Skip to Content

Belgische keuken; recepten en gerechten

Belgische keuken; recepten en gerechten

De Belgische keuken is rijk aan smaken en gerechten die wereldwijd bekend zijn. Het is een mix van traditionele recepten met invloeden uit verschillende landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland. Hieronder bespreken we enkele typische Belgische gerechten.

Belgische keuken

In het kort België heeft een rijke en gevarieerde keuken met tal van gerechten die wereldwijd bekend zijn. Of het nu gaat om mosselen met friet, stoofvlees met friet of wafels, er is voor ieder wat wils. De Belgische keuken is een mix van traditionele recepten en invloeden uit verschillende landen, wat resulteert in een smaakvolle en diverse culinaire ervaring. Dus als je ooit de kans krijgt om België te bezoeken, zorg er dan voor dat je enkele van deze heerlijke gerechten probeert!

Mosselen met friet

Mosselen met friet, ofwel “moules-frites”, is een van de meest bekende en geliefde Belgische gerechten. Het bestaat uit gekookte mosselen in een witte wijn- of biersaus, geserveerd met dikke frieten en mayonaise. Dit gerecht is vooral populair in de zomer en wordt vaak gegeten op terrassen of aan de kust.

Stoofvlees met friet

Stoofvlees met friet, ofwel “stoofvlees met Vlaamse frieten”, is een andere klassieker in de Belgische keuken. Het bestaat uit gestoofd rundvlees in een saus van bier, ui en kruiden, geserveerd met dikke frieten en mayonaise. Het is een hartig gerecht en wordt vaak gegeten in traditionele Belgische cafés en restaurants.

Waterzooi

Waterzooi is een traditioneel gerecht uit Gent en bestaat uit vis of kip gestoofd in een romige bouillon met groenten en aardappelen. Het gerecht wordt geserveerd met brood en is vooral populair in de winter.

Garnaalkroketten

Garnaalkroketten, ofwel “croquettes aux crevettes”, zijn een populair voorgerecht in België en bestaan uit een krokante buitenkant gevuld met garnalen en een romige vulling. Ze worden vaak geserveerd met een salade of frietjes.

Brusselse spruitjes

Brusselse spruitjes, ofwel “choux de Bruxelles”, zijn een bijgerecht dat vaak wordt geserveerd bij stoofvlees. De spruitjes worden gestoomd en vervolgens gebakken in boter en suiker, wat zorgt voor een licht gekarameliseerde smaak.

Konijn met pruimen

Konijn met pruimen, ofwel “lapin aux pruneaux”, is een traditioneel Belgisch hoofdgerecht en wordt vooral gegeten in de herfst en winter. Het bestaat uit gestoofd konijn in een saus van rode wijn, uien en pruimen. Het gerecht wordt vaak geserveerd met aardappelpuree en rode kool.

Karnemelkstampers

Karnemelkstampers, ofwel “stoemp”, is een typisch Belgische maaltijd die bestaat uit gestampte aardappelen met verschillende groenten. Het wordt vaak geserveerd met een stuk vlees zoals gehaktballen, worstjes of spekjes. Het is een hartig gerecht en perfect voor een stevige maaltijd.

Paling in ’t groen

Paling in ’t groen, ofwel “anguilles au vert”, is een typisch Belgisch gerecht uit de regio van de Schelde. Het bestaat uit gestoofde paling in een groene saus gemaakt van verse kruiden, zoals peterselie, kervel en dragon. Het gerecht wordt vaak geserveerd met aardappelen.

Tomatensoep met balletjes

Tomatensoep met balletjes, ofwel “tomatensoep met soepballetjes”, is een klassiek Belgisch voorgerecht. De soep is gemaakt van verse tomaten en groenten en wordt geserveerd met kleine gehaktballetjes. Het gerecht is vooral populair bij kinderen.

Wafels

Wafels zijn een iconisch gerecht in de Belgische keuken en zijn verkrijgbaar in verschillende variaties. Luikse wafels zijn gemaakt van een dik en zoet deeg en worden geserveerd met slagroom, fruit en chocolade. Brusselse wafels zijn dunner en lichter van textuur en worden vaak geserveerd met poedersuiker en slagroom.

Praline

België staat bekend om zijn chocolade en het is dan ook een belangrijk onderdeel van de Belgische keuken. Er zijn veel verschillende soorten chocolade verkrijgbaar, van pure chocolade tot melkchocolade en witte chocolade. Er zijn ook verschillende vormen en maten beschikbaar, van kleine bonbons tot grote chocoladerepen.

Speculoos

https://nl.pinterest.com/pin/104286547617081603/

Speculoos, ofwel “speculaas”, is een soort koekje gemaakt van bruine suiker en specerijen zoals kaneel en nootmuskaat. Het wordt vaak geserveerd bij de koffie of als snack en is vooral populair in de winter.

Meer recepten vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *