Skip to Content

Aziatische hoornaar steek; herkennen monsterwesp, gevaarlijk melden

Aziatische hoornaar steek; herkennen monsterwesp, gevaarlijk melden

Laatst was er in het nieuws dat er steeds meer Aziatische hoornaren in Nederland voorkwamen. In 2017 werden de eerste gesignaleerd en dit aantal is toegenomen. Het was geen positieve ontwikkeling, zo vertelde de nieuwslezer.

Deze Aziatische hoornaar is een bedreiging voor Nederland. En dat als je één of meerdere van deze Aziatische hoornaren zag, je dit moest melden. Het bleek om een grote wesp te gaan.

Als ik dit nieuws hoor, vraag ik me vaak af waar het ‘gevaar’ in schuilt. Is het een insect die gevaarlijk is als deze steekt? En hoe groot is de kans dat je deze in de tuin tegenkomt? Met warm weer komen naast het genieten in de tuin, ook ineens de wespen lijkt het vaak.

In tegenstelling tot de gewone wesp komt een Aziatische hoornaar niet op zoetigheid af. De kans dat je deze wesp in de tuin tegenkomt is klein. Op welke plekken kun je de Aziatische hoornaar tegenkomen? En waar meld je precies dat je er één gezien hebt?

Dit is hoe je de Aziatische hoornaar herkent

Deze Aziatische hoornaar is een bedreiging voor Nederland. En dat als je één of meerdere van deze Aziatische hoornaren zag, je dit moest melden. Het bleek om een grote wesp te gaan.

Een Aziatische hoornaar is allereerst te herkennen aan zijn grootte. Deze ‘monsterwesp’ heeft net als andere wespen diverse werksters in dienst. Deze zijn vaak 25 mm groot. De Koninginnewesp is nog een stukje groter, deze kan wel 30 mm lang zijn.

De Aziatische hoornaar heeft:

  • Een volledig zwart borststuk
  • Zwarte poten
  • Het uiteinde van de poot is knalgeel van kleur
  • Op zijn achterlijf heeft hij aan de voorzijde een smalle gele band

De kop van de Aziatische hoornaar is zwart met een geel-oranje gezicht. De zomernesten van de Aziatische hoornaar zijn bolvorming, deze hebben een diameter van 80 cm. Deze nesten zijn te vinden in zowel landelijke als stedelijke omgevingen, doordat ze in hoge bomen zitten komen ze niet in de achtertuin voor.

De opening van het nest valt op en bevindt zich aan de zijkant. Even ter vergelijking: een gewone hoornaar heeft een nest waar de brede opening zich onderaan bevindt.

Is een steek van de Aziatische hoornaar gevaarlijk?

Hoewel de steek van de Aziatische hoornaar pijnlijker voelt als die van een wesp, is deze meestal niet gevaarlijk. Mocht je allergisch zijn voor wespen of in je keel/mond gestoken worden, zoek dan wel zo snel mogelijk medische hulp. De steek doet meer pijn door de grootte van de angel van de Aziatische hoornaar.

Welke natuurlijke vijanden heeft de Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar heeft maar 1 natuurlijke vijand. Dit is de wespendief. Deze vogel peuzelt de Aziatische hoornaar met liefde op. Na de winter overleeft alleen de wespenkoningin van de Aziatische hoornaar.

Een bedreiging voor Nederland?

Deze Aziatische hoornaar is een bedreiging voor Nederland. En dat als je één of meerdere van deze Aziatische hoornaren zag, je dit moest melden. Het bleek om een grote wesp te gaan.

De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor de Nederlandse natuur. Dit komt omdat de Aziatische hoornaar op de honingbij jaagt. De honingbij is onmisbaar voor de biodiversiteit en onze natuur. De Aziatische hoornaar gaat vlak voor de vliegopening van het bijennest hangen.

Alle bijen die in of uit het nest komen vangt hij. Hij eet deze niet zelf op maar voert deze in stukjes aan zijn larven. De larven scheiden een stofje uit die de Aziatische hoornaar heerlijk vindt. De Aziatische hoornaar kan in enkele uren maar liefst 30% van een bijenkolonie uitroeien. Als het ze lukt om in een bijenkast te komen, richten ze daar veel schade aan.

Om de populatie van de Aziatische hoornaar zo goed mogelijk in beeld te hebben, wordt gevraagd om het te melden als je er één of meerdere tegen gekomen bent.

Waar melden?

Mocht je een Aziatische hoornaar (of nog liever een heel nest van deze hoornaar) zien, dan kun je dit melden via waarneming.nl
De Aziatische hoornaar is in de maanden april tot november actief. De grootste piek is in de maanden augustus en september. Het is fijn als je dan extra alert wilt zijn.

Nest verwijderen

Net als bij wespen is het sterk af te raden om zelf een nest te verwijderen. Allereerst voor je eigen veiligheid. Net als bij wespen zal de Aziatische hoornaar je flink steken als je aan het nest komt.

Als je het gemeld hebt, zal er vaak voor gekozen worden om de nesten te verwijderen. Dit is het meest effectief in het bestrijden van deze grote wesp. Professionals zullen de nesten ’s ochtends of ’s avonds verwijderen. Dit omdat ze dan de meeste hoornaars kunnen vangen. Hoornaars zijn dagdieren.

In de vroege ochtend of de avond zitten ze in hun nest. De nesten die goed bereikbaar zijn worden vaak dichtgestopt met speciaal schuim. Om het nest heen wordt een zak aangebracht. De ongediertebestrijders kiezen er vaak voor om het huis te bevriezen of te verbranden.

Als het nest zich hoog in de boom bevindt, dan kan er ook met insecticiden gewerkt worden. Hierna wordt het nest ook verbrand. Dit om de larven ook te doden.

Hoe bouwt de Aziatische hoornaar zijn nest?

Na de winter overleeft alleen de Koningin. Zij brengt de eerste werksters zelf groot. Omdat de Koningin al bevrucht is, kan ze meteen larven leggen en zo de werksters groot brengen.

Ook met de start van het nest begint zij vast. In de zomer wordt een hoofdnest gemaakt. De werksters houden zich vanaf dit moment bezig met het voeden van de larven en het verzorgen hiervan.

Een nest kan zo enkele duizenden werksters voortbrengen. Deze eten in grote getallen honingbijen. De mannetjes sterven na de paring. Omdat de Aziatische hoornaar jaarlijks tientallen tot honderden koninginnen kan produceren, is er een reëel gevaar voor de honingbij en onze natuur.

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Heiko Heiko schreef:

    Waardevolle info. Maar ‘Hoewel de steek pijnlijker aanvoelt ALS?

    DAN! 😊

    Met excuus, kan dit niet laten. Word er voor behandeld, helpt nauwelijks.