Skip to Content

Baking soda toepassingen; van schoonmaken, vlekken verwijderen tot voetenbad

Baking soda toepassingen; van schoonmaken, vlekken verwijderen tot voetenbad

Toen ik begon met sensopatisch spelen kwam ik al heel snel baking soda tegen. Een product wat in Amerika heel bekend is en je overal koopt. Maar waar je in Nederland toch echt even moet gaan zoeken waar je het kan kopen.

Best jammer want je kan het voor heel veel verschillende toepassingen gebruiken. Zo kwam het onlangs goed van pas toen er limonade over de autostoelen was gegaan.

Online kwam ik een tip tegen waarbij je baking soda nodig had. Even wat baking soda er overheen strooien, in laten trekken en (een deel) van het vocht wordt geadsorbeerd. Voor welke toepassingen kan je het allemaal nog meer voor kan gebruiken?

Wat is baking soda?

Baking soda ken je misschien ook wel als zuiveringszout en moet je absoluut niet verwarren met gewone soda. Het is een heel fijn poeder dat ook wel als bakpoeder wordt gebruikt. De scheikundige benaming is natrium waterstofcarbonaat (NaHCO3)  en voor gewone soda natriumcarbonaat (Na2CO3).

Dat element waterstof maakt een groot verschil en zorgt ervoor dat het een giftig is en absoluut niet bedoeld voor inname.

Baking soda is een basisch zout (lage pH-waarde) en kan helpen om je lichaams-pH te neutraliseren. Het blijft echter een zout, dus let wel op de hoeveelheid van inname.

Waar koop je baking soda (online)?

Baking soda kan je kopen bij de natuurwinkel, apotheek, drogist, toko/ Aziatische supermarkten, en ook in winkels zoals de Tuinen en Dille & Kamille.

Zelf koop ik het bij voorkeur online, en dan meteen meerdere verpakkingen. Het is niet heel duur, en scheelt weer in de verzendkosten.

Omdat je het overal voor kan gebruiken is het handig om altijd een klein voorraadje in huis te hebben staan. Je koopt het onder andere bij Albert Heijn of de Lidl.

Baking soda en azijn experiment

Baking soda toepassingen; 45 tips van schoonmaken, vlekken verwijderen tot voetenbad

Dit is onze favoriete toepassing. Baking soda heeft namelijk de eigenschap dat het gaat reageren als het in aanraking komt met azijn. Hierdoor kan je leuke vulkanen maken.

Of door water met baking soda in te vriezen en vervolgens met een spray van azijn te laten ontdooien. Nadeel is alleen wel de geur van azijn; die is erg sterk. Dus zo vaak spelen we er ook niet mee.

Baking soda toepassingen; 45 tips van schoonmaken, vlekken verwijderen tot voetenbad

Ook kan je van een mengsel van baking soda en scheerschuim nepsneeuw maken waarmee je kind kan spelen. Natuurlijk moet het dan niet in de mond.

Baking soda toepassingen; 45 tips van schoonmaken, vlekken verwijderen tot voetenbad

Je kan ook gebruik maken van de chemische reactie door toverballonnen op te blazen. Vul een niet-opgeblazen ballon voor de helft met baking soda. En een flesje met eenderde azijn. Schuif de ballon voorzichtig over de monding van de fles. Zodra de baking soda in het azijn valt zal de ballon zich opblazen met het gas dat vrijkomt bij de reactie.

Baking soda toepassingen; 45 tips van schoonmaken, vlekken verwijderen tot voetenbad

Meng 1 kopje met 1/2 kopje maizena in een pannetje, gebruik je handen om ervoor te zorgen dat het goed is vermengd en er dus geen klontjes in zitten. Voeg 3/4 kopje water toe en zet het pannetje op een middelhoog vuur en blijf roeren.

Zodra het mengsel aan elkaar gaat plakken haal je het pannetje van het vuur. Wanneer het afgekoeld is kan je het tot een soepel deeg kneden dat je kan gebruiken om te kleien.

Baking soda toepassingen bij schoonmaken

Baking soda toepassingen; 45 tips van schoonmaken, vlekken verwijderen tot voetenbad

Baking soda kan erg handig zijn in het huishouden. Onder andere vanwege de reactie met azijn waardoor het goed kan schoon bruisen. Maar ook luchtjes kan je tegengaan met baking soda.

 • Je kan er bijvoorbeeld heel goed de oven mee schoonmaken. Strooi wat baking soda op de bodem, spray het nat met een plantenspuit en laat het een nachtje weken. De volgende dag kan je het als het goed is zo wegpoetsen.
 • Een schepje baking soda in de stofzuiger voorkomt nare luchtjes.
 • Een papje van baking soda en water kan gebruikt worden om pannen weer goed schoon te krijgen. Even laten weken en na tien minuten kan je het afspoelen.
 • Babyflesjes die je veilig wilt reinigen en ontgeuren kan je afwassen met vier schepjes baking soda op 1 liter water. Even nachtje laten staan en de volgende dag schoonmaken zoals je normaliter ook doet.
 • Het toilet maak je schoon door een kopje baking soda in het toilet te strooien, gevolgd door een kopje azijn. Dit gaat bruisen en weekt de viezigheid los. Daarna kan je het met een wc-borstel schoon maken.
 • Baking soda met citroenzuurpoeder is ideaal als bleekmiddel voor in het bad of kleding (niet te fijne stoffen).
 • Bloemen houd je langer mooi door een lepeltje baking soda toe te voegen aan het water. Dit zorgt er ook voor dat het water helder blijft.
 • Zelfs bloedvlekken krijg je weg door de stof een paar uur te laten weken in koud water met een paar schepjes baking soda. Daarna gewoon wassen.
 • Een matras ruikt weer lekker fris als je wat baking soda er overheen strooit en na een par uur intrekken weer opzuigt.
 • Zelfs lijmresten van stickers zouden verwijderd kunnen worden door een mengsel van water en baking soda.
 • Ook vieze geurtjes in de wc, gootsteen, prullenbak en zelfs schoenen kan je wegnemen door wat baking soda te strooien en eventueel na een tijdje weer weg te borstelen.
 • Geen zin om onkruid te wieden; door wat baking soda tussen de tegels te strooien scheelt je dat werk.
 • Mieren houden ook niet van baking soda en zullen een ander plekje gaan zoeken.
 • Kokend heet water, citroensap en baking soda helpt om de aanslag in een theepot te verwijderen na een nachtje weken.
 • Maak een pasta van 3 eetlepels baking soda en 1 eetlepel water en gebruik deze pasta met een schone doek om zilver op te poetsen. Goed afspoelen met water.
 • Voor extra waskracht kun je een 1/2 kopje bij de was doen om vloeibaar wasmiddel nog beter te laten werken. Je was wordt schoner, frisser en stralender!
 • Tegen vieze luchtjes in de kattenbak bedek je de onderkant van de kattenbak met baking soda en daarna vul je de kattenbak zoals gewoonlijk met kattengrit.
 • Om knuffels van kinderen (die niet in de was mogen) op te frissen bestrooi je ze met baking soda, na 15 min of langer veeg of zuig je het eraf.

Baking soda als voedingsmiddel

Baking soda toepassingen; 45 tips van schoonmaken, vlekken verwijderen tot voetenbad

Baking soda is in tegenstelling tot gewone soda gewoon te eten. Je kan het gebruiken als bakpoeder als je een taart bakt, maar ook in andere toepassingen.

Het wordt bijvoorbeeld gedronken als een healthy drankje dat smaakt naar Bitter lemon en zou je lichaamscellen alkalisch en kankervrij kunnen houden. Natriumbicarbonaat is namelijk één van de grootste vijanden van een tumor. Wetenschappelijk bewezen is het echter niet!

Ook tijden het koken en bakken kan baking soda gebruikt worden;

 • Tijdens het wassen van fruit en groenten om het goed schoon te maken.
 • Om over je vlees te strooien tijdens het bakken zodat het malser wordt.
 • Als je eieren wilt pellen een beetje baking soda toevoegen aan het water zodat de schil makkelijker los laat.
 • Handen wassen nadat je uien hebt gesneden of ander voedsel dat sterk ruikt om de geur tegen te gaan.
 • Als rijsmiddel in producten, helemaal in combinatie met zure ingrediënten zoals karnemelk, yoghurt en limoen.

Gebruik echter niet teveel baking soda. Twee eetlepeltjes per dag is echt het maximale om gezond te blijven. Teveel inname van natriumbicarbonaat kan leiden tot spierkrampen, fosfaatstenen in de nieren en hartritmestoornissen. Als je daar al last van hebt of een hoge bloeddruk hebt, wordt inname afgeraden.

Baking soda als verzorgingsmiddel

Baking soda toepassingen; 45 tips van schoonmaken, vlekken verwijderen tot voetenbad

Omdat baking soda gebruikt kan worden in de keuken, maar ook goed schoonmaakt is het natuurlijk een ideaal ingrediënt om te gebruiken voor verzorgingsproducten.

 • Een lepel baking soda en wat water kan je gebruiken om te gorgelen en zo zowel keelpijn te bestrijden als om je adem te verfrissen.
 • Als je een papje van baking soda en water aanbrengt op een plek waar je net te lang in de zon hebt gezeten kan het helpen om verlichting te brengen.
 • Er was een tijd dat baking soda erg populair was om te gebruiken als shampoo. Het helpt het haar te ontvetten. Dit werd ook wel de no-poo methode genoemd. Inmasseren op de hoofdhuid, een paar minuten laten inwerken en daarna uitspoelen is al voldoende.
 • Van de combinatie baking soda (3 delen) en water (1 deel) kan je een fijne gezichtsscrub maken.
 • Splinters en angels zijn makkelijker te verwijderen als je ze eerst even insmeert met een papje van baking soda en water.
 • Ook bij waterpokken kan baking soda in het bad verlichting brengen tegen de jeuk.
 • Door baking soda aan te brengen in de oksels kan je de zweetlucht bestrijden.
 • Als je last hebt van vermoeide benen of voeten kan een voetenbad met baking soda helpen. Na afloop eventueel insmeren met kokosvet.

Je zou baking soda ook als tandpasta kunnen gebruiken. Dat wordt echter beperkt geadviseerd omdat het ook je tandglazuur aantast door het natriumbicarbonaat.

Zuiveringszout als medicijn

Vroeger werd baking soda, alias zuiveringszout, ook wel gebruikt als medicijn. Zoals de naam het al zegt om je lichaam te ‘zuiveren’.

In Italië is oncoloog Simoncini van mening dat hij over een revolutionaire therapie beschikt om kanker te genezen met behulp van baking soda. Dit werd 100 jaar geleden ook al gebruikt. Hij gaat ervanuit dat kanker een soort schimmel is, wat ook een hypothese is die nog niet is bewezen.

Baking soda heeft een alkalische werking waardoor bij een hogere pH-waarde kankercellen zich moeilijker zouden kunnen voortdelen. Deze pH-kuur moet je langzaam opbouwen om je lichaam te laten wennen aan de veranderende pH-waarde.

Een combinatie met chemotherapie zou juist averechts werken. Er is hier echter geen bewijs van en er is ook geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid en veiligheid van deze methode. Sterker nog, deze methode is verboden Bron

Daarnaast zou zuiveringszout ook een heilzame werking kunnen hebben bij;

 • Winderigheid door eten van te veel eiwitten
 • verzuurde spieren bij hevige inspanning
 • reuma
 • osteoporose
 • depressie
 • slapeloosheid
 • fibromyalgie
 • chronische vermoeidheid
 • sinusitis
 • bronchitis
 • Candida albicans

Let op: Als je zuiveringszout wilt gaan gebruiken doe dat dan altijd in overleg met een arts!

Meer tips vind je hier.

Waarvoor gebruik jij Baking Soda?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *