Skip to Content

Bang voor honden

Bang voor honden

Honden worden onze beste vrienden genoemd. Maar wat nu als je bang voor ze bent? Hoe ga je om met de angst voor deze dieren? Kan je iets doen om van die angst af te komen?

Waarom ben je bang voor honden?

De reden dat mensen bang zijn voor honden is niet altijd hetzelfde. Redenen kunnen zijn:

  • Je bent ooit aangevallen door een hond
  • Je hebt enge verhalen gehoord
  • Je bent opgegroeid met een ouder die bang was 

Wat kan je doen tegen angst voor honden?

Weten waar je nu precies bang voor bent is eigenlijk de eerste stap die je zou moeten zetten. Je kunt er pas iets aan doen als je weet wát er nu eigenlijk is. Wanneer is die angst ontstaan, dat kan ook al meer verklaren waarom je die angst voelt. Ben je ooit gebeten, bijvoorbeeld?

Maar als je bent opgegroeid met een moeder (of vader) die jou angstvallig weghield bij honden, dan heb je het dus met de paplepel ingegoten gekregen en is die angst iets wat voor jou waar is. Die overtuiging zal je moeten zien om te draaien, wil je er iets aan willen doen. Of je hebt altijd gezien of aangevoeld hoe bang je moeder of vader voor honden was.

Leer meer over honden

Honden leren kennen kan een oplossing zijn of in ieder geval de start van de oplossing. Als je de honden echt leert kennen kunnen bepaalde angsten al verdwijnen omdat ze niet waar blijken te zijn. Hoe meer je op de hoogte bent van iets, hoe minder eng het bijvoorbeeld al wordt. Je kunt de honden en hun wereld beter leren kennen door films hierover te bekijken, boeken te lezen, op afstand naar honden te kijken of met hondenbezitters te praten. 

Leer de hondentaal

Honden hebben zo hun eigen lichaamstaal waar je al heel veel aan af kunt lezen. Als je dit leert te begrijpen kan je al inschatten hoe de hond zich voelt. Ook dat kan jou vertrouwen geven. Zie je iemand lopen met een hond, dan weet je al een beetje of de hond zich lekker voelt of juist niet. Zo moet je ook beseffen dat je zelf hierin ook een schakel bent.

Door je angst kan je de hond heel erg in de gaten gaan houden, waardoor je juist datgene bereikt wat je nou net niet wilt. Een hond zal namelijk jouw angst doorhebben en zal daarop gaan reageren. Je kunt beter juist geen contact maken met de hond waardoor hij jou ook niet interessant zal vinden.

Ruikt de hond of je bang bent?

Vaak zegt men dat de hond ruikt of je bang bent. Maar helemaal zeker is dat niet. Het kan best zo zijn dat hij het echt aan je eigen gedrag merkt. Zoals gezegd zullen angstige mensen vaak de hond gaan aanstaren en daarmee voelt een hond zich bedreigt. Het lokt dus juist agressief gedrag bij de hond uit.

Sneller lopen, juist verstijven, je adem inhouden, je handen voor je houden: het zijn allemaal subtiele signalen die de hond kan oppikken en waarop hij zal reageren. Hij zal inderdaad hierdoor de spanning opmerken of misschien aanvoelen en daardoor zelf ook zenuwachtig of onzeker worden. En dat kan zich uiten in juist grommen of ander ‘eng’ gedrag. 

Opspringen is meestal onschuldig

Een hond, zeker een groot exemplaar, wat tegen je opspringt kan heel bedreigend overkomen. Over het algemeen is het echter een teken van aandacht vragen! Het is fijn als eigenaren hun hond leren om dit niet te doen, maar ja, veel honden hebben allang door dat ze op die manier juist aandacht krijgen. Schiet dus niet meteen in de stress!

Hoe kalmer je reageert, hoe beter. Maar dat mag uit bovenstaande al duidelijk zijn. Ook als een hond bij je komt snuffelen: het is de normale manier van een hond om iemand te begroeten. Als je hier niet op reageert zijn ze vaak zo weer vertrokken.

Sla niet op de vlucht

Gevaar: dus wil je weg. Komt een hond op je af, probeer rustig te blijven. Makkelijk gezegd als je bang bent, maar inderdaad heel moeilijk gedaan. Alleen is het voor de hond het sein om je achterna te gaan. Terwijl hij anders alleen maar speels komt begroeten. Blaft hij ondertussen, dan zou het ook een teken kunnen zijn dat hij jou wil verjagen.

Maar ook dan kan je beter rustig blijven. Kijk hem niet aan en maak geen onverwachte bewegingen om hem af te weren. Negeren is het beste. Dat geldt trouwens ook voor joggers. Komt een hond achter je aangerend? Sta stil en ga niet nog harder rennen. Zo ben je voor de hond niet meer interessant.

Leer honden in het echt kennen

Misschien heb je een nare ervaring met een hond. Maar niet alle honden zijn hetzelfde. Je hebt vast ook wel een nare ervaring met een mens opgedaan en daarna heb je toch ook gewoon contact gemaakt met andere mensen… Probeer eens honden beter te leren kennen en zo te zien dat de meeste exemplaren echt de beste vrienden van mensen zijn. Kijk eerst eens op een afstandje hoe ze met elkaar spelen, bijvoorbeeld. En als je het durft: vraag eens of je bij iemand thuis mag komen kijken bij zijn hond. 

Gewoon bang of fobie?

Nu hoeft een angst voor iets niet meteen een probleem te zijn. Iedereen heeft wel bepaalde angsten en op zich is angst een natuurlijke manier om te zorgen dat je veilig bent. Natuurlijk wordt dit anders als de angst niet reëel is en al helemaal als het echt jou belemmert in je doen en laten.

Als het laatste bij jou van toepassing is, dan heb je dus een fobie. Je kunt hier zeker iets aan doen, waarbij er meerdere manieren zijn. Je kunt een gedragstherapie behandeling starten. In de meer alternatieve hoek zou je kunnen kijken bij behandelingen die gebruik maken van hypnose of NLP. 

Mijn kind is bang voor honden

Heb je een zoon of dochter die bang is voor honden? Probeer hier dan op in te springen. Honden komen nu eenmaal vaak voor buiten en het moet natuurlijk niet zo zijn dat daardoor je kind niet meer buiten durft te spelen. Ook kunnen kinderen juist in hun paniek het averechtse gedrag laten zien dan wenselijk is met alle gevolgen van dien.

Probeer met een deskundige de angst aan te pakken. Er zijn hondengedragsdeskundigen die ook mensen helpen met angst voor honden. Maar je kunt natuurlijk ook de hulp van een kinderpsycholoog inroepen. Ben jezelf bang voor honden? Pak die angst dan ook aan. Want je kind pikt jouw signalen ook op en onbewust kan jij de trigger zijn waarom je kind bang is. 

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *