Als de temperaturen oplopen, wordt het weer korte broeken / rokjesweer. En dan ineens valt het extra op dat de benen onder de blauwe plekken. Naast vervelend kan een blauwe plek ook flink pijnlijk zijn. Met name als het erg jeukt. Hoe lastig ook, het advies is om bij een jeukende blauwe plek er toch af te blijven.
Een blauwe plek is een onderhuidse bloeding. Dit kan gebeuren als de kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd raken. Doordat het bloed uit deze bloedvaatjes lekt, is er een ophoping onder de huid. Dit zien we op de huid als een blauwe plek. Is er iets aan blauwe plekken op ons lichaam te doen?
Blauwe plek gevoelige lichaamsdelen
Heb je dat ook, als je wakker wordt en onder de douche stapt en dan ineens een flinke blauwe plek bij jezelf opmerkt? Zonder dat je weet hoe je deze opgelopen hebt? Vaak zie je blauwe plekken op je knie, je bovenbeen, scheenbenen en elleboog verschijnen. Precies de extra gevoelige plekken op je lichaam.
Voetballers dragen daarom ook scheenbeschermers en als je gaat skeeleren is een bescherming bij je elleboog en knieën naast valgevaar ook bescherming tegen de blauwe plekken. Om de kans op blauwe plekken te voorkomen kun je dus bij het sporten kiezen voor een degelijke uitrusting.
Medicijnen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van blauwe plekken
Naast extra gevoelige lichaamsdelen speelt medicijngebruik ook een rol bij het ontstaan van blauwe plekken. Zo is bekend dat mensen die bloedverdunners gebruiken, eerder een beschadiging bij de bloedvaatjes hebben.
Hierdoor lekken de bloedvaatjes ook langer waardoor de kans op blauwe plekken toeneemt. Ook aspirine en ibuprofen zijn medicijnen die blauwe plekken eerder kunnen laten ontstaan.
Je zou met de dokter kunnen overleggen als je medicatie slikt en veel last hebt van blauwe plekken of er een alternatief voor handen is.
Vitamine C tekort en blauwe plekken
Onderzoekers kwamen erachter dat er een verband is tussen blauwe plekken en een tekort aan vitamine C. Mensen die een lage vitamine-C-inname hadden, hadden beduidend meer blauwe plekken. Vitamine C vind je bijvoorbeeld in groente en fruit.
Een reden hiervoor kan zijn dat vitamine C helpt bij het in stand houden van het bindweefsel. En ons bindweefsel zorgt ervoor dat een wondje goed dicht gaat. Heb je veel last van blauwe plekken? Dan kan het raadzaam zijn om eens extra vitamine C te slikken / te eten. Raadpleeg wel altijd eerst een arts.
Welke zalf helpt tegen blauwe plekken?
Allereerst helpt koelen goed tegen een blauwe plek. Dus de zere knie of elleboog met een nat washandje of een in een doek gerolde icepack tegen de pijnlijke plek aanhouden, helpt tegen de pijn.
Daarnaast is Arniflor zalf van VSM helpend en handig om in je medicijnkastje te hebben. De Arniflor zalf bevat Arnica montana. Ook bekend als valkruid. Doordat de zalf een vette basis heeft, is deze ook geschikt voor de droge huid zoals de elleboog of knie. Arniflor zalf helpt de huid te herstellen, is voor alle leeftijden geschikt en kan zelfs bij de ogen en in het gezicht veilig gebruikt worden.
Je kunt ook voor Arnicazalf kiezen, dit is in principe hetzelfde als Arniflor zalf omdat het gemaakt is van hetzelfde plantje: Arnica montana. Smeer dit 1 tot 2 keer voorzichtig op de blauwe plek.
Meer informatie vind je hier.
Het nemen van rust is ook helpend! Een blauwe plek geneest het beste als je deze met rust laat. Het aanraken en masseren kan ervoor zorgen dat er nog meer bloedvaatjes beschadigd raken.
Als de plek boven je hart zit, geneest deze sneller. Dit omdat het bloed dan kan terugstromen naar je hart. Een blauwe plek op je been heeft baat bij hoog leggen van het pijnlijke been, het liefste met een kussen eronder.
Een blauwe plek bij jezelf en rook je? Roken heeft een negatieve invloed op de genezing van wondjes, de huid en dus ook van blauwe plekken. Mensen die veel roken hebben een lichaam dat minder weefsel aanmaakt om wondjes te genezen.
Ook vertraagt roken de ingroei van de bloedvaten. Stoppen met roken kan helpend zijn bij het terugdringen van het aantal blauwe plekken.
Oma weet raad bij blauwe plekken..
De volgende tips komen uit grootmoeders tijd, al weten wij niet of de tip ook echt helpt..
- Door boter op de bult te smeren zou de bult niet alleen slinken, maar ook minder pijn doen. Vroeger werd er veel met roomboter ingesmeerd. Dit was voorhanden, omdat veel mensen wel in de buurt van een boerderij opgroeide. Het gebruik van roomboter bleek effectief om bulten te doen slinken, maar ook als zonnebrand.
- Koel de blauwe plek met ijs. Maak in de blender een papje van kool (de soort maakt niet uit, witte kool kan bijvoorbeeld goed), leg dit op de blauwe plek, verbandje eromheen en de blauwe plek is snel verdwenen. Gekneusde koolbladeren worden ook gebruikt om stuwing tegen te gaan bij de kraamvrouw.
- Leg op de blauwe plek een mengsel van geraspte aardappel met melk. Ververs dit regelmatig.. na een paar uur is de blauwe plek al aanzienlijk minder zo geeft de tipgever aan..
- Een andere tipgever: spoel de blauwe plek direct af met koud water en masseer de plek daarna stevig. Hierdoor zou de bloeduitstorting onderhuids zich niet alleen verspreiden, maar de blauwe kleur en pijn ook snel verdwijnen.
- Of kook een ei (hard) en doe deze in een doek. Wrijf de doek met het hardgekookte ei erin over de blauwe plek en deze verdwijnt.
- Uierzalf op de blauwe plekken smeren kan helpen. Dit omdat uierzalf de huid verzorgt en vettig is, waardoor het huidverstellend vermogen toe zal nemen.
- Een minder fris advies: Het opvangen van ochtendurine. De afvalstoffen die in de ochtendurine zitten zouden de blauwe plek doen verkleinen.
- Wet van de aantrekkingskracht - 22/08/2024
- Maden in je vuinisbak; wat te doen - 20/12/2023
- Nieuwe trend; #sorrynotsorry met voorbeelden van non-apology - 18/09/2023
Leave a comment