Het planten en kweken van bloembollen is een prachtige manier om kleur en schoonheid aan je tuin toe te voegen. Sommige bloembollen, zoals narcissen en tulpen, bloeien in het voorjaar, terwijl andere, zoals lelies en gladiolen, in de zomer bloeien. Er zijn echter ook verschillende soorten bollen die in de herfst bloeien.
Een van de populairste herfstbloeiende bloembollen is de chrysant. Deze vrolijke bloemen zijn er in een breed scala van kleuren, van wit en crème tot roze en paars. Een andere herfstfavoriet is de aster. Deze margrietachtige bloemen zijn er in allerlei kleuren, waaronder blauw, roze en paars.
Door een mix van verschillende herfstbloeiende bollen te planten krijg je een kleurrijk schouwspel dat tot ver in de herfst blijft hangen. En hoewel bloembollen prachtig zijn en zeker de moeite waard om te planten, zijn er ook veel andere soorten bollen beschikbaar. We zullen daarom alles bespreken wat je moet weten over bloembollen!
Soorten bloembollen
Er zijn twee hoofdsoorten bloembollen: voorjaarsbloeiende bloembollen en herfstbloeiende bloembollen. Zoals hun naam al doet vermoeden, bloeien voorjaarsbloeiers in de lente, terwijl herfstbloeiers in de herfst bloeien. De populairste voorjaarsbloeiende bol is de tulp, terwijl de populairste herfstbloeiende bol de aster is.
Naast bloembollen heb je ook nog knollen, voor het gemak vatten we ze in dit artikel samen. Het verschil zit hem voornamelijk in waar ze hun reservevoedsel opslaan; een bol is ui-vormig en bestaat uit rokken en kan je pellen. De energie wordt opgeslagen in de losse rokken. Bij knollen wordt de energie opgeslagen in de knol zelf (zoals dahlia’s) of in de stengel (krokussen). Daarnaast groeit er bij een bol aan de bovenkant een plantje en aan de onderkant wortels. Bij knollen zijn er okselknoppen / ogen waar de wortels en uitlopers uit kunnen groeien.
Wat zijn bloembollen en wat doen ze?
De bol van een plant is een onderaardse voorraadkamer waarin hij voedsel en energie opslaat. De plant zet de voedingsstoffen en energie om in bladeren, bloemen en wortels door ze te gebruiken.
Als de bladeren, bloemen en wortels eenmaal geproduceerd zijn, kan de plant het opgeslagen voedsel en de opgeslagen energie vervolgens gebruiken om meer bollen te produceren! Dit proces heet vegetatieve voortplanting.
Nu je weet wat een bol is, laten we eens nader bekijken hoe ze werken. Bollen bestaan uit drie hoofddelen: de schubbladeren, de basale plaat, en het groeipunt.
De schubbladeren zijn verantwoordelijk voor het opslaan van voedsel en water voor de bol. De basale plaat is de plaats van waaruit nieuwe wortels zullen groeien, terwijl het groeipunt de plaats is waar nieuwe komen er bladeren en bloemen tevoorschijn.
De verschillende soorten bloembollen
Nu we de grondbeginselen van bloembollen kennen, gaan we dieper in op de verschillende soorten bloembollen. Zoals we al eerder zeiden, zijn er twee hoofdsoorten bloembollen: voorjaarsbloeiende bloembollen en herfstbloeiende bloembollen. Maar binnen deze twee categorieën zijn er veel verschillende soorten bloembollen!
Tot de voorjaarsbloeiende bollen behoren:
- tulpen
- narcissen
- alliums
- sneeuwklokjes
- krokussen
- Dahlia bollen
- Gladiolen
Deze bloemen bloeien gewoonlijk tussen maart en juni.
Herfstbloeiende bollen zijn onder meer:
- amaryllis
- anemonen
- ranonkels
Wanneer bloembollen planten
Als het om planten gaat, is timing alles! Voorjaarsbloeiende bollen moeten in de herfst geplant worden, terwijl herfstbloeiende bollen in de lente geplant moeten worden. Dit komt omdat bollen een periode van afkoeling nodig hebben (een proces dat stratificatie heet) om te kunnen bloeien.
Voor lentebloeiende bollen gebeurt de stratificatie op natuurlijke wijze tijdens de wintermaanden. Voor herfstbloeiende bollen moet je ze echter enkele weken op een koele, donkere plaats bewaren voor je ze plant.
Hoe diep moet je bloembollen planten?
Wat diepte betreft, is de algemene vuistregel om je bollen twee tot drie keer zo diep te planten als de bol hoog is. Dus, als je een bol hebt die twee centimeter hoog is, zou je hem vier tot zes centimeter diep willen planten.
Nadat je je bollen geplant hebt, geef je ze goed water en laat je de grond helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Het is belangrijk je bollen niet te veel water te geven, want dan kunnen ze gaan rotten. Gebruik bij ook liever lauw water dan koud water.
Waar moet je bloembollen planten?
Je kunt bloembollen planten in de grond, in een pot of in een mand. Als je je maar houdt aan het voorschrift dat je een gat graaft dat twee tot drie keer zo diep is als de bol lang is.
Plant je in een pot of mand, gebruik dan een goed drainerende potgrond en geef regelmatig water. Zorg ervoor dat je je bollen om de paar weken bemest met een fosforrijke meststof. Om te bloeien hebben bollen volle zon nodig. Ze moeten op een plaats gezet worden waar voldoende afwatering is. Zet de bollen ten slotte vier centimeter uit elkaar.
Hoe verzorg je de bloembol?
Het is eenvoudig om een bloembol te verzorgen! Alles wat je hoeft te doen nadat ze geplant zijn is ze water geven en wachten tot ze gaan bloeien. Als de bladeren van je plant beginnen te vergelen, wijst dat erop dat ze niet meer actief groeit; je moet dus geen water meer geven.
Waar kun je bloembollen kopen
Als je dat wilt, koop je bollen bij voorkeur in een plaatselijke kwekerij of tuincentrum. Je bent er zeker van dat de bollen van hoge kwaliteit zijn en in je streek gekweekt zijn op deze manier. Tegenwoordig kun je ze ook online kopen.
Wat moet je met de bloembol doen nu hij uitgebloeid is?
Doe de uitgebloeide bloemen in de bioafvalbak. Snijd de verwelkte bloem af, maar laat de bladeren aan de bol zitten. De bladeren helpen het bol voedsel op te slaan zodat hij kan overleven. Als de bladeren geel worden, kun je ze afknippen. Je hoeft verder niets te doen; de bol begint volgend jaar vanzelf weer te groeien!
Als je de bol wilt forceren om volgend jaar weer te bloeien, kun je hem opgraven nadat hij gebloeid heeft en hem gedurende de winter op een koele, donkere plaats bewaren; in het voorjaar plant je hem opnieuw.
Welke bloembollen kun je in de grond laten zitten?
Sommige voorjaarsbollen, zoals narcissen en krokussen, kun je in de grond laten zitten; maar de meeste zomerbollen en knollen, waaronder bijzondere dahlia’s en gladiolen, zijn vorstgevoelig en overleven het niet als ze in de aarde bewaard worden.
Hoe kan ik narcisbollen overhouden?
Je kunt ze bewaren in een kartonnen doos (of gaasbak), één laag tegelijk, met krantenpapier tussen elke laag of droog veenmos; bewaar de doos op een droge en koele plaats, zoals in de kelder of schuur; plant de bollen in de herfst/lente ergens anders in de tuin om uitputting van de grond te voorkomen.
Het vermeerderen van de narcisbollen en tulpenbollen
Vul een pot met vochtig gemaakte potgrond en steek er de bol in, met de puntige kant naar boven. Geef de grond water, en zet de pot dan op een lichte plaats buiten direct zonlicht. Na zes tot acht weken zou je nieuwe groei uit de bol moeten zien komen. Als de plant eenmaal een paar stel bladeren heeft, kun je hem overplanten in je tuin of in een andere pot
Het vermeerderen van narcissen
Narcissen zijn een van de gemakkelijkste bloemen om uit bollen te vermeerderen. Alles wat je nodig hebt is een gezonde bol en wat potgrond. Je kunt ook een groeimedium gebruiken, zoals vermiculiet of perliet. Vul een pot met bevochtigd groeimedium en steek de bol er met de punt naar boven in.
Geef de grond water, en zet de pot dan in een lichte plaats uit direct zonlicht. Na zes tot acht weken zou je nieuwe groei uit de bol moeten zien komen. Als de plant een paar stel bladeren heeft, kun je hem overplanten in je tuin of in een andere pot.
“Forceren” van bollen van de tulpen en narcissen om binnenshuis te bloeien
Om bollen te dwingen binnenshuis te bloeien, begin je met ze in de herfst/winter in een pot te planten. Geef ze goed water en zet de pot gedurende 12-16 weken op een koele, donkere plaats, zoals een kelder of garage.
Kijk regelmatig of de bollen niet uitdrogen; als dat wel het geval is, geef ze dan licht water. Verplaats de pot na 12-16 weken naar een lichte plaats en geef regelmatig water. De bollen moeten beginnen te bloeien binnen twee tot vier weken.
Je kunt de bollen na hun bloei opgraven en ze bewaren, of ze 2-3 jaar laten zitten. In de tuin geplante tulpenbollen zullen bloeien. Maar elk jaar worden de tulpen kleiner en zijn ze niet vorsttolerant, dus je hebt kans dat ze het niet overleven.
Waar komt de tulp oorspronkelijk vandaag?
Tulpen uit Amsterdam, daar is een liedje van. Maar de oorsprong van de tulp is niet Nederlands. De tulp is inheems in Centraal-Azië en werd voor het eerst in Turkije gekweekt. Het is nu de nationale bloem van Turkije. De tulp werd in de 16de eeuw in Europa geïntroduceerd, en al snel werd hij populair. Tulpen werden in de 18e eeuw naar de Verenigde Staten gebracht.
Tulpen zijn een van de populairste bloemen ter wereld, en ze zijn er in een grote verscheidenheid van kleuren, waaronder rood, roze, geel, oranje, wit en paars. Er zijn meer dan 150 soorten tulpen. De meest voorkomende soort tulp is de hybride tulp; deze ontstaan door twee verschillende soorten tulpen met elkaar te kweken.
- Wat zijn de gezondste noten? - 03/04/2023
- Bruin worden; tips gezond en snel zonder zelfbruiner of zon - 13/02/2023
- Schaduw creëren in de tuin; ideeën van parasol tot overkapping maken - 07/02/2023
Leave a comment