Duurzaamheid; allang geen thema meer waar alleen hippies mee te maken hebben.
Of het nu gaat om het betalen voor de plastic tasjes, steeds meer kledingwinkels (ook de grote ketens) die beginnen met een speciale collectie biologisch katoen en nu alleen nog maar dat produceren, energie.
Apps zoals toogoodtogo waarmee je boodschappen kan ophalen die anders weggegooid zouden worden, centra van steden die niet meer toegankelijk zijn met een dieselauto. Je kan er niet meer onderuit, zelfs als je het zou willen.
En maar goed ook, want alleen als we allemaal een bijdrage leveren kunnen we het verschil betekenen voor het milieu. En zoals wij vroeger al op school leerden ‘een beter milieu, begint bij jezelf’.
Ook thuis zijn er mogelijkheden om een verandering te maken, zoals het overstappen op groene energie, stoppen met koken op gas en andere energiebesparende maatregelen. E
n tja, als bewust omgaan met energie, ook betekent dat je goedkope energie hebt is dat mooi meegenomen voor je portemonnee!
Voordelen van een energiezuinige woning
Er zijn diverse voordelen waar je je voordeel mee kan doen op het moment dat je je woning energiezuinig hebt gemaakt. Het meest logische voordeel is natuurlijk het feit dat je geld bespaart.
Wist je dat je met de meeste energiebesparende maatregelen die je treft, je binnen een paar jaar het geld terug kunt hebben verdiend?
Als je een energiezuinige woning hebt, krijgt je huis ook een positief energielabel. Dit maakt het makkelijker om de woning te verhuren of verkopen, mocht dat nodig zijn in de toekomst. Zo weten de kopers of huurders dat zij maandelijks kunnen genieten van goedkope energie en een voordelige rekening.
En natuurlijk; een energiezuinige woning is ook erg goed voor het milieu. De aarde wordt tenslotte veel belast door ons overmatig gebruik van natuurlijke grondstoffen.
7Door energiezuinig te leven helpen wij de natuur een handje en zorgen wij voor een betere morgen voor de volgende generaties.
Daarom ook dat de Rijksoverheid een speciale campagne is begonnen Energie besparen doe je nu om mensen bewust te maken wat een zuinig en duurzaam huis je kan opleveren.
Zet bepaalde apparaten uit
Apparaten die je na gebruik kunt uitdoen, hoef je niet onnodig aan te laten staan. Denk hierbij aan jouw tv en computer. Vaak staan ze op een standbystand.
Hoewel ze zo ook minder energie gebruiken, is het verstandiger om ze uit te schakelen. Zo bespaar je dagelijks toch in de kosten. Denk ook eens aan het uitschakelen van het licht als je toch niet meer in de kamer bent.
Vervang de lampen in huis
Er zijn vele lampensoorten die voor een leuke sfeer in huis zorgen, maar die toch veel stroom gebruiken.
Besparen op energie door middel van licht kan als je alle lampen door LED-lampen vervangt. LED-lampen gebruiken minder stroom waardoor je automatisch energie bespaart, natuurlijk moeten ook deze uitgeschakeld worden als je ze niet gebruikt 😉
Dubbel glas in het hele huis
Enkel glas zorgt ervoor dat er veel warmte verloren gaat. Daarom zal je sneller geneigd zijn om de verwarming vaker of langer aan te doen. Als je het glaswerk door dubbel glas vervangt kun je dit tegengaan en energie besparen.
Ook hoog rendement glas is een optie. Vaak is er op de benedenverdieping wel dubbel glas, maar zeker in wat oudere woningen is er boven of op zolder enkel glas.
Woning isoleren
Door het isoleren van de woning zorg je ervoor dat er heel weinig warmte ontsnapt. Je woning kun je op meerdere wijzen isoleren.
Relatief betaalbaar is het isoleren van het dak, dit is al mogelijk voor een paar tientjes per vierkante meter.
Ook kun je de vloeren isoleren, hiervoor zijn er verschillende opties en energie tarieven afhankelijk van de ondervloer en kruipruimte isolatie. De kou die door de kruipruimte heen je huis binnenkomt zorgt ervoor dat je voeten koud zijn en koud blijven. Daar valt vrijwel niet tegenop te stoken.
Daarnaast zorgt het vocht wat onderin je kruipruimte blijft staan ervoor dat vocht via je muren door je huis wordt verspreid. Het vocht klimt namelijk op door je muren en vormt schimmel in je huis. De terugverdientijd kruipruimte isolatie is gemiddeld zo’n vijf jaar.
Tocht voorkomen
Dicht alle naden en kieren van je woning. Dit zorgt ervoor dat de warmte langer binnen blijft. De naden en kieren dichten kun je makkelijk doen met bijvoorbeeld tochtstrips. Zo verbruik je minder energie bij het gebruik van de verwarming.
Een goede automatische thermostaat aanschaffen
Er zijn thermostaten die automatisch naar een lagere stand springen wanneer je niet thuis bent.
Ook in de avond doet hij dit automatisch. Zo heb je minder stookkosten en betaal je maandelijks minder voor je energierekening. Er zijn verschillende smart-thermostaten te verkrijgen.
Zelf energie opwekken
Nog voordeliger dan alleen goedkope energie te gebruiken is door zelf energie op te wekken. Dit kun je doen door zonnepanelen aan te schaffen voor op het dak.
Mocht je geen dak hebben, of het dak niet geschikt zijn kun je ook zonnepanelen ‘huren’. Ook door middel van een waterpomp (hybride) kun je zelf energie opwekken.
Met deze waterpomp wordt warmte uit de grond en lucht omgezet in warmte voor je woning. Ook kraanwater kan hiermee worden opgewarmd.
Tot slot kan ook een zonneboiler gebruikt worden voor het opwekken van energie. Dit kan behulpzaam zijn bij het verwarmen van het kraanwater.
Let op de energielabel van uw apparaten
Elk apparaat heeft standaard een energielabel. Dit label zorgt ervoor dat je weet hoeveel energie een apparaat verbruikt.
Sommige apparaten verbruiken meer energie dan wij denken. Door altijd te kiezen voor apparaten met een energielabel A voorkom je onnodig en overmatig energieverbruik binnen je huis. Zo bespaar je ook weer op het energieverbruik.
Een waterbesparende douchekop aanschaffen
Een waterbesparende douchekop aanschaffen zorgt ervoor dat je minder water verbruikt. Dit geldt voor koud en warm water.
Dit is ook een handige truc om op passieve wijze toch aan energiebesparing te doen.
Houdt de ketel in de gaten
Is de ketel verouderd? Een oude ketel werkt harder en is daarom beter te vervangen. Als je dit doet, vervang deze dan met een HR-combiketel. Zo bespaar je tot wel 25 procent van de gebruikelijke stookkosten.
Zorg voor een WTW-installatie
Je kan zelf warmte terugwinnen met een WTW-installatie. WTW staat voor Warmte Terug Winnen.
Gebruikelijk is dat ventilatiesystemen warmte terugblazen en koude lucht naar binnen zuigen. Met een WTW-ventilatiesysteem wordt warme lucht geleid langs de koude lucht. Zo krijg je met de lucht die naar binnen stroomt een gedeelte van de warmte terug.
Er zijn verschillende WTW-installatiesystemen. Je kan ook een WTW-systeem gebruiken voor het terugwinnen van de warmte van het water dat bij het douchen wordt gebruikt.
Maatregelen treffen om je woning energiezuinig te maken zijn niet altijd goedkoop. Maar ze zijn voor zowel het milieu als je portemonnee wel de moeite waard.
Met een deel van de maatregelen win je binnen een paar jaar de kosten terug, en tot die tijd kun je natuurlijk ook altijd overstappen op goedkope energie die ook nog eens groen is!
Ook in het geval je minder geld hebt, kun je nog steeds maatregelen treffen om jouw woning energiezuinig te maken.
Je kunt bijvoorbeeld de gemeente om subsidie vragen voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Zo zijn er wel degelijk mogelijkheden voor eenieder om aan energiebezuiniging te doen.
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
- September Aesthetic: Inspirerende Afbeeldingen, Wallpapers en Quotes - 28/08/2024
- Augustus Aesthetic: Inspirerende afbeeldingen, wallpapers en quotes - 28/08/2024
Leave a comment