Skip to Content

Besparen op verwarming; hoe hoog temperatuur en hoeveel scheelt 1 graad

Besparen op verwarming; hoe hoog temperatuur en hoeveel scheelt 1 graad

Nu de prijzen zo enorm stijgen, vraag jij je misschien ook wel af hoe je wel lekker warm erbij kunt zitten, maar toch kunt ook energie besparen op verwarming. Want die verwarming is goed voor maar liefst 75% van je gasverbruik! Dus als je daar iets aan kunt doen: graag!

Natuurlijk zijn er de bekende adviezen als de verwarming een graadje lager zetten, maar er kan nog meer. En ja, wel zo dat je niet zit te bibberen van de kou!

Warme truien

Laten we maar gewoon beginnen met de meest bekende manier: de verwarming minder snel aanzetten of/en minder hoog. Door jezelf warmer aan te kleden heb je het dan nog altijd niet koud en toch bespaar je wel. Daarnaast zit er ook een mate van gewenning in. Als je huis altijd warm gestookt wordt wen je daaraan.

Doe je het standaard iets lager dan maak je grote kans dat het op een gegeven moment als ‘gewoon’ gaat voelen en je die dikke trui niet eens meer nodig hebt. Je komt op internet berekeningen tegen hoeveel je zou besparen als je de thermostaat 1 graad lager instelt. Dit varieert van 6 tot 7% minder gasverbruik.

Niet te laag!

Klinkt wat tegenstrijdig met bovenstaand stukje, maar wist je dat je in de nacht je verwarming beter niet te laag zet? Zeker als je woning niet goed geïsoleerd is, is het van belang dat je altijd zorgt dat het minimaal 15 graden blijft. Dit heeft vooral te maken met jouw gezondheid.

Niet geïsoleerde woningen kunnen snel vochtig blijven als het te koud is. En daarmee een heerlijk leefklimaat worden voor schimmels en bijvoorbeeld huisstofmijt. Dat moet je natuurlijk niet willen. Is je huis wel goed geïsoleerd, dan zal de temperatuur waarschijnlijk wel boven de 15 graden blijven in de nacht.

Daarnaast kost het ‘opnieuw’ verwarmen van je huis meer energie dan het ‘warm houden’. Als de temperatuur in huis een bepaald niveau heeft bereikt is er minder gas en energie nodig om dit bij te houden. Zet de thermostaat in de nacht dus niet helemaal uit, maar liever een paar graden warmer zodat hij in de ochtend niet heel veel extra hoeft op te warmen.

Slim verwarmen qua tijd

De verwarming kan je al voordat je naar bed gaat of ergens heen gaat uitzetten. De warmte is immers niet meteen weg. Ook kan je per dag instellen hoe warm het moet zijn en wanneer.

Plan het zo in dat er dus alleen verwarmd wordt als er ook werkelijk mensen zijn. En kijk ook eens naar de bezigheden. Als je allemaal actief bezig bent kan de verwarming best iets lager staan in die uren.

Verwarm niet je hele huis

Denk eens goed na op welke plekken je werkelijk woont. De overige ruimten hoef je dus niet te verwarmen! De woonkamer, keuken en badkamer zijn fijn om warm te hebben, maar de slaapkamer zeker niet. Dat is zelfs veel beter voor jou, want slapen in een koeler vertrek is gezonder.

Moet je kind echt studeren op zijn kamer? Je kan ook kijken of hij niet ergens in de warme woonkamer kan zitten, zodat zijn slaapkamer niet verwarmd hoeft te worden…

Op een slaapkamer mag het ook prima iets koeler zijn dan in de woonkamer, het advies is 18 graden. Voelt het toch te fris aan kan je ook een elektrische deken (hier) gebruiken om zo toch lekker warm in bed te stappen.

Elektrische verwarming

Eventueel kan je er ook voor kiezen om kamers die je maar kort gebruikt zoals de slaapkamer te verwarmen middels een (mobiele) elektrische verwarming (hier).

Die zet je dan aan voordat je gaat slapen, zodat het dan aangenaam is en kan je dan zachter draaien en de volgende ochtend helemaal uit. Op die manier gebruik je geen gas, maar alleen elektriciteit. Hiervoor moet de ruimte wel niet te groot zijn.

Slim verwarmen in de badkamer

Om daar nog even op door te gaan: de badkamer is natuurlijk een raar vertrek. Een groot deel van de dag zal er niemand zijn, maar de verwarming daar uitlaten moet je ook niet aan denken. Je wilt toch in een warme badkamer je kunnen afdrogen. Maar daar kan je wel iets aan doen! Kies voor een verwarming die in een heel korte tijd de juiste temperatuur kan halen. Dan kan je hem heel gericht benutten als het nodig is!

Het is sowieso zonde van de energie om de badkamerverwarming de hele dag door te laten ‘tuffen’. Veel van de warmte zal namelijk ook nog eens verdwijnen door de afzuiging in het vertrek! Kies bijvoorbeeld voor een badkamerverwarming met programmeer functies of zelfs sensors!

Tochtstrips

Isoleren is uiteraard een belangrijk gegeven in het terugdringen van warmteverlies. Maar je kunt meer doen dan dat. Zorg dat er bij de kieren waar kou doorheen komt er iets gemaakt wordt wat de tocht tegenhoudt. Dit kunnen tochtstrips zijn.

Maar er zijn ook plekken die daar niet voor in aanmerking komen. Misschien is een leuke slang dan mooi om te haken of breien en deze voor de deur of andere tochtkieren neer te leggen.

Doe die deur dicht!

Ja, je puber (en misschien partner) zal ontzettend moe van je worden, maar wie weet dat ze het ook wel snappen nu alles zo duur wordt én je kunt ook nog uitleggen dat het beter is voor het milieu.

Maar het loont echt om de warmte binnen te houden (dan koelt het immers minder af) en dat bereik je niet met open deuren. Dus doe die deur gewoon altijd achter je dicht! Zorg wel dat je iedere dag even lucht met de ramen, want dat is wel weer beter voor je gezondheid!

Slimme apparaten

Ga je een nieuwe thermostaat kopen? Kies dan voor een slimme variant. Zodat je het ook op afstand kunt bedienen. Blijf je toch langer weg dan gepland? Dan pas je de temperatuur gewoon op afstand aan!

Of andersom: je zet standaard de verwarming op 15 graden en als je daadwerkelijk naar huis gaat zet je hem hoger. Dan is het al lekker warm als je thuiskomt, maar heeft het niet voor niets al geruime tijd staan stoken.

Let op de inrichting van je kamer

Het mag duidelijk zijn dat alles wat je voor de verwarming zet de warmte tegenhoudt. En betaal je dus voor warmte waar je niet van profiteert, zeg maar. Zorg dan ook dat de radiatoren vrij zijn. Een bank of kastje of iets dergelijks hoort gewoon niet voor een verwarming te staan!

Maar er is nog meer. Gordijnen kunnen ook de warmte tegenhouden. Kies in die gevallen voor korte gordijnen (die op het kozijn vallen, zodat de warmte er niet alsnog achter kan komen) of bijvoorbeeld voor lamellen.

Aan de andere kant: sluit je gordijnen in de avond! Zeker als je toch kou voelt bij je ramen. De kou blijft dan immers achter het gordijn hangen en zal het vertrek in de nacht minder snel afkoelen.

Je kunt ook radiatorfolie gebruiken, wat onzichtbaar tegen de achterkant van de radiator zit. Dit voorkomt dat warmte door de buitenmuren wordt opgeslokt! Op deze manieren gebruik je optimaal de warmte die vrijkomt vanaf je radiator en dit scheelt uiteraard weer stookkosten.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *