Blauw licht: je hebt er vast al wel dingen over voorbij zien komen. Want we worden er regelmatig voor gewaarschuwd als we het over beeldschermgedrag hebben en al zeker als het over de avonden gaat. Maar waarom is blauw licht niet goed? En wat kan je dan doen om de invloed van blauw licht te verkleinen? En om het nog even ingewikkelder te maken: blauw licht kan ook juist goed zijn! Waarom dat dan zo is?
Wat is blauw licht
Oké, rare vraag, want het is natuurlijk voor iedereen duidelijk dat het een vorm van licht is wat met blauw te maken heeft. Maar dan moeten we eigenlijk eerst meer de kleurenleer induiken. Gewoon daglicht heeft geen kleur. Dit noemen we wit of kleurloos. Maar wist je ook dat dit juist ontstaat doordat alle kleuren van het lichtspectrum hier gelijkmatig in voorkomen?
Iedere kleur heeft zijn eigen golflengtebereik. Als de golflengte kort is, is juist de frequentie hoger (of anders gezegd: het dringt verder door). Blauw licht heeft de kortste golflengte, terwijl bijvoorbeeld rood juist helemaal aan de andere kant zit. Leuk weetje: de zon is de grootste natuurlijke bron van …BLAUW licht! Daarmee snap je ook meteen waarom de lucht blauw lijkt!
Blauw licht en beeldschermen
Onze beeldschermen verspreiden blauw licht. Dit komt door de LED-schermen die dit blauwe licht rijkelijk verspreiden. Omdat we eigenlijk de hele dag met een beeldscherm geconfronteerd worden (is het niet de tv of een tablet, dan is het wel gewoon je smartphone!) krijgen we veel blauw licht te verduren. Waarbij het ook uitmaakt hoe dicht je het beeldscherm bij je ogen hebt.
Blauw licht en ultraviolet licht
Even terug naar de kleurenleer. Blauw licht ligt in het lichtspectrum naast het, voor ons onzichtbare, ultraviolet licht. Dat ultraviolet licht nadelige gevolgen heeft voor onze gezondheid weten we. Dat blauw licht dus vast ook nadelen met zich meeneemt is eigenlijk geen vraag meer. We gebruiken voor het ultraviolet licht zonnebrillen en crèmes om ons te beschermen. Maar hoe zit het dan met het blauwe licht wat net naast het ultraviolet licht ligt?
Onze ogen en blauw licht
Ja, onze ogen hebben ook last van blauw licht. Vermoeidheid, droge ogen, wazig zien, jeukende ogen…het kan allemaal komen door te veel blootstelling aan blauw licht door je ogen. En dit rijtje is niet eens compleet! Ook ons netvlies is niet blij met al het blauwe licht. Uit studies blijkt dat overbelichting ervoor kan zorgen dat het netvlies sneller veroudert!
Andere bronnen
Toch zijn er ook bronnen die zeggen dat alleen blauw licht in de vorm van UVA, UVB of UVC schadelijk is. Dit zou het niet zichtbare deel van het lichtspectrum zijn. Volgens het CIE (International Comission on Illumination) zouden de lampen en schermen die wij dagelijks zien geen gevaar vormen omdat ze geen of te weinig van dit blauwe licht zouden uitstralen. Het zou vanuit hun beleving geen gevaar vormen voor je ogen en alleen als onprettig ervaren kunnen worden. Daar tegenover staan weer de berichten dat bijziendheid steeds meer voorkomt wereldwijd en dat dat door het schermgebruik van de jeugd komt! Wie gelijk heeft?
Slecht slapen
Blauw licht komt dus van de zon, net als Uv-licht. In vroeger tijden zorgde dit blauwe licht ervoor dat we wakker werden in de ochtend. Blauw licht zorgt namelijk voor de onderdrukking van melatonine. Dit stofje helpt ons om in slaap te vallen. En daarmee is meteen duidelijk dat ons schermgebruik in de avond ons dus uit de slaap houdt. Niet alleen maar omdat we dan nog te druk zijn in ons hoofd omdat we nog met van alles bezig zijn. Maar ook omdat we simpelweg de aanmaak van ons slaapstofje onderdrukken…
Helpt een beeldschermbril?
Dan komt de vraag naar boven wat we daar dan aan kunnen doen. Er zijn beeldschermbrillen te koop die het blauwe licht filtert waardoor je de schadelijke effecten zou kunnen tegengaan. Nu zijn er allerlei brillen te koop en lang niet allemaal werken naar behoren.
Wat kan je verder doen?
Naast een bril (waarvan je dus niet altijd op aan kan dat het doet wat het moet doen…) kan je er ook simpelweg voor kiezen om in de avonduren de schermen uit te laten. En ook overdag op een slimme manier met je beeldschermgebruik om te gaan. Heb je de mogelijkheid om een scherm op nachtmodus te zetten, dan is dat uiteraard ook een idee.
Ogen en beeldschermen
Het oogfonds stelt zelf dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat werken met de computer slecht voor je ogen zou zijn. Maar dat de ervaring wel leert dan het klachten geeft. Tips om computerogen te voorkomen zijn:
- Zit recht voor je scherm en houdt 50 tot 70 cm afstand aan. Gebruik je ook papier, hou daarvoor dan dezelfde afstand aan
- Zorg voor een beeldscherm van een goede kwaliteit die dus niet flikkert of andere oneffenheden mag hebben. Zorg er ook voor dat er geen lichtspiegelingen op vallen.
- Werk nooit langer dan 2 uur achter elkaar aan een beeldscherm.
- Knipper regelmatig met je ogen.
- Zorg voor een duidelijk contrast (dus wit met zwarte letters)
- Zorg voor een fijn binnenklimaat wat niet te droog of te vochtig is
- Er wordt door andere bronnen ook gemeld dat je elke 20 minuten 20 seconden op 20 meter afstand moet kijken… En bij kinderen wordt er ook meteen bij gesteld dat ze 2 uur per dag buiten moeten zijn. (Misschien ook wel goed voor ons zelf…).
En dan hebben jullie nu nog het positieve verhaal van blauw licht nodig… Want ja, er zitten ook positieve kanten aan blauw licht. Blauw licht hebben we ook gewoon nodig. ZO stimuleert het de aanmaak van cortisol, wat ervoor zorgt dat we energie krijgen. Zodat we weer vol energie aan onze dag kunnen beginnen…
Energielampen
Energielampen, die worden ingezet bij seizoensgebonden depressies, maken dan ook juist gebruik van blauw licht. Weliswaar van de hogere golflengtes van blauw licht en niet van de hele korte die violet en UV uitstralen. Deze energielampen zorgen met hun blauwe licht ervoor dat je je alerter voelt, je geheugen beter werkt én dat je stemming erdoor verbetert.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment