Skip to Content

Bamboe kleding; 10x kinderen, dames incl. ondergoed en voordelen waarom bamboe textiel

Bamboe kleding; 10x kinderen, dames incl. ondergoed en voordelen waarom bamboe textiel

Weinig mensen hebben er al van gehoord maar er bestaat wel degelijk kledij die gemaakt is uit bamboe. Hier ontdek je alles over bamboe kleding.

Wat is bamboe?

Weinig mensen hebben er al van gehoord maar er bestaat wel degelijk kledij die gemaakt is uit bamboe. Hier ontdek je alles over bamboe kleding.

Bamboe is een verzamelnaam voor een aantal planten die een sterke groene stam hebben. Bamboe groeit enorm snel en kan zeer hoog worden. De plant komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden zoals Azië en Afrika. Deze plant wordt door sommige mensen in hun tuin aangeplant als afscherming tegen inkijk.

Bamboe kledij maken

Weinig mensen hebben er al van gehoord maar er bestaat wel degelijk kledij die gemaakt is uit bamboe. Hier ontdek je alles over bamboe kleding.

Er zijn verschillende manieren om textiel te maken van bamboe. Kledij wordt gemaakt van de cellulosevezels die in de bamboeplant zitten.

Chemisch

De meest gebruikte manier om van bamboe textiel te maken is met behulp van chemicaliën. De chemicaliën zijn schadelijk voor de natuur maar zorgen voor een snelle en efficiënte productie. De stam van de bamboeplant is zeer hard en sterk waardoor deze moeilijk te vermalen is.

Door de opbouw van de plant, ook wel cellulose genoemd, af te breken met koolstofdisulfide (CS2) houd men een vloeistof met een hoge viscositeit over. Om de viscositeit van het mengsel te verlagen voegt men natriumhydroxide toe aan het mengsel.

Hierna heb je eigenlijk een vloeibare bamboeplant. Nadat al de oneffenheden uit het mengsel zijn gezeefd wordt de oplossing gehard met een zuur. Nu de oplossing hard wordt kan men er garen van maken. Hiermee kunnen later t-shirts, hemden, ondergoed of sokken gemaakt worden.

Mechanisch/Natuurlijk

Het natuurlijke proces om garen uit bamboe te halen is moeilijker dan het chemische proces. Het grote probleem is de hardheid van de bamboe. In het chemische proces werd het materiaal afgebroken met chemicaliën. In dit proces gaan we de bamboe vermalen en verhitten tot een viscose massa.

Men voegt aan dit mengsel wel nog natuurlijke enzymen toe die de bamboe helpen af te breken. De vezels die in het mengsel zitten worden eruit gekamd. Een metalen constructie zal door het mengsel heen bewegen en zo de vezels eruit scheppen of kammen. Met deze vezels kan men garen spinnen.

Techniek spinnen

Zoals hierboven vermeld kan men na een chemisch of mechanisch proces de garen gaan spinnen. Spinnen is ‘het in elkaar draaien van losse vezels’ tot een draadje. Vaak is de draad na het spinnen nog niet sterk genoeg om in textiel te verwerken. Men kan nog een extra stap uitvoeren zoals twijen of vitten waardoor een sterker draadje bekomen wordt. Hierna kan men de draden tot textiel verwerken.

Voordelen bamboe kleding

Het grote voordeel van textiel dat vervaardigd is uit bamboe is de structuur ervan. Bamboe kledij voelt heel zacht aan en zal minder snel kreuken als kledij van katoen. Voor mensen met een gevoelige huid is bamboe textiel zeker aan te raden. De bamboevezel zorgt ervoor dat bacteriën sneller worden afgebroken.

Het stof heeft ook een goede ventilerende werking. In de zomer voelt de stof lekker fris aan terwijl het in de winter warmer aanvoelt. Een ander groot voordeel van bamboe is dat de bamboeplant enorm snel groeit en zeer hoog kan worden. Men heeft dus een minder groot oppervlak nodig om de grondstof voor textiel te verwerken dan bij katoen.

Wassen en drogen

Het is zeer belangrijk om goed de wasvoorschriften van je kledij te lezen alsook die van je bamboekledij. Textiel dat vervaardigd is uit bamboe mag gewoon in de wasmachine op een temperatuur van 30-40°C.

Belangrijk is wel dat er geen wasverzachter wordt toegevoegd in de wastrommel. De wasverzachter kan de structuur van de kledij aantasten en zo de positieve eigenschappen ervan verminderen.

Bij de eerst wasbeurt is het aan te raden om de kledij eerst enkele uren in koud water te laten weken. Dit zal de kledij beschermen tijdens de eerste wasbeurt. Bamboekledij mag absoluut niet gedroogd worden in de droogtrommel. Je laat je kledij best drogen op een droogrek. Je mag de kledij wel op een normale manier strijken.

Kinderkleding van bamboe

Bamboetextiel is enorm geschikt als kinderkledij of babykledij. De zachte structuur van de kledij kunnen geen schaafwondjes aanrichten aan de gevoelige kinderhuid. Ook is de antibacteriële werking van bamboestof zeer goed bij babykleding.

Bamboekledij Hema

Bij Hema kun je verschillende soorten bamboe kledij vinden. Je hebt kleding voor kinderen en baby’s die vervaardigd zijn uit bamboe. De nieuwe ‘rompers’ van Hema zijn allemaal vervaardigd uit bamboemateriaal. Het is een ideale stof voor kleine kinderen dankzij de zachte structuur. Bamboe is er natuurlijk niet enkel en alleen voor kinderen, je vindt bij Hema ook nog t-shirts, ondergoed en kousen die vervaardigd zijn uit deze natuurlijke plant.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *