Skip to Content

Besparingstips huishouden; tips geld en kosten besparen

Besparingstips huishouden; tips geld en kosten besparen

De winter lijkt voorbij, een tijd waarin je veel meer tijd in en om het huis doorbrengt en dus lekker stookt. De temperaturen gaan weer iets omhoog zodat de verwarming steeds vaker een dagje laag kan staan.

Dat is vaak tenslotte één van de grootste kostenposten; de energierekening en daarin de verwarming. Hierdoor kan je geld besparen. Er zijn echter nog veel meer eenvoudige tips om te besparen op het huishouden.

Daarom ging ik op zoek en heb ik een lijst met 50 besparingstips gemaakt. Zonder dat je hoeft te gaan minimaliseren en je nog steeds van ‘cadeautjes’ kan genieten om het leuk voor jezelf te houden. Op die manier wordt het ook beter om vol te houden.

Algemene besparingstips om geld besparen

  1. Houd je financiën bij in een excelbestand. Bijvoorbeeld door het importeren van de data vanuit het digitaal bankieren.
  2. Praat samen over de uitgaven. Zo sta je er niet alleen voor.
  3. Laat wel één persoon de financiële administratie bijhouden zodat er geen overlap of juist dingen tussen wal en sloot vallen.
  4. Betaal rekeningen direct zodra ze binnen komen, of beter nog plan ze in op een dag voor de uiterste betaaldatum.
  5. Probeer rood staan te voorkomen.
  6. Loop de overzichten van afgelopen jaar nog eens langs om ook incidentele en jaarlijkse uitgaven op te sporen.
  7. Ruim je kasten en je laatjes weer eens een keer op. Zo kom je weer een voorraad aan pennen tegen en andere materialen die je anders heel snel nieuw zou kopen.
  8. Rekeningen automatisch laten betalen, mocht er iets fout gaan kan je dit over het algemeen storneren. Scheelt boetes voor te laat betalen of de administratie voor acceptgiro’s.
  9. Breng eens een bezoekje aan een beurs, vrijmarkt, marktplaats, of kringloopwinkel.
  10. Rondom black friday en cyber monday kan je over het algemeen extra veel kortingsacties verwachten.
  11. In plaats van geld besparen kan je ook op zoek gaan naar manieren om extra geld te verdienen.

Vaste lasten

De vaste lasten zijn lasten die iedere maand terugkomen. Op korte termijn zal je hier niet direct iets aan kunnen doen.

  1. Loop je verzekeringen eens na; heb je ze allemaal wel nodig. Ben je niet toevallig dubbel verzekerd?
  2. Zijn er goedkopere alternatieven voor de verzekering, die wel dekkend zijn op het moment dat je ze nodig hebt?
  3. Heb je abonnementen; doe je er ook echt iets mee? Lees je dat blad ook en hoe vaak ga je nu ook echt naar de sportschool?
  4. Heb je afzonderlijke bel-, internet- en tvkosten of een alles-in-één-abonnement? Zelfs als je geen vaste aansluiting hebt kan dit goedkoper zijn.
  5. Wat zijn de kosten van je auto? Is een auto essentieel of is misschien een kleinere, zuinigere, goedkopere auto een optie? Let op verzekering, belasting, energieverbruik en onderhoud.
  6. Een huis kopen; op korte termijn is een huis huren met huurtoeslag goedkoper. Maar op termijn bouw je zo een eigen vermogen op.
  7. Ga werken of zoek een andere dagbesteding zodat je geen tijd hebt om geld uit te geven 😉
  8. Zorg dat de aanvragen voor toeslagen correct zijn en of er eventuele kortingen zijn.
  9. Probeer boetes, oké twijfelgevalletje als het gaat om vaste lasten, voor te hard rijden en andere overtredingen te voorkomen.
  10. Kijk eens naar je telefoonabonnementen; is het niet voordeliger om zelf een los toestel te kopen en te combineren met een sim only? Hier in huis twee verschillende; een budget met helaas niet overal bereik. En een wat uitgebreider zodat we toch altijd bereikbaar zijn. Kijk ook eens naar de voordelen van een alles-in-één-pakket inclusief mobiele telefonie.

Besparen op de energierekening

Op het gebied van je energierekening valt er ook een hoop te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het letten op het energieverbruik en de tarieven.

  1. Zorg voor inzicht in je energieverbruik; er zijn steeds meer apparaten en apps die je daarbij kunnen helpen.
  2. Installeer een slimme thermostaat, zoals de Nest thermostaat met eco friendly functie.
  3. Verwarming continu aan (iets lager). Als je ’s nachts je verwarming lager zet heb je in de ochtend meer energie nodig om het warm te stoken. Continu een fijne temperatuur voor zowel overdag als de avond is beter.
  4. Goede verdonkerende gordijnen zijn erg fijn; zowel in de zomer om de warme zon buiten te houden als in de winter de warmte binnen. Zelfs als je dubbele beglazing hebt.
  5. Als de kinderen naar bed zijn, of ze al wat ouder zijn kan je het gezellig maken door wat kaarsjes aan te steken.
  6. Een lekker warm dekentje op de bank kan ook zeker welkom zijn. Hier hangt ook standaard een vest aan de kapstok voor als het in de avond iets afkoelt.
  7. Op de slaapverdieping hoef je in principe niet te verwarmen. 16 graden is de perfecte temperatuur voor kinderen om te slapen.
  8. Denk bijvoorbeeld ook eens aan dubbel glas en dakisolatie, maar ook gevel- en vloerisolatie. Je kan dubbel glas zelfs vervangen door HR++ of triple glas. Zuinige hr-combiketels zijn fijn, maar met een zonneboiler of hybride warmtepomp is een volgende stap te zetten.
  9. Als je twee meters hebt kan je kiezen voor een hoog en laag tarief, het lage tarief wordt berekend in het weekend en in de avond/ nacht. Door bijvoorbeeld energieslurpende apparaten zoals de wasmachine dan te gebruiken bespaar je al snel op de rekening!
  10. De was doen we één keer per week in het weekend; dan draaien er volle wasmachines op 30 graden. De was hangen we op boven het trapgat waar de meeste warme lucht is en doen we tot slot toch even op de mangel in de droger zodat het niet zo stug is.
  11. Warm water maakt zo’n 10 procent van onze energierekening uit. Het meeste warm water is om te douchen. Je kan de douchekop vervangen door een waterbesparende douchekop. Je zal het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee.
  12. Energie vergelijken; zo zijn wij in februari overgestapt en dat scheelde 360 euro. Vaak vind je op een energievergelijkingssite ook speciale internetaanbiedingen. Niet naar de goedkoopste, maar wel een betrouwbare met goede service en extraatjes zoals energiebesparende maatregelen.
  13. Spreekt voor zichzelf; maar doe lampen uit en deuren dicht zodat je niet onnodig verlicht of warmte verloren gaat.
  14. Nieuwere apparaten met een beter energielabel verbruiken over het algemeen minder energie.
  15. Naast energielabels op apparaten zijn er tegenwoordig ook energielabels voor je huis. Die zijn onder ander afhankelijk van de leeftijd van je huis, technische staat, maar ook energiebesparende maatregelen zoals isolatie tegen het plafond of dubbele beglazing en een moderne hr-ketel.
  16. Daarop aansluitend; haal stekkers van apparaten die je op dat moment niet gebruikt uit het stopcontact.
  17. Licht uit als je de kamer uit gaat.
  18. Zet apparaten niet op standby.
  19. Zelf energie opwekken; Het is even een investering, maar na het aansluiten van zonnepanelen kan je zelf je eigen energie opwekken en zal dat op de lange termijn geld besparen! Afhankelijk van waar je woont krijg je nog subsidie voor deze aanschaf ook!
  20. Naast zonnepanelen kan je tegenwoordig ook al je eigen windmolen te ‘huren’. Als je niet in de stad woont kan dat in de achtertuin, maar er zijn ook parken waar je er één kan ‘kopen’.

Bezuinigen op de boodschappen

Tips voor de boodschappen. Een greep uit deze tips om te consuminderen:

  1. Doe zo min mogelijk boodschappen; en dan gaat het om de frequentie. Zo kom je ook minder in de verleiding om dingen mee te nemen. Gun jezelf wel wat pleziertjes, dat voorkomt dat je anders tussendoor extra geld gaat uitgeven.
  2. Doe 1 keer in de week / 2 weken of zelfs maand GROTE boodschappen. Zelf ga ik 1 keer in de maand met de auto, zonder kinderen. Dan richt ik me vooral op de houdbare artikelen. Vaak ga ik naar de Albert Heijn hebben ze alles op voorraad in diverse prijscategorieën. Ben je in een keer klaar.
  3. Nodig je vriendinnen uit om het bij iemand thuis gezellig te maken, makkelijker met kinderen en goedkoper dan ergens koffie drinken waar je dan toch weer een taartje bijneemt.
  4. Maak een boodschappenlijstje en houdt je daar aan. Dus niet die leuke aanbieding, of ohja dat had je ook nodig.
  5. Vergelijk de prijzen; maak een maandelijks boodschappenlijstje en schrijf hier prijzen bij die je online kan vinden (zonder aanbiedingen) en vergelijk dit bij andere winkels.
  6. Maak gebruik van de 2+1 acties waarbij je gratis producten krijgt. Dit is vaak goedkoper dan de goedkopere merken zonder korting. Zo heb je gelijk een voorraadje en grijp je niet naast.
  7. Maak een menulijstje zodat je weet wat je wilt gaan maken en wat je nodig hebt. Zo voorkom je producten die misschien blijven staan.
  8. Brood, fruit, melkproducten en soms groenten haal ik wanneer dat nodig is bij de Lidl supermarkt op de hoek.
  9. Zorg dat je met een gevulde buik gaat boodschappen doen, en niet vlak voordat je gaat eten.
  10. Bij de Jumbo, maar ik hoorde ook van andere supermarkten, heb je een handscanner. Zo weet je meteen wat je uitgaven zijn en kan je op zoek gaan naar alternatieven.
  11. Als je de tijd hebt blader dan eens de folders door en haal overal de aanbiedingen die je opslaat in de voorraadruimte. Hier hebben we helaas niet die ruimte, en niet de tijd om vijf supermarkten te bezoeken.
  12. Laat de kinderen helpen en proeven; zo zorg je dat ze meer authentieke smaken leren herkennen en waarderen.
  13. Voordat je grote boodschappen doet probeer dan eerst de koelkast / ijskast zoveel mogelijk leeg te krijgen door te improviseren. Als de voorraden slinken en ik nog niet in de gelegenheid ben om grote boodschappen doen word je creatief met eten. Zoals doperwtjes (uit een pot) met risotto of knakworstjes met spaghetti. Fusion cooking noemen ze dat toch?
  14. Als je partner ’s avonds werkt of er een afspraak is, zorg dan dat je een dag eerder gekookt hebt en deze maaltijd makkelijk mee kan nemen en eventueel koud kan opeten.
  15. Als je aardappelen of pasta gaat koken kan je gekookt water uit de waterkoker gebruiken in plaats van deze te verhitten. Mocht dit niet mogelijk zijn doe dan altijd de deksel op de pan zodat er geen warmte ontsnapt.
  16. Als je de tijd hebt kan je de pan van het vuur afhalen en zal deze nog even doorgaren, theoretisch is het mogelijk om pasta een nacht lang in een pan met koud water onderin je bed te hebben staan zodat het de volgende dag gaar is. En ja, dat hebben we met de scouting getest.
  17. Durf te spelen met ingrediënten, door te variëren of alternatieven aan te brengen.
  18. Vlees is over het algemeen één van de duurdere aspecten van een maaltijd; overweeg eens om vleeswaren te gebruiken zoals kip bij wraps, of cervelaat in een pasta.
  19. Een vleesvervanger zoals ei, kikkererwten, bruine bonen of tofu is natuurlijk ook altijd een alternatief.
  20. Op de houdbare afdeling vind je ook vlees in blik. Ik kook daarom altijd eerst vers, dan diepvries en tot slot deze houdbare producten zoals ham, gehaktballen of een gerookte worst.
  21. Voordehandliggend; maar koop voordeelverpakkingen en pak deze over in gebruikershoeveelheden. Vlees kan in de diepvries, rijst en pasta kan ook droog bewaard worden etc.
  22. Groenten uit het vriesvak zijn over het algemeen goedkoper dan vers of in pot. Bovendien zijn ze ook verser; op de versafdeling liggen ze toch al even terwijl ze in het vriesvak over het algemeen meteen na de oogst zijn ingevroren.
  23. Een pak bladerdeeg is altijd fijn om restjes mee te verwerken in de vorm van een quiche oid.
  24. Kook eens een grote maaltijd en vries deze in, handig voor als je een keer geen zin hebt om te koken en scheelt een afhaalmaaltijd.
  25. Voor een baby kan een zak gemixte diepvriesgroenten ideaal zijn. Alles is los ingevroren, dus je kan de worteltjes, bloemkool en broccoli uitzoeken en hebt niet overal giga hoeveelheden van.
  26. Restanten bewaar ik in plastic dozen in de koelkast / diepvries voor een kindermaaltijd als we zelf iets eten wat ze niet ‘mogen’ of als je even snel moet handelen.
  27. Je hebt speciale kinderbordjes met deksel; als ze niet klaar zijn met eten kan je dat een dag in de koelkast bewaren.
  28. Schep de eerste keer niet teveel op, je weet nooit hoeveel trek ze hebben en meer geven kan altijd nog.
  29. Probeer zoveel mogelijk zelf te bereiden; babymaaltijden pureren kost iets meer tijd maar scheelt wel in je portemonnee.
  30. Welke schoonmaak- en verzorgingsmiddelen gebruik je ook echt, kan je ze in een multipack halen of met een aanbieding? Of misschien wel zelf maken?
  31. Geef nuttige cadeautjes aan elkaar en zet deze op je verlanglijstje. Bosjes bloemen zijn heel lief en attent, maar misschien is iets anders noodzakelijker.
  32. Koop cadeautjes in de aanbieding en leg een voorraadje aan op zolder; zo heb je altijd iets op voorraad.

Ook een heel fijne tip; minder vaak boodschappen doen. Eén keer per maand doe ik de grote boodschappen voor rond de 100 / 125 euro. Vervolgens wordt er iedere week 50 euro gepind waarmee we de rest kopen.

Dus vers fruit, een extra brood (helaas geen vriezer die groot genoeg is om dit allemaal in te vriezen) maar ook luiers, een cadeautje etc.

Kinderen

Tot slot nog tien tips om te besparen op de kinderen. Het blijft tenslotte een mamablog 😉

  1. Zet op een rijtje wat je allemaal nodig hebt, gebruik hiervoor de lijsten van internet, verloskundige, kraamzorg, zorgverzekeraar etc. En maak je eigen checklist voor de baby uitzet  met benodigdheden voor tijdens de zwangerschap. Vergelijk ook de prijzen voor de goedkoopste baby uitzet. Zet de babylist in een excelbestand en houdt hierin bij wat je koopt, hoeveel je hiervoor kwijt bent en wat je nog nodig hebt. Maak ook onderscheid tussen noodzakelijk en leuk.
  2. Vraag vervolgens aan familie en vrienden met kinderen wat ze echt nodig hadden of wat overbodig was. Een babykamer is leuk, maar de eerste paar weken kan je baby prima tussen jullie in of in een reiswieg naast jullie slapen.
  3. Kijk ook eens wat er in het kraampakket van de zorgverzekeraar zit.
  4. Zijn er spullen die je van vrienden en familie krijgt of mag lenen? Misschien hebben ze dat wiegje toch voorlopig niet nodig?
  5. Maak een lijstje met wat je in huis moet hebben voor de bevalling of wat nog later kan. Heb je het dan nog echt nodig? Voorkomt bijvoorbeeld om een overbodige sterilisator te kopen.
  6. Kan je aan spullen via Marktplaats komen? Vaak is dan een volledige babykamer of babyuitzet goedkoper dan alles los aan te schaffen.
  7. Let op aanbiedingen voor luiers, luierdoekjes en andere producten die je nodig hebt.
  8. Kleding die gedragen is maar er nog goed uitziet kan je verkopen op Marktplaats of ruilen via Ruiljekleertjes. Ik schreef eerder al over het recyclen van babykleertjes.
  9. Probeer zoveel mogelijk op de fiets te doen. Schaf bijvoorbeeld een tweedehands fietskar aan waarmee je de boodschappen kan doen. Korte ritjes kunnen ook prima op de fiets.
  10. December hoeft niet alleen maar om cadeautjes te gaan, door dit gespreid in te kopen en te kiezen voor Sinterklaas of Kerst bespaar je in de dure decembermaand.

Geld besparen op de vakantie

  1. Besparen op je vakantie; bijvoorbeeld een staycation waarbij je in het huis van iemand anders verblijft. Of ga juist wat verder weg; kamperen in Tsjechië is weliswaar verder weg en kost meer brandstof, maar is qua accommodatie en uitstapjes / eten vele malen goedkoper dan een bestemming in Nederland.
  2. Probeer het hoogseizoen zoveel mogelijk te ontwijken. Door bijvoorbeeld in het laagseizoen, mei of juni op vakantie te gaan of in september.
  3. Bestemmingen die negatief in het nieuws zijn, zijn over het algemeen goedkoper, maar wel met meer risisco.
  4. Controleer altijd of het niet goedkoper is om reis en verblijf apart te regelen. Ook twee losse tickets zijn soms voordeliger dan een retourtje.
  5. Een all inclusive kan goedkoper zijn dan een hotel en vervolgens iedere avond uit eten. Met een gezin kan een bungalowpark of een appartement goedkoper zijn omdat je dan zelf kan koken.
  6. Houd bij het boeken van een accommodatie wel rekening met bijkomende verplichte kosten, zoals schoonmaak. Ook zijn er operators waarbij je iets extra moet betalen als er bijvoorbeeld een glas kapot gaat.
  7. p de camping staan kan goedkoper zijn dan een accommodatie huren. Zeker als je een campingcard aanschaft waarmee je extra korting krijgt op het tarief dat je moet betalen.
  8. Geadviseerd wordt om ongeveer twee tot drie maanden van tevoren te boeken om gegarandeerd te zijn van de laagste prijzen, zeker als het gaat om (losse) vliegtickets.
  9. Omdat velen vlak na de laatste werkweek willen vertrekken of voor maandag terug willen komen, zijn prijzen dan hoger. Tickets voor doordeweekse vluchten zijn dus goedkoper. Dinsdagmiddag ben je goedkoper volgens de consumentenbond.
  10. Vergelijk áltijd tussen verschillende vliegticketsites. De boekingskosten verschillen onderling en soms heeft de ene site deals gesloten met een bepaalde airline die de ander niet heeft.
  11. Een reis per vliegtuig kan duurder zijn dan een auto, zeker als je ter plaatse ook nog een auto wilt huren. En omdat het reisgezelschap dan niet uitmaakt. Hou wel rekening met tol en vignetten.
  12. Pin vooraf geld, of in grote hoeveelheden omdat je voor iedere pin transactie in het buitenland extra betaald.
  13. Sluit een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af. Je weet maar nooit. Ga je regelmatig op vakantie, kies dan voor doorlopend. Is het eenmalig, dan kan je een eenmalige verzekering nemen.
  14. Doe dan vooraf wat onderzoek om goed voorbereid op vakantie te gaan. Zoek bijvoorbeeld naar wat tips van travelbloggers voor originele en betaalbare tips. Vaak weten zij ook wat er gratis / goedkoop te doen is op een bepaalde bestemming.
  15. Met name populaire reisbestemmingen hebben een speciale city card voor toeristen. Daarmee betaal je één keer een wat hoger bedrag, maar hoef je vervolgens niet meer om te kijken en kan je overal naar binnen. Vaak krijg je ook nog eens extra kortingen in bepaalde winkels of restaurants.
  16. Wil je op de bestemming wat gaan zien bezoek dan eens een aantal kerken.
  17. De lokale producten zijn namelijk een stuk goedkoper dan geïmporteerde etenswaren.
  18. Ook kan je deze uitgaven inperken door te kiezen voor een accommodatie waar je zelf kan koken.
  19. Je kan op zoek gaan naar restaurants die een speciaal toeristenmenu aanbieden zodat je weet wat je kwijt bent. Of als je geen idee hebt waar te beginnen het te vragen aan locals waar zij gaan eten.
  20. Maak vooraf een soort overzicht van de uitgaven die je zeker weten gaat maken en houdt rekening met onvoorziene kosten.

Wat is jullie ultieme tip om te besparen?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Joost Joost schreef:

    Wow enorm goed artikel. Bij ons hebben de hoge energiekosten er enorm ingehakt. Zelf wonen we ook in een VVE en we zien de kosten voor energiegebruik oplopen. Gelukkig zijn er wat subsidies en gaan we nu als gebouw verduurzamen.

  2. Avatar van Maartje Maartje schreef:

    Goede tips! De supermarkt folders doorbladeren begint bijna een verslaving te worden xD maar miss dan soms toch wel de papieren folders. Er zijn ook vele coupon websites, en als je aankopen doet online dan zijn er ook vele plugins voor Chrome zoals Honey die automatisch kortingscodes en cashback acties toevoegt! 🙂

  3. Avatar van Dien Dien schreef:

    Zelf wasmiddel maken! Scheelt ook een hoop en je weet precies wat erin zit.

  4. Avatar van Diane Diane schreef:

    Wat een leuke blog! Veel fijne tips, aan sommige denk je eigenlijk niet eens zo snel.

    Eén tip over het inplannen van betalingen (deze: Betaal rekeningen direct zodra ze binnen komen, of beter nog plan ze in op een dag voor de uiterste betaaldatum.)
    Mijn advies zou zijn om betalingen 2 dagen voor de uiterste betaaldatum in te plannen. In het weekend is er geen betalingsverkeer tussen verschillende banken, dus zou je betaling dan net te laat aan kunnen komen.
    Zelf bij een bank gewerkt en geregeld mensen over dit probleem gesproken, vandaar 😉

  5. Avatar van Leonoor Leonoor schreef:

    Fijn dat er dit soort tips op het internet staan. Sommige dingen die ertussen staan lijken zo vanzelfsprekend… Alleen ik denk toch dat er veel vergeten wordt.. Daarnaast is een stukje “discipline”/ structuur van het gewoon blijven doen ook wel lastig. Handige tips!

  6. Avatar van Rachelle Rachelle schreef:

    top al die tips. Ben ook echt bezig met het uitzoeken van mijn financiën zodat we echt wat meer kunnen gaan besparen. De vaste lasten vind ik altijd lastig. We hebben een koopappartement, VVE kosten, gas/water/licht, verzekeringen etc. pfff de moed zakt me in de schoenen als ik dat moet gaan onderzoeken. Is niet echt mijn ding, maar moet er toch aan gaan geloven. Laat mij me maar over de inkopen waken. Dat gaat me echt beter af. Alhoewel daar ook echt nog wel wat stappen in te maken zijn zie ik wel.

  7. Avatar van Hako Hako schreef:

    Er zijn genoeg zaken om op te besparen.

  8. Avatar van Mijn geld gids Mijn geld gids schreef:

    Erg leuke en handige tips. Wat Jasmine ook al zei, dat zijn ook hele goede tips voor studenten en andere mensen die willen besparen in energie en boodschappen. Goede tips! Mijn complimenten.

  9. Avatar van Jasmine Jasmine schreef:

    Hele goede tips allemaal. Niet alleen voor mama’s maar ook voor studenten en starters!

    • Avatar van Handigevrouw Handigevrouw schreef:

      Erg goede tips! Een aanvulling hierop. Kijk voor een goedkopere kleine zuinige auto. Als je een grotere nodig hebt voor een keertje. Da kan je die beter huren.

      Neem geen dubbele streaming diensten zo als Netflix amazone Disney. Kijk eerst alles af. Deze diensten kan je vaak per maand opzeggen.

  10. Avatar van Sylvia Sylvia schreef:

    Wat een goede tips allemaal! Wij doen ook een keer per week grote boodschsppen en per week kleine dingetjes. Scheelt uiteindelijk enorm?

  11. Avatar van Marieke Marieke schreef:

    Leuk om deze tips te lezen:
    – Wij stappen elk jaar over van energiemaatschappij en pakken zo elk jaar een bonus mee van 200 euro.
    – Een prepaid-telefoon scheelt ook ontzettend veel geld.
    – Let op GTA’s bijv van Scoupy.
    – Wij hebben gewoon geen TV-abonnement. We kijken toch zelden TV en dan vinden we NPO 1, 2 en 3 prima.
    – Lid van de bieb ipv boeken kopen.
    – Lid worden van Facebookverkoopgroepen. Ik koop hier voor een habbekrats speelgoed en kleding voor mijn kinderen en het is allemaal nog super goed.
    – En elke dag hetzelfde eten, reclame-eten 😉
    – Zegeltjes sparen bij de AH, Jumbo en de winst in een potje stoppen en er later iets leuks van doen.

  12. Avatar van memvan3 memvan3 schreef:

    ’s avonds draaien we de kachel snel op.
    Heb standaard een stapeltje dekens liggen.
    Zorg dat je luie chair tegen de kachel aanstaat.
    Dekentje om en lekker warm hangen voor de buis.
    Of nog beter, tv op je slaapkamer.
    Dan zijn de lampen beneden ook niet onnodig aan.
    Bekertje drinken op je nachtkastje en klaar!
    Zo kan de kachel op de nachtstand!

  13. Avatar van memvan3 memvan3 schreef:

    Maak je macaroni?
    Gebruik dan i.p.v. gehakt eens knakworstjes in plakjes gesneden erdoorheen.
    Stukje goedkope grillworst smaakt ook lekker door de macaroni en is goedkoper!
    Wat overblijft kan op brood of als avondhapje…
    Rijst kun je een potje wortel/doperwtjes doordoen, staat vrolijk.
    Of rijst met ui en blokjes ham is ook lekker.
    Bak je kipvlees en wil je lekkere jus, gooi er wat tomaten doorheen!
    Je kip wordt heerlijk sappig, dus geen overrijpe tomaten meer weggooien!
    Droog brood over?
    Deze smaken prima als je er een gebakken ei op doet of tosti van maakt of door de soep heen doet.

  14. Avatar van energie vergelijken energie vergelijken schreef:

    super handige tips bedankt voor het posten!

  15. Avatar van Whitney Whitney schreef:

    Goeie tips! ik heb sinds een paar dagen een nieuwe app op mijn telefoon. Koken met aanbiedingen, heb het nog niet getest maar ga het binnenkort zeker proberen.

  16. Avatar van Linda Linda schreef:

    Is vaak ook kwestie van prioriteiten stellen, waar wil je geld aan uitgeven en waar niet.

  17. Avatar van Rowdy Groothedde Rowdy Groothedde schreef:

    Met deze tips is er ALTIJD een mogelijkheid om meer maandelijks over te houden, leuk:)

  18. Avatar van Gwen Gwen schreef:

    Fijne en handige lijst! Ik heb alleen mijn bedenkingen bij de stekkers uit het stopcontact .. ik heb altijd ‘geleerd’ dat dit geen verschil maakt en het juist energie kost op het moment dat je ze er weer in doet omdat de snoeren zich dan weer moeten ‘vullen’ en die anders gevuld blijven, terwijl er niets wordt afgegeven als het apparaat uit staat. Uit, niet standby, want dat kost wel energie natuurlijk.

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Dat klinkt op zich ook wel logisch, zijn vaker van die dingen waarvan je je afvraagt wat er nu waar van is.