Skip to Content

Tips beslagen ruiten auto voorkomend en ijs krabben

Tips beslagen ruiten auto voorkomend en ijs krabben

Eén van de nadelen van de winter is de omstandigheden van het verkeer. Gladde wegen, bijvoorbeeld. Maar ook het ijs krabben van je auto zal vast niet tot je favoriete bezigheden behoren. Hoe kan je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? En kan je ook iets doen tegen beslagen ramen?

Verplicht krabben

Een autochauffeur is verplicht om te zorgen voor goed zicht. Met andere woorden: als je ramen dus onder het ijs zitten, zal je moeten krabben tot je echt goed zicht hebt. Denk dus niet dat je maar een deel hoeft te doen, want dan heb je een probleem als de politie je ziet. Nog belangrijker is natuurlijk dat je op die manier een gevaar vormt voor andere weggebruikers, omdat je hen makkelijk over het hoofd kan zien bij slecht zicht.

Afhankelijk van de ernst van de zaak (dus hoe schoon je ruiten wel of eigenlijk juist niet zijn) kan de boeten oplopen tot €250! Kan je beter even deze tips lezen en zo ongelukken en/of een boete voorkomen! Vergeet trouwens ook je buitenspiegels niet!

Kies de juiste krabber

Je ruiten ontdoen van ijs is al geen pretje, heb je dan ook nog eens spullen die niet fijn werken dan ben je nog verder van huis. Koop een krabber die je goed kunt vasthouden. De varianten met een handschoen zijn ideaal, omdat je zo tenminste geen koude vingers krijgt. Of je een krabber zonder steel of juist met een steel fijner vindt werken, is heel persoonlijk.

Zorg dat je ook een ruitenwisser in je auto hebt liggen. Sommige delen van je ruiten kunnen vochtig zijn, terwijl bepaalde ruiten juist bevroren zijn. Ook condens belemmert je zicht!

Ontdooispray

Een andere manier is ontdooispray gebruiken. Eventueel gebruik je dit samen met een krabber en je bent in no-time klaar. Als je slim bent hou je de spray buiten de auto, dus in je tas. Is je auto zo bevroren dat de portieren niet meer open willen, dan kan je tenminste wel bij de spray om het euvel te verhelpen!

Voorkom vocht in de auto

Vriest het hard en is je auto aan de binnenkant vochtig geworden? Bijvoorbeeld doordat jij lekker met je sneeuwlaarzen de auto instapt…dan kan het zelfs gebeuren dat het ijs aan de binnenkant van je ramen zit. Probeer het eerst voor elkaar te krijgen om je verwarming het te laten ontdooien. Vaak gaat dat echter niet snel genoeg. Ook dan zal je moeten krabben…

Maar er kan meer. En ruitontdooier-spray kan een uitkomst zijn. Aan de binnenkant krabben is namelijk vaak lastiger, vooral achter je stuur. Puur afwasmiddel schijnt ook te helpen. Even droogwrijven en klaar. Overigens kan een grotere ijslaag aan de binnenkant van je auto erop wijzen dat er meer aan de hand is dan wat vocht wat je meegenomen hebt de auto in. Een lekkage zou dan een oorzaak kunnen zijn.

IJsvorming voorkomen

Je auto afdekken met een hoes of iets voor je ruiten doen zijn uiteraard fijne middelen om ijs te voorkomen. Hoewel bij het laatstgenoemde alleen je voorruiten dan ijsvrij zijn en je zij- en achterruiten nog niet, het scheelt in ieder geval veel werk. Heb je een ruitenwisser op je achterruit, dan kan je proberen of je hier ook iets tussen kan doen wat je ruit bedekt.

Er zijn trouwens ook anti-ijsdekens die je zowel aan de voor- als achterzijde kunt gebruiken. Heb je dit allemaal niet in huis? Misschien heb je dan karton. Dat kan je prima gebruiken. Kranten kan je beter niet doen, want die plakken vast aan je ruit.

Nog een tip: als je je ruitenwissers voor de nacht openklapt, voorkom je dat ze aan je ruit vastplakken!

Nooit doen: heet water over je ruit!

Ja het werkt als een tierelier: heet water over je bevroren ruit gooien. Maar de ruit kan hier wel door beschadigen en met een beetje pech zelfs kapot springen. Dat risico moet je echt niet nemen!

Beslagen ruiten

Ruiten die alleen beslagen zijn, zijn aan de buitenkant heel eenvoudig aan te pakken. De ruitenwissers doen een groot deel en de zijruiten wis jezelf. Afhankelijk van jouw auto is het nodig om je buitenspiegels ook schoon te maken. Bij de ene auto zal het snel genoeg verdwijnen als de verwarming in de spiegels hun werk doen. Bij de andere auto niet…

Waardoor ontstaan beslagen ruiten?

Beslagen ruiten ontstaan uiteraard ook door vocht in de auto of juist buiten de auto als er temperatuurverschillen zijn tussen de vochtige lucht en de temperatuur van het raam. Dit kan je nu eenmaal niet altijd voorkomen, maar naast wissen zijn er andere manieren waarmee jij aan de gang kunt om veilig de weg op te kunnen gaan.

De airco of verwarming aanzetten

Heb je airco, dan kan je die aanzetten. Zorg in dit geval dat de luchtstroom op zijn hoogste stand staat en dat het je voorruit bereikt. Meestal zal het dan met een paar seconden al opgelost zijn. In plaats van de airco kan je ook de verwarming gebruiken.

Lekker luchten

Aan de binnenkant van je auto kan alleen condens zich vormen als er vocht in de lucht zit. Dit kan je verminderen door de ramen even op een kiertje te zetten als je rijdt. Zo kan het vocht de auto verlaten en heb je minder last van condens.

Schoonmaken van je ruiten

Zorg dat je ramen goed schoon zijn door ze met een reinigingsmiddel te behandelen. Of gebruik er een speciaal middel voor. Ook dit zou condensvorming kunnen voorkomen.

Auto drooghouden

Zoals al eerder aangegeven is het verstandig om je auto zo droog mogelijk te houden. Condens zal dan geen/minder kans maken. En zonder condens krijg je ook geen bevroren toestanden in je auto! Voorkom dus dat je sneeuw mee naar binnen neemt, maar let ook op andere erg natte producten. Ben je nat geregend? Laat dan geen natte spullen achter in de auto, bijvoorbeeld.

Moet je nog even rijden en heb je natte spullen? Heeft je auto een kofferbak? Stop daar dan de natte spullen in! Zo komt het vocht niet in de ruimte waar je zit. Je zou ook kunnen overwegen om een vochtvreter te gebruiken in de auto.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *