Skip to Content

Bloed doneren; hoe lang duurt het, hoe vaak mag je plasma geven

Bloed doneren; hoe lang duurt het, hoe vaak mag je plasma geven

Er zijn echter ook kinderen en volwassenen die heel andere wensen en prioriteiten hebben, ja ze zullen vast ook heel blij worden met speelgoed maar er is iets anders dat ze nog veel meer nodig hebben.

Namelijk bloed of plasma! Maar liefst 300.000 mensen, variërend van kankerpatiënten of brandwondenslachtoffers, zijn hiervan afhankelijk.

Sterker nog: 1 op de 4 heeft een keer in zijn of haar leven bloed nodig! En helaas kan Sinterklaas ze dat niet geven, net zoals haar.

We zitten volop in de Sinterklaasperiode, de kinderen genieten er met volle teugen van. Van de spanning wat er in het schoentje zal zitten en of ze wel lief zijn geweest en dus cadeautjes krijgen voor pakjesavond.

Toen de speelgoedgids werd bezorgd is die uitgebreid doorgekeken en hebben ze een verlanglijstje gemaakt. Op de verlanglijstjes van mijn kinderen staan dingen als de LOL Surprise monopoly, rolschaatsen en Nerf guns. Vrij normale dingen die je op meer lijstjes tegen zal komen.

Misschien zal je het zelf nog aanvullen met wat ‘nuttige’ cadeautjes zoals een mooie pyjama of een leuk boek om te lezen.

Bloed geven

Namelijk bloed of plasma! Maar liefst 300.000 mensen, variërend van kankerpatiënten of brandwondenslachtoffers, zijn hiervan afhankelijk.

Als Sinterklaas het kon zou hij het zeker doen, maar zelf is hij te oud. Daarom is hij samen met Sanquin, de bloedbank in Nederland, op zoek naar jou! Om bloed of plasma te geven. Want slechts 2 op de 100 mensen is bloeddonor; dat zijn er dus veels te weinig!

Aangezien er heel veel diversiteit bestaat in bloed en DNA is er heel veel bloed nodig zodat alle patiënten geholpen kunnen worden. Wist je dat je als vrouw drie keer per jaar opgeroepen kan worden om bloed te geven en mannen zelfs vijf keer!

Natuurlijk word je voordat je bloed gaat geven eerst medisch getest. Zo wordt er gekeken of het geven van bloed geen gevaar vormt voor je eigen lichaam en wordt je bloedgroep bepaald.

Dit is vaak zo gebeurd en daarna volgt een uitnodiging om bloed te geven. Dit kan op verschillende plaatsen door heel Nederland, dus ook dicht bij jou in de buurt.

Het geven van bloed duurt niet zo heel lang, hooguit tien minuten. In combinatie met de keuring kan dit wel iets langer worden, na afloop krijg je ook nog wat te drinken. In totaal ben je ongeveer een uurtje kwijt.

Ook als je overdag werkt is dat geen probleem; dan kan je gewoon in de avonduren langs gaan. Een uur dat het verschil kan maken voor het leven van iemand anders. Zelfs als je bang bent voor naalden wordt daar rekening mee gehouden. Zelfs ervaren donoren hebben daar soms nog ‘last’ van.

Ook kinderen hebben bloed nodig!

Het zijn niet alleen volwassenen die bloed nodig hebben; ook kinderen hebben dit hard nodig. Een voorbeeld daarvan is Nova, een 11-jarig meisje die op 7-jarige leeftijd voor het eerst plasma ontving. Dezelfde leeftijd als mijn dochter nu ook heeft.

Op Wereld Bloeddonordag sprak Nova op radio 538 over haar ziekte en waarom ze plasma nodig heeft. En zij is slechts 1 voorbeeld; er zijn zoveel anderen die hiermee geholpen kunnen worden.

Als je kind ziek is wil je eigenlijk maar 1 ding; dat ze zo snel mogelijk weer beter worden. Zelf heb ik dat al bij een standaard griepje of ernstige verkoudheid. Dat je soms het liefste zou hopen dat je dat over kon nemen omdat het gewoon niet fijn is om ze zo te zien hangen.

Wat dat betreft heb ik heel erg geluk en zijn beide kinderen gezond en was het laatste bezoekje aan een dokter de schoolarts van het consultatiebureau.

Meld je nu aan!

Eerlijk is eerlijk, zelf heb ik het nog nooit gedaan maar wel een paar keer overwogen. Mijn man heeft wel regelmatig bloed gegeven en als ik er zo over nadenk is er eigenlijk geen reden waarom je geen bloeddonor zou kunnen worden en heb ik de bloeddonortest gedaan om te kijken of ik me kan aanmelden.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden of je geschikt bent als donor, vul dan nu hier de test in. Want er is vast wel iemand voor wie jij door het vuur zou gaan als er ook maar iets mogelijk zou zijn om die persoon te helpen.

Namelijk bloed of plasma! Maar liefst 300.000 mensen, variërend van kankerpatiënten of brandwondenslachtoffers, zijn hiervan afhankelijk.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *