Skip to Content

Baked Alaska ijstaart recept

Mijn tante maakte vroeger al deze baked alaska ijstaart uit de oven en ik was meteen fan. Toch snapte ik het niet; hoe kan je nu een baked alaska ijstaart uit de oven halen, dat smelt toch?

Mijn favoriet was toch wel de korst van de baked alaska, die was echt om te smullen. Ik heb het weleens geprobeerd, maar helaas zonder succes.

Nu we een nieuwe LG oven hebben deed ik een nieuwe poging. Hier zit tenslotte een goede grill in, dus dat is geen excuus meer. Een nadeel; het vergt wel wat voorbereiding. Je moet minimaal 24 uur van tevoren beginnen.

Manlief vond het trouwens erg bijzonder dat ik ijs in de oven deed, hij had niet gezien dat ik ei had geklopt dus dacht dat ik een soort lasagne van cake, ijs, cake en ijs in de oven aan het zetten was 😉

Toen ik de baked alaska door midden had gesneden was hij ook vol onder de indruk dat het ijs niet was gesmolten.

Baked Alaska ijstaart

Baked Alaska ijstaart recept - Kerstliefde.nl

Ingrediënten

Voor de basis heb je nodig (afhankelijk voor hoeveel personen, deze was echt te groot en is voor meer dan de helft weer in de diepvries verdwenen):

 • halve cake (kant en klaar of zelfgebakken of gebruik lange vingers)
 • halve bak vanille roomijs (of ander smaakje afhankelijk van de topping)
 • 4 eiwitten (zelf scheiden of kant en klaar in een fles uit de koeling)
 • 100 gram suiker
 • poedersuiker

De topping kan je naar smaak aanpassen. Vaak wordt het getipt met rode vruchten en een saus. Maar er zijn veel meer variaties mogelijk op de baked alaska:

 • Gecrunchte twix met chocoladesaus
 • Aardbeien
 • Amandelschaafsel & munt
 • Rode saus met spikkeltjes
 • kaneelijs met appelcake
 • vanille-ijs met bitterkoekjescake
 • vruchtensorbet met citroencake
 • Sinaasappellikeur met ananas, kiwi, aardbei & perzik

Bereiding Baked Alaska

Voordat je begint haal je het ijs uit de vriezer zodat deze op temperatuur kan komen en bedek je de taartvorm / ovenschaal met een stukje huishoudfolie. Ik was dit vergeten en dat was op zich niet zo’n groot probleem, maar het maakt het wel veel makkelijker.

Daarna snijd je de cake in plakken van ongeveer een centimeter en belegt hiermee de bodem. Je kan gewoon plakjes cake gebruiken of over de lengte lange stukken. Maakt voor het resultaat niets uit.

Probeer te zorgen dat hij echt helemaal dekkend is zodat het ijs er straks niet doorheen drupt.

De volgende stap is namelijk het goed bedekken van ijs. Als het ijs op kamertemperatuur is schept hij makkelijker uit de bak en kan je hem goed verdelen over de cake.

Tot slot bedek je het ijs weer met een laagje van de cake. Dit dek je af met een laagje huishoudfolie en laat je vervolgens 24 uur in de diepvries opstijven.

De volgende dag begin je met de eiwitten, deze kan je kant en klaar uit een fles halen of zelf even scheiden. Tip: voordat je aan de slag gaat kan je met citroensap de beslagkom en mixer ontvetten.

Hierdoor zal het eiwit steviger worden. Probeer het eigeel echt te vermijden, ook daardoor krijg je geen stevig schuim. Met een mixer op de hoogste stand zorg je dat hij lekker gaat schuimen en wat stevig aanvoelt.

Dan schenk je voorzichtig een deel van de suiker erbij en roer je nog even verder. Je zal nu pieken gaan krijgen. Dan schenk je de laatste suiker erbij, waarschijnlijk voel je nu al wat meer weerstand.

Als de pieken recht overeind blijven staan is het goed. Als je te lang doorgaat zullen ze echter ook weer instorten.

Dan haal je de cake uit de vorm. Zelf heb ik hem gestort op een vel bakpapier zodat je dat in de oven kan schuiven.

Het mooiste is als je het schuim vanuit een spuitzak met mooie toefjes op de taart spuit. Om de een of andere reden gaat dat bij mij altijd fout, daarom dat ik gewoon de schaal heb omgekeerd boven de taart en met een spatel het laatste er uit heb geschraapt.

Vervolgens voorzichtig met een lepel de baked alaska bedekken. Niet teveel roeren want dan zakt het schuim in.

Als je een oven hebt kan je deze even voorverwarmen op 200 graden. En vervolgens 10 minuten onder de grill. In de speed oven heb ik hem alleen onder de grill gezet.

Het beste kies je dan voor programma twee, dan gebruik je wel de bovengrill maar op een iets lagere temperatuur om ervoor te zorgen dat het schuim goed stolt en niet de bovenkant verbrand.

Als de taart uit de oven komt even bestrooien met poedersuiker en in principe is hij klaar. Naar wens kan je hem serveren met een topping.

Zelf heb ik gekozen voor een twix topping vanwege de combinatie koek, caramel en chocolade. Dit even in de keukenmachine zodat het lekker gaat kruimelen. Over de taart heen strooien.

Dan voorzichtig de chocoladesaus er overheen en klaar. De ijstaart is wel enorm machtig, dus of kleine porties serveren of niet te veel vooraf eten 😉

Bodem Baked Alaska

Nu moet ik eerlijk bekennen dat we een beetje ‘vals’ hebben gespeeld en een kant en klare pavlovabodem hebben gebruikt als basis.

Je weet dan zeker dat hij stevig genoeg is, goed gedroogd zodat hij niet helemaal zwak wordt in het midden of het ei nog niet gaar is. Natuurlijk kan je ook prima zelf je Pavlova maken, hiervoor heb je eieren en suiker nodig. Je maakt deze door eerst een bodem te bakken en daar vervolgens een rand op te spuiten.

Ga je zelf Pavlova maken, zorg dan dat je deze een dag van te voren hebt gemaakt. De bereidingstijd is namelijk vrij lang en dan weet je zeker dat het droog is.

Vulling Baked Alaska

Zelf ben ik groot fan van ijstoetjes, dus op de taartbodem ging als eerste wat ijs. Met een warme lepel maakte ik kleine ijsbolletjes om op de taartbodem te scheppen.

Daarna sneed ik de aardbeien in kleinere stukken. De kinderen mochten helpen om dat tussen het ijs te steken.

Baked Alaska ijstaart recept - Kerstliefde.nl

Finishing touch

En tot slot is het tijd voor de finishing touch, want was is Pasen zonder chocolade-eieren of haasjes. De nodige sprinkels en hagelslag maakten het geheel af.

Nu heb ik ook nog even overwogen om er wat chocoladesaus overheen te gieten (in dunne straaltjes) maar dat vond ik toch iets teveel van het goede.

Smullen maar

Daarna was het tijd om aan te vallen! Het viel me mee hoe goed je de taart in stukjes kon snijden. Het was wel erg lekker met de combinatie van ijs, chocolade, aardbeien en Pavlova.

Recept Merengue & fruit ijstaart

Mijn tante maakte vroeger al deze baked alaska ijstaart uit de oven en ik was meteen fan. Toch snapte ik het niet; hoe kan je nu een baked alaska ijstaart uit de oven halen, dat smelt toch?

Met het warme weer van de afgelopen dagen mag ijs natuurlijk niet ontbreken. Nu ben ik erg blij met onze ijsmaker, zodat we zelf roomijs kunnen maken in combinatie met merengue. Oké, je moet er wel even geduld voor hebben. Maar dan heb je ook wel wat.

Of je nu zin hebt in vers aardbeienijs of toch liever iets met chocoladetruffels. Onlangs kwam ik bij de Lidl het recept tegen voor een laagjestaart die ik natuurlijk moest proberen.

Nu zijn er wel wat dingen die ik aan het recept heb aangepast / zou adviseren aan te passen. En dat wil ik graag met jullie delen. Een nadeel, zeker als je ook het ijs zelf wilt gaan maken, je bent hier wel een volle dag mee bezig. Dus in de ochtend beginnen en in de avond genieten van de baked alaska!

Ingrediënten

In volgorde van gebruik:

 • 8 lepels eiwit (fles twochicks) of 4 eiwitten
 • 150 gram suiker
 • 600 gram roombotercake
 • 300 gram aardbeienjam
 • 2 L roomijs (ik heb 1 L zelfgemaakt aardbeienroomijs gebruikt en 1 L vanilleroomijs)
 • 3 schijven ananas
 • 4 aardbeien
 • 1/2 appel

Bereidingswijze

Je begint met het maken van de merengue. Hiervoor moet je de oven voorverwarmen op 150 graden, bij een heteluchtoven is 100 graden echter meer dan voldoende. Beter iets lager en de tijd verlengen dan dat het te warm wordt en van binnen gaat smeulen.

De merengue maak je door het eiwit met een handmixer op te kloppen tot het gaat schuimen en vervolgens voeg je de 150 gram suiker toe. Dit doe je geleidelijk aan zodat het suiker volledig wordt opgenomen door het eiwit.

Zodra er pieken ontstaan in het schuim en het stevig begint te worden is het klaar. Dan kan je het uitspreiden over een met bakpapier bedekte bakplaat die je twee uur in de oven laat drogen.

Kijk voor de zekerheid even rond een uur en anderhalf uur of je de tijd / temperatuur moet aanpassen. Zodra het droog is, is het van binnen klaar. Dan kan je de merengue in kleinere blokjes hakken (geen gruis). Mocht het nog iets vochtig zijn, kan je het dan nog een uur laten drogen in de oven.

Ondertussen bekleed je de springvorm met bakpapier en legt hier een laagje cake op. Ik gebruikte zelf plakken van circa 1 cm dik. Je vult dit helemaal op zodat de onderste laag goed bedekt is.

Daarna smeer je hier een laag jam overheen zodat alles goed bedekt is. Dit wordt gevolgd door de eerste laag ijs (ongeveer 1 L) dat je goed glad strijkt. De gehakte merengue verspreid je vervolgens over het ijs en drukt dit voorzichtig aan.

Zorg er wel voor dat dit eerst is afgekoeld zodat niet direct je ijs gaat smelten. In het originele recept werd de merengue gemixt met gehakte macademianoten.

Daarna zou er nog een laag jam moeten volgen volgens het originele recept, maar dat is erg lastig smeren met al die brokstukken dus dat heb ik maar zo gelaten. Dus daarbovenop ging de tweede laag met vanilleroomijs.

Ik had ander ijs in de vriezer liggen, maar dat had manlief opengemaakt en voor de helft opgegeten… Na de tweede ijslaag volgt het restant aan merengue en gaat het in de vriezer voor maar liefst drie uur zodat het ijs dat toch iets gesmolten zal zijn, weer goed invriest.

Ongeveer tien minuten voor serveren uit de vriezer halen. Het fruit in kleine stukjes snijden en over de taart verspreiden en hij is klaar om aan te vallen!

De taart is wel heel erg machtig, dus houd het op kleine stukjes.

Omelet Siberienne; Geflambeerde merengue ijstaart

Tip: In plaats van de ijstaart onder de grill in de oven te plaatsen kan je hem ook besprenkelen met een sterk alcoholhoudend drankje.

Deze steek je aan zodat de taart geflambeerd wordt zoals in dit recept van Herman den Blijker die er meteen een lesje geschiedenis en natuurkunde bij geeft waar het gerecht vandaan komt en waarom het ijs niet smelt. Ook dan stolt het eiwit aan de buitenkant en heb je een heerlijke ijstaart!

Eet smakelijk!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *