoet, maar ook zuur zoals citroensap kan een aanrader zijn.

Op welke locatie het boeket neerzetten?

Er zijn bepaalde plaatsen waar je beter niet de vaas met het boeket bloemen kan neerzetten. Zo is het beter om de tocht te vermijden. 

Door tocht vindt verdamping plaats waardoor bloemen gaan hangen en ook warmte zoals in de volle zon of bij een verwarming kan fataal zijn voor een boeket. Verder houden bloemen het korter vol in de buurt van gassen als sigarettenrook en gassen van rijp fruit.

Regelmatig water verversen

Ik ben best lui, het gebeurt regelmatig dat ik planten vergeet water te geven. Tot ik zie dat ze gaan hangen en denk ohja. Bij bloemen is dat iets minder omdat je vaak in de vaas het water ziet verdwijnen.

Beter is het om in plaats van het water bij te vullen, het water weg te gooien en te verversen met nieuw water. Het beste is het om dit om de 3 á 4 dagen te doen.

Als je het water ververst kan je het beste ook even de bloemen nalopen. Bloemen die een beetje verwelken kan je het beste weggooien en vervolgens opnieuw rangschikken.

Niet alle bloemen hebben veel water nodig. Onder andere tulpen, ranonkels en gerbera’s hebben maar weinig water nodig. Het is dan beter om het water bij te vullen of te verversen.

Koop jij ook zo graag verse bloemen

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *