Skip to Content

BBQ recept; ’s mores bananen en chocolade lava taart

BBQ recept; ’s mores bananen en chocolade lava taart

AdvertisementAls het zonnetje schijnt is het heerlijk om buiten te genieten van de lekkerste gerechten van de BBQ. Terwijl de kinderen lekker eten en tussendoor spelen kan je de heerlijkste gerechten op tafel toveren.

Vaak in een heerlijk relaxed sfeertje, want BBQ-en duurt altijd langer dan zelf koken. Wat absoluut geen probleem is als je heerlijk buiten aan het genieten bent van het zonnetje.

Als je bewuste keuzes maakt qua gerechten en niet teveel stokbrood en vlees serveert en de kolen nog even gloeien kan je er ook voor kiezen om toetjes op de BBQ te bereiden.

Met de nieuwe Weber Original Kettle 47 cm barbecue die ik gekregen heb kan je ook heel goed de temperatuur in de gaten houden en kan je dus net wat meer dan bij een andere BBQ zoals deze taarten bakken.

De perfecte afronding van een middagje / avondje lekker eten. Voor de kinderen had ik een toetje wat we zelf altijd maakten bij scouting en de kinderen ook zelf konden maken.

En daarna voor iedereen een eerlijke chocolade lavacake. Die zo lekker rook dat zelfs de buren even nieuwsgierig kwamen gluren wat er nu op de BBQ lag. Dat je ook taart op de BBQ kan maken vonden ze wel heel bijzonder.

Gezellig BBQ-en

Zodra het zonnetje schijnt vraagt dat natuurlijk om een BBQ. Ik vind het heerlijk om buiten te zitten en daar te eten. De kinderen vinden het ook hoogst interessant.

Bij voorkeur op de ‘echte’ manier waarbij je ook echt met kolen aan de slag gaat en niet met gas. Die rook geeft toch veel meer authenticiteit en smaak aan de gerechten. Nu had manlief alleen een toren bbq gekocht, zodat hij ook kon gaan roken etc.

In de praktijk; stond hij vooral in een hoekje en is het aantal keer dat hij is gebruikt op een hand te tellen.

De Weber BBQ wordt toch wel gezien als de ‘enige echte’. Wij hadden vroeger bij mijn ouders een rode.

In principe een ‘eenvoudige’ BBQ, maar wel een die heel goed werkt. Van het schuifje dat de as laat vallen in de bak die er onder staat zodat er ook van onderen lucht bij komt.

Tot en met de afstand van de kolen en het rooster. Of de thermometer zodat je veel beter kan reguleren hoe of wat.

Het voordeel is dat er twee wieltjes onder zitten, zodat je hem bij gebruik goed kan neerzetten maar na gebruik weer rustig aan de kant kan zetten.

Maar goed ook, want onze tuin is niet heel groot en dan hebben de kinderen weer de ruimte om te spelen.

Om te leren hoe ik optimaal gebruik kan maken van deze BBQ, ga ik binnenkort ook een workshop volgen van Weber waarbij we meerdere gangen gaan bereiden waaronder een gehaktbrood. Daarna meer er over.

Gevulde ‘smores bananen

Voor de kinderen heb ik de basis gezond gehouden. Namelijk een banaan, daarnaast heb je chocolade nodig (ik heb koetjesrepen gebruikt, hierin zit extra veel melk waardoor de chocolade wat zachter is en beter smelt) en minimarsmallows.

Aan de binnenkant van de banaan maak je een snee over de gehele lengte zodat je die kan vullen met de chocolade en de marsmallows. Daarna inwikkelen in zilverfolie en dan mogen ze tussen de kooltjes in het vuur.

Vijf minuten wachten en dan kan het pakketje open en heb je een heerlijke combinatie van gebakken banaan, gesmolten chocolade en marshmallows om je vingers bij af te likken!

Let op: Zodra je het zilverfolie open maakt kan het geheel nog een beetje warm zijn. En kan het dus zijn dat je kind nog even moet wachten met eten.

Chocolade lavataart van de BBQ

Tijdens mijn zoektocht naar recepten voor op de BBQ kwam ik eerst een smorestaart tegen met chocolade en marshmallows. Ik vond dat wel een heel uniek idee, maar je hebt daarvoor een gietijzeren pan nodig die de warmte goed verdeelt en op het vuur kan.

Toen ik boodschappen aan het doen was zag ik deze liggen, inclusief een houten ondergrond en besloot ik hem gewoon mee te nemen voor een experiment.

Om het mezelf de eerste keer makkelijk te maken heb ik een beetje ‘vals’ gespeeld en een kant-en-klare bakmix gebruikt waar alleen nog maar eieren aan toegevoegd hoefde te worden.

Wil je hem helemaal zelf maken vanaf scratch kijk dan hier voor het recept.

Nadat het deeg voor de chocoladetaart klaar was heb ik de gietijzeren pan met olie ingesmeerd om te voorkomen dat hij teveel gaat plakken en daarna de mix er in gegoten.

Het is een vrij vloeibare mix zodat hij goed verdeeld wordt over de pan. Daarna heb ik chocolade gesmolten om daar een glazuur van te maken en deze door de mix heen geswirld. Ook lekker in combinatie met kleine stukjes chocolade en mini marshmallows.

Gebruik wel heel kleine stukjes chocolade of bijvoorbeeld hagelslag om te voorkomen dat dit als een blok naar beneden zakt en aan de onderkant vast gaat bakken aan de bodem. Ik spreek uit ervaring 😉

Daarna zet je de pan op de BBQ. Het is hiervoor wel belangrijk dat de temperatuur flink opgestookt is en rond de 200 graden is. Het voordeel van de Weber BBQ is dat hier ook een thermometer op zit en je dus kan zien hoe warm de binnenkant is.

Als de temperatuur goed is, hoeft hij zo’n 8 tot 10 minuten op het vuur. Het kan zijn dat hij dan in de binnenkant nog een beetje smeuïg is, maar dat hoort erbij. Zet je hem langer op het vuur heb je kans dat de onderkant zwart wordt. Zeker omdat het een vrij dunne cake is in zo’n pan.

Op zich is de taart zo al heel erg lekker, maar wil je je vingers helemaal aflikken kan je er een paar bolletjes ijs op doen. Of wat verse aardbeien met slagroom.

Meer informatie vind je hier.

Heb jij al eens een taart gebakken op de BBQ of een ander dessert?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Ingeborg tijssen Ingeborg tijssen schreef:

    Beste Linda,

    De bananen moeten die in de schil blijven?

    • Avatar van Linda Linda schreef:

      Ja, dit is een soort beschermlaagje om te voorkomen dat de bananen te warm worden en de warmte goed verspreid wordt.