Skip to Content

Beste ijsmachine voor thuis test

Beste ijsmachine voor thuis test

Ben jij ook zo gek op ijs? Roomijs of sorbetijs? Ik wel, maar zelf maken is nog niet zo makkelijk zeker als je geen ijsmachine hebt. Nu zou ik dat best willen hoor thuis in mijn eigen keuken.  

Als moeder van twee jonge kinderen waarvan de ijsjes in de zomer niet aan te slepen zijn, wel zo handig. In de meeste waterijsjes zit er tenslotte toch een hoop rotzooi. Ik heb het ook wel eens zelf geprobeerd, maar dat wordt door de kinderen niet altijd even goed gewaardeerd.

Dus toen ik werd gevraagd om mee te werken aan een ijsmachinetest hoefde ik niet lang na te denken.

Het panel bestond uit een viertal leden; Hanneke de Jonge van culinea.nl, Jan Monster van de IJsfabriek en Ronald Pelgrom van IJsboerderij De Steenoven en natuurlijk ikzelf. We gingen aan de slag gaan om maar liefst 7 apparaten te testen.

Lees ook: IJsjes maken; 17 recepten met roomijs of waterijs voor kinderen

Beste IJsmachine

Een ijsmachine is een apparaat dat ijs maakt. Het ijs wordt gemaakt door het water in de ijsmachine te bevriezen. Er zijn verschillende soorten ijsmachines, zoals ijsmachines voor thuis en ijsmachines voor bedrijven. IJsmachines worden vaak gebruikt om ijs te maken voor ijsjes, milkshakes en andere ijsdesserts.

IJsmachines werken door water in een bevroren tank te laten vriezen. Wanneer het water bevroren is, wordt het ijs in de ijsmachine gemalen. IJsmachines hebben meestal een timer die ervoor zorgt dat het ijs niet te hard of te zacht wordt. IJ maken door het water in de tank te bevriezen en het ijs dan te malen, is een oude techniek die al lang wordt gebruikt.

Modernere ijsmachines gebruiken een compressor om het ijs te maken. Een compressor maakt gebruik van koude lucht om het water in de tank te bevriezen. Dit maakt het ijs sneller klaar. Sommige ijsmachines hebben ook een ingebouwde koelkast of vriezer, waardoor je het ijs meteen kunt serveren.

IJsmachines zijn verkrijgbaar in verschillende maten en prijzen. IJsmachines voor thuis kunnen worden gekocht voor ongeveer €100. Bedrijven gebruiken vaak grotere iachines die duizenden euros kosten.

IJsmachine test

We begonnen om half tien, dus dat betekende dat ik al vroeg in de auto stapte om op pad te gaan. De eindbestemming was de IJsfabriek in Doetinchem. Dit ligt in een schitterende omgeving in de Achterhoek.

Vanaf het moment dat ik de snelweg had verlaten kwam dit op mijn lijstje met potentiële vakantiebestemmingen. Ik snap dan ook helemaal waarom ze hier zitten.

Het is namelijk een melkboerderij met vele koeien die de melk leveren voor het ijs, er is een terras en er zijn een aantal ijscokarren. Perfecte locatie dus om te testen.

Op de zolder stonden de apparaten al opgesteld. We kregen een korte uitleg en vervolgens een setje formulieren waarop we onze bevindingen konden vermelden.

Vooraf was er een mengsel voorbereid op basis van suikerwater en 33% aardbeienpuree zodat we direct aan de slag konden gaan om het sorbetijs te maken. Alle panelleden namen een apparaat onder zich en worstelden zich door de gebruiksaanwijzing heen.

De één heel eenvoudig, de ander iets ingewikkelder. De één slechts een druk op de knop, de ander is wat puzzelen met in elkaar zetten. Nadat de apparaten aan stonden konden we meteen even de eerste ervaringen bespreken.

In twee uur tijd was het onmogelijk om zelf alle zeven machines te testen. Toch was het prima mogelijk om de diverse apparaten te beoordelen op basis van de gebruiksaanwijzing, looks en je krijgt toch ook veel mee van wat werkt en wat toch iets lastiger gaat.

Na veertig minuten was het eerste ijs klaar om te proeven. Dat is tenslotte ook een essentieel onderdeel van de test 😉 Heel vervelend ook.

Er waren ijsbakjes en genoeg lepeltjes. Het was al snel duidelijk dat het met zelfgemaakt ijs lastig is om mooie bolletjes te scheppen.

De smaak is er echter niet minder om. Je zou het misschien niet verwachten, maar ondanks dat het mengsel dat we hadden gebruikt overal hetzelfde was, verschilt de smaak best wel.

Bij de één heb je echt nog de pure en zoete smaak van de aardbeien, de ander is een stuk kouder en voelt meer aan als ijs en heeft een neutralere smaak.

Het proces duurde iets langer dan verwacht waardoor er geen tijd meer was voor een tweede ronde waarbij er roomijs werd gemaakt; ijs op basis van melk in plaats van water.

Grappig was dat er bij het beoordelen duidelijk verschil was waar ‘wij’ bloggers op letten en waar de professionele ijsmakers op letten. Zo had ik geen idee dat de vorm van de mengarm in de kom van invloed is op de kwaliteit van het ijs.

En dat hij bij voorkeur tegen de wand aan moet schrapen, zodat het apparaat blijft koelen en je geen dikke plakken krijgt.

Ook werd het proces van ijs maken; dat verder gaat dan alleen invriezen van water en ijs, besproken. Bij het invriezen blijft de smaak intenser maar zou dan minder ijs zijn.

Zelf letten we echter meer ook op de prijs en het formaat van het apparaat. Leuk als de ijsmachine van meer dan 600 euro kwalitatief goed ijs maakt, maar ik ken niemand die dat voor die paar keer per jaar ervoor uitgeeft.

Daarnaast waren het allemaal op één na enorme bakbeesten. Er zat een apparaat bij dat gewoon gebruik maakte van een keukenmachine, daarvoor hoef je dus alleen een extra kom te hebben. Helaas werd dit gewoon geen ijs, ook niet bij een latere test dus is deze niet meegenomen in het eindoordeel.

Natuurlijk moesten er ook foto’s gemaakt worden. En tja, als je in een koeienstal bent… Dat werd dus op de hurken in het stro.

Halverwege werd de opstelling iets aangepast en lag ik dus languit, met mijn witte legging aan… in het stro. Daarna vond ik zitten dan ook geen enkel probleem meer. Je moet toch wat overhebben voor een foto?

Mijn persoonlijke favorieten zijn toch wel het apparaat van Princess Ice Maker Deluxe, ben sowieso wel fan van Princess maar vind € 299 toch best prijzig voor een ijsmachine.

Het ijs was wel erg lekker en prima te bedienen. En de DOMO DO 9030I dit was met € 179 één van de goedkoopste apparaten die we hebben getest en heeft een intense smaak.

Nieuwsgierig naar het complete eindoordeel waarin ook de overige meningen zijn meegenomen? Lees dan vandaag het AD of kijk op de website van Beste Product voor het complete overzicht.

Hebben jullie een ijsmachine in huis?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Nathalie Nathalie schreef:

    Ziet er superleuk uit! Wij hebben geen ijsmachine. De reden is waarschijnlijk de grootte en dat je het nadien moest afwassen, plus dat we een crèmerie achter de hoek hadden. Misschien dat we er later wel eens eentje aanschaffen als de kinderen wat groter zijn. Lijkt me wel leuk.

  2. Avatar van Jess Jess schreef:

    Ziet er zo goed uit.Heerlijk om thuis zelf ijs te kunnen maken 🙂 wil ik ooit wel eens