Skip to Content

Creatieve manieren om te besparen op energie

Creatieve manieren om te besparen op energie

Nu energie duur geworden is, zijn we met z’n allen op zoek naar manieren om minder energie te verbruiken. Op welke creatieve manieren kan je je energieverbruik terugdringen? Goed voor jouw portemonnee maar in sommige gevallen ook voor het milieu! Daarmee vang je dus twee vliegen in één klap! Je douchebeurt ergens anders doen, daar schiet het milieu natuurlijk niks mee op… Maar goed, we willen nu vooral even besparen op onze eigen energiekosten.

Kopje thee maken

Misschien ben je gewend om je waterkoker gewoon vol te stouwen met water als je water voor je kopje thee nodig hebt. Als je daarna het water wat over is weggooit en vers water pakt, dan is dat natuurlijk wel overmatig gebruik. Wat je kunt doen is niet meer water in de koker doen dan nodig is! Zo voorkom je dat je te veel water moet verwarmen (wat toch extra energie kost, al is het dan geen gas, maar wel elektra!) en hoef je niks weg te gooien.

Douchen: minder of…ergens anders

Iedere dag douchen is natuurlijk eigenlijk nergens voor nodig (bij de meeste mensen). Minder vaak douchen is dus al de eerste stap. Vervolgens ga je niet langer onder de douche dan nodig is. Dat houdt in dat je met 5 minuten prima weer eronder uit zou moeten kunnen. Er wordt zelfs gesteld dat je prima tot de 3 minuten terug kunt gaan. En ga je toch sporten? Dan is het voor jou zelf heel handig om daar meteen te douchen.

Misschien deed je dat altijd al, maar neem dan nu ook gewoon je shampoo en zeep mee en laat dit meteen 1 van je gewone douchebeurten thuis zijn. Als jouw sportschool dit nog toelaat, want er zijn al genoeg sportscholen die het douchen hebben afgeschaft… En vergeet ook niet om thuis een waterbesparende douchekop te gebruiken!

Op vakantie gaan

Tja, wat de energie betreft kan je natuurlijk ook gewoon op vakantie gaan waarbij je niet extra hoeft te betalen voor je energieverbruik. Of je dan werkelijk iets bespaard hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je voor je verblijf betaalt… Maar lekker is het wel.

Waterkoker in plaats vanuit de kraan

Je zult er even naar moeten kijken of het bij jou ook opgaat, maar het kan zo zijn dat water even laten verwarmen door een waterkoker goedkoper is dan warm water uit de kraan gebruiken. Even aanzetten (en natuurlijk opletten dat het niet te heet is) en je hebt prima water om even je handen mee af te spoelen, de afwas mee te doen of om je eten alvast met heet (of kokend!) water op te zetten. Het hangt uiteraard af van de prijzen die jij voor gas en elektra betaalt of dit voor jou voordeliger werkt.

Water koken op het fornuis of met de waterkoker

Hetzelfde geldt voor het water laten koken op een gasfornuis of in de waterkoker. Grote kans dat je waterkoker slimmer is. En dat geldt naar alle waarschijnlijkheid ook nog als je op een andere manier kookt. Zo zou de waterkoker het efficiëntst zijn en daarna de inductie kookplaat.

Alles uit als je weg bent

Ga lekker op stap in de avonduren en laat thuis dan alle lichten uit. Ook de verwarming hoeft dan niet aan. Wil je toch bij iemand op visite? Plan dan de avonden in, want overdag zal de verwarming niet of minder hard verwarmen en zijn lichten sowieso niet nodig.

Voorkom verlies van warmte

Hou je er niet van om alles potdicht te doen ’s avonds? Doe het toch maar wel! Vanaf je ramen komt er vaak toch kou naar binnen. Ook bij veel huizen die gewoon goed geïsoleerd zijn en dubbelglas hebben. Door de gordijnen goed dicht te doen, dus niet op zo’n manier dat ze voor de verwarming hangen, hou je de warmte binnen. En trek ze niet als eerste weer open als je ’s ochtends binnenkomt. Dat kan prima nog even wachten… Zeker zolang het nog donker is, Wordt het buiten licht? Dan is het wel slim om ze open te doen. Het is niet alleen gezelliger vanwege het licht, maar anders doe je misschien wel weer lampen aan wat helemaal niet nodig is.

Nog meer tips hierbij:

  • Hang de gordijnen op de vensterbank als er verwarmingen onder zitten! Zo voorkom je dat de warmte achter het gordijn blijft hangen of erachter kruipt.
  • Zet niks voor de verwarming
  • Plaats aluminiumfolie achter de verwarming. Dit weerkaatst de warmte en dat kan een leuke besparing opleveren. Er is folie die hier speciaal voor bedoeld is (radiatorfolie).

Kaarsjes in plaats van licht

Je kunt ook je kamer verlichten met kaarsjes. Niet alleen heel gezellig, maar ook effectief. Kies wel voor kaarsjes die niet je longen vervuilen en let op de veiligheid. Want een huis wat afbrandt geeft ook kosten…

Opladen telefoon en laptop

Opladen van je telefoon of je laptop: veel bazen of horeca waar je kunt telewerken zullen er niet naar kraaien als er een oplader in een stopcontact zit. Je moet toch kunnen werken, nietwaar? Door te zorgen dat ze helemaal opgeladen zijn voordat jij naar huis gaat, profiteer jij ervan.

Truiendag altijd en overal

Die verwarming kan prima lager staan, want jij kan ook gewoon een vest of een trui aan doen. Een vest is ideaal, want die trek je snel aan en uit als het net even warmer of kouder aanvoelt. Meteen een goede smoes om je kledingkast uit te breiden met een paar mooie truien of vesten!

Keuken

Heb je een aparte ruimte voor je keuken en kan je daar ook zitten? Doen! De keuken zal warmer aanvoelen omdat je daar kookt. Zeker als je dingen bereidt in de oven. Lekker knus bij de keuken bij de oven zitten. Net een haardvuurtje, maar dan anders!

Stoken

Heb je een open haard? Laat de schoorsteenveger dan maar komen en ga weer lekker ouderwets stoken. Ook hier moet je wel even nadenken hoe het met de gezondheid zit, want je hoort wel enge verhalen over vuurtjes stoken en je longen. Maar je verbruikt inderdaad geen gas…

Rondje stopcontacten

Veel mensen laten alle stekkers overal gewoon inzitten. Niet doen! Sowieso verhoog je het brandgevaar en het vreet echt wel stroom. Misschien niet veel, maat alle kleine beetjes bij elkaar stapelt toch op. En laat zeker je apparaten niet op de stand-by stand staan. Let ook op bij apparaten die je aan het opladen bent. Zijn ze vol? Dan haal je de stekker eruit!

Minder heet wassen

Kleding hoeft niet altijd heet gewassen te worden. Probeer het eens op een koudere temperatuur. Veel kleding zal je dankbaar zijn omdat ze zo mooier blijven. Dan bespaar je dus ook meteen op kleding!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *