Skip to Content

Blauwe maandag; waarom goede voornemens niet altijd succesvol zijn

Blauwe maandag; waarom goede voornemens niet altijd succesvol zijn

Heb jij je goede voornemens ook al overboord gegooid? Maak je geen zorgen, je bent echt niet de enige. Grote kans dat je volgend jaar zelfs al vergeten bent dat je dit voornemen had.

Vandaag is het Blue Monday, een ‘feestdag’ die in de loop der jaren zijn naam heeft gekregen. Als het gaat om nieuwe voornemens en het veranderen van gedrag, kost dat tenslotte altijd even tijd voor het dusdanig ingeburgerd is dat het ‘normaal’ is. Vaak heb je daar minimaal drie weken voor nodig.

Wat een hele prestatie op zich is, veel mensen haken af voor die derde week. Daarom dat de derde maandag van januari Blue Monday wordt genoemd.

Het moment dat veel mensen zich realiseren dat er niet veel terecht komt van hun goede voornemens, het buiten koud en kil is en het ook nog even duurt tot de eerstvolgende zonnestralen of vakantie.

Aangezien ik aan het begin van dit jaar geen goede voornemens heb bedacht of opgeschreven heb ik dus geen last van Blue Monday.

Oké, ik baal wel dat het zo koud is en kan nu al niet wachten op de vakanties die dit jaar gaan komen en had ik vorige week een dipmomentje, maar daar geef ik liever de maandelijkse ongemakken als vrouw de schuld van. 

Top 5 goede voornemens Blue Monday

Ik kwam een lijstje tegen met goede voornemens die je regelmatig terug hoort komen bij blue monday. Het leek me wel leuk om deze langs te lopen. De meest voorkomende goede voornemens luiden als volgt:

 1. Afvallen en meer bewegen: Een gezondere leefstijl is een goed voornemen en staat bij veel mensen met stip op nummer één. Afvallen zou helemaal niet slecht zijn voor mij. In december wat rustiger aan gedaan. Die maand is toch bijzonder stressvol, maar gelukkig niet aangekomen. Het voedingspatroon is ook al wel wat veranderd. Alleen al doordat ik nu eerder wat drink dan ga eten als ik ‘trek’ heb. Toch ga ik hier niet iets actief mee doen, helaas ken ik mezelf en weet ik dat ik er niet gelukkiger van ga worden.
 2. Meer sparen: zuiniger met uitgaven omgaan, zodat je meer overhoudt voor leuke dingen.
  Een voornemen dat hier iedere maand ook weer terugkomt. Met twee jonge kinderen merk ik echter dat het geld toch weer verdwijnt naar kostenposten die je van tevoren niet helemaal zag aankomen. Zoals een nieuwe wasmachine, je kan echt niet zonder. Kleding, omdat je kind opeens een groeispurt heeft gehad, extra pak luiers vanwege de spuitluiers na het doorkomen van tandjes en ga zo maar door. Gelukkig sparen we iedere maand een vast bedrag dat naar een rekening gaat die vaststaat. Zo kunnen de kinderen straks toch studeren. En houden we iedere maand weer geld over in plaats van een stukje maand.
 3. Schulden afbetalen: schulden geven je een naar gevoel. Betaal ze af en je voelt je een stuk beter. Behalve de ‘vaste lasten’ bij de IB-groep en een hypotheek hebben we gelukkig geen schulden. Dat is wel erg fijn.
 4. Meer tijd besteden aan familie en vrienden: mensen kunnen niet zonder sociale contacten. Bedenk hoe waardevol je familie en vrienden voor je zijn. Mijn ouders en kant van de familie zien we met enige regelmaat. Mijn schoonouders wonen op Texel en de andere broers en zussen verspreid over het land. Zo vaak zien we die niet. Sterker nog, afgelopen jaar minimaal. Vooral omdat ik nu ook weer vaste werkdagen heb en manlief onregelmatig werkt. Naar Texel ga je niet voor een paar uurtjes. Met vrienden blijft het ook lastig. Ik wil wel, maar ben ook altijd weer blij als ik thuis ben. Komt vast wel weer als ze ouder zijn.
 5. Een partner vinden: iemand in je leven met wie je alles kunt delen. Die kan ik afvinken en voorlopig hoeft hij nog niet ingeruild te worden 😉
 6. Stoppen met roken: dat roken ongezond is, is een feit. Daarom ben ik blij dat ik nooit ben begonnen met roken. Hoef ik ook niet te stoppen. Ooit een keer op aandringen van een vriendin geprobeerd in de pubertijd en daar zo misselijk van geweest dat ik nooit meer een sigaret heb aangeraakt. Manlief mag van mij wel stoppen.
 7. Beter werk vinden: het is belangrijk dat je blij bent met het werk dat je doet, meer nog dan wat het betaalt. Voorlopig ben ik ontzettend blij met het werk wat ik nu doe, heb niet voor niets de vaste baan opgezegd. Als zelfstandige heb je geen baas die zegt wat je kan doen en als je zin hebt om een hele ‘werkdag’ Netflix te gaan kijken, kan dat. Natuurlijk moet je dat dan wel later inhalen. Voordeel is ook dat ik zelf kan kiezen wat ik wanneer ga doen. Een functie waarbij je ook pensioen opbouwt zou in de toekomst fijn zijn.
 8. Iets nieuws leren: een nieuwe uitdaging in het leven? Zo snel zou ik geen nieuwe uitdaging weten. Aansluitend bij het vorige puntje; ik zou wel wat meer willen leren over het bloggen en de mogelijkheden die er zijn.
 9. Vrijwilligerswerk doen en vaker anderen helpen: wat je geeft, krijg je vaak ook terug. Ik heb altijd vrij veel vrijwilligerswerk gedaan. Sterker nog; in mijn studententijd was ik daar meer uren aan kwijt dan aan de dubbele studie die ik volgde. Wat meer zegt over mijn studie maar dat terzijde. De afgelopen jaren heb ik veel on hold gezet vanwege de kinderen, onregelmatig rooster van man en de tijd die er in het hebben van een eigen onderneming gaat zitten. Alleen voor de kerk doe ik nog vrijwilligerswerk en waar nodig help ik op school.
 10. Beter met mijn tijd leren omgaan: door te plannen houd je zeeën van tijd over. Daar hoef ik niet zo heel erg veel mee. Krijg regelmatig te horen dat ik altijd veel gedaan krijg in weinig tijd en hoe ik dat aanpak. Wat ik wel zou willen doen is beter mijn eigen grens bewaken door op tijd naar bed te gaan.

Januari is het verkeerde moment om te starten

Bijna driekwart van de voornemens heeft te maken met gewichtsverlies of een betere conditie. Vaak heeft dat te maken doordat men eind december rondom de feestdagen teveel heeft gegeten of teveel stilgezeten en mensen willen dat dan in januari ‘oplossen’.

Als je bijvoorbeeld wilt gaan hardlopen is een goed voornemen in de zomer veel beter, het is dan ’s avonds langer licht en de temperatuur is veel aangenamer zodat de kans groter is dat je doorzet.

Concretiseren

Hoe concreter je doel hoe makkelijker het vol te houden is. Bedenk dus niet dat je meer wilt gaan sporten, maar maak het concreet door twee keer per week een uur naar de sportschool te gaan. Dat kun je makkelijker afvinken en dus volhouden.

Blijf je niet iedere dag bedenken dat je eigenlijk meer zou willen bewegen. Naast het concreet maken moet je ook nadenken over wat te doen als je in een niet zo fijne situatie terecht komt vol verleiding.

Bijvoorbeeld als je collega jarig is en met een taart aan komt zetten. Neem je dan een (ienieminie) stukje of zeg je netjes nee?

Realistische doelen

Naast concreet is het ook heel belangrijk om realistische doelen te stellen. Verwacht niet dat je binnen een jaar weer in maatje 36 past, dat valt alleen maar tegen waardoor het makkelijker is om het te laten gaan. Want je redt het toch niet. Wat wel werkt? Kleine veranderingen in eetgedrag, zoals minder suiker eten en daardoor een paar kilo afvallen.

Vermijdt ook dagelijkse obstakels; in de praktijk zijn het de alledaagse hindernissen die je belemmeren om voornemens tot een succes te brengen. Uit tijdnood pak je toch de auto in plaats van de fiets.

Moe van het werk laat je dat rondje hardlopen voor wat het is en plof je op de bank met chips. Je overvolle agenda kan er indirect voor zorgen dat je jouw voornemen niet uitvoert. Bedenk vooraf ook wat je valkuilen zijn.

Want wil je het ook echt zelf?

Zijn de voornemens die je hebt bedacht ook echt doelen die je zelf wilt bereiken, of worden die toch echt opgelegd door je omgeving of over wat je vindt dat je zou moeten doen?

Wil je ook echt zelf afvallen, of zie je veel slanke mensen om je heen en wil je dat ook? Dan wil je het misschien zelf wel veranderen, maar komt het niet echt uit jezelf.

Positieve formulering

Wat wil je graag bereiken; wil je stoppen met roken of eigenlijk gezonder leven? Door jezelf iets te verbieden zoals ’s avonds niet met een zak chips voor de tv zitten, creëer je alleen maar verboden vruchten. Wat dan wel zou werken is ‘Ik wil een betere conditie en de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.’

Stel er een beloning tegenover

Stel, je wilt stoppen met roken, stop het bedrag (of al is het maar een deel daarvan) in een potje op het moment dat je anders een pakje sigaretten gekocht zou hebben.

Stel daar dan een doel voor op; bijvoorbeeld een reis maken in de zomer net wat verder of luxer dan je normaal zou doen. Dan kun je iedere keer als je het moeilijk hebt jezelf voor de keus stellen; wordt het nu die sigaret of straks die mooie vakantie?

Meer goede voornemens vind je hier.

En nu eerlijk, heb jij je goede voornemens voor dit jaar al overboord gegooid?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van simpel, met een snufje liefde simpel, met een snufje liefde schreef:

  Goed artikel! Ik heb ze nog niet overboord gegooid! Ik ben er nog mee bezig. Tot nu toe gaat het minder snel als gedacht maar er word aan gewerkt.