Skip to Content

Shatavari en ashwagandha ervaringen met rust voor drukke mama’s

Shatavari en ashwagandha ervaringen met rust voor drukke mama’s

Gelukkig zijn er Ayurveda kruiden die je lichaam en geest helpen je aan te passen aan de nieuwe situatie en er zelfs meer van te kunnen genieten. Deze kruiden vallen onder de noemer ‘adaptogenen’. Als voorbeeld noemen we hier ashwagandha en shatavari.

Als je net bent bevallen, komt er een hoop op je af. Je hele leven verandert immers bij de komst van je kindje. Je hebt doorwaakte nachten en bent voortdurend met de kleine in de weer. Geen wonder dat je je soms uitgeput voelt of zelfs gespannen: ‘Doe ik het wel allemaal goed’?

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een eeuwenoude kruidenleer. Het woord Ayurveda is afkomstig uit het Sanskriet. Het is een combinatie van de woorden ayus (leven) en veda (kennis). Letterlijk betekent Ayurveda dus ‘de wetenschap van het leven’.

Hierbij gaat het om het lichaam maar ook om iemands emoties, gedachten en leefwijze. Veel kruiden uit de ayurveda zijn zogenoemde adaptogenen. Dit zijn kruiden en wortels die ertoe bijdragen dat lichaam en geest zich kunnen aanpassen aan stressvolle situaties.

Enkele van deze adaptogenen worden als onderdeel van een maaltijd gegeten. Andere worden in thee meegetrokken of in voedingssupplementen verwerkt.

Gelukkig zijn er Ayurveda kruiden die je lichaam en geest helpen je aan te passen aan de nieuwe situatie en er zelfs meer van te kunnen genieten. Deze kruiden vallen onder de noemer ‘adaptogenen’. Als voorbeeld noemen we hier ashwagandha en shatavari.

Wat is ashwagandha?

In de ayurvedische kruidenkunde wordt ashwagandha gekenmerkt als een ‘rasayana’. Dat houdt in dat het wordt gebruikt om de fysieke en mentale gezondheid te stimuleren. Ashwagandha-supplementen worden veelal gebruikt voor een betere aanpassing aan stresssituaties.

Het wordt ook ingezet vanwege de rustgevende invloed om beter te kunnen slapen of om te onthaasten ter ondersteuning van een evenwichtige geest. In de Indiase Ayurveda wordt ashwagandha vooral gebruikt bij stress en om de natuurlijke vitaliteit te handhaven.

Het is dus een ideaal supplement als ondersteuning in deze spannende tijden waarin je leven op z’n kop staat. Ashwagandha kan overigens zowel door mannen als door vrouwen worden gebruikt.

Wat is shatavari?

Shatavari is een plant uit de aspergefamilie. De scheuten worden soms gegeten, min of meer zoals asperges. In supplementen wordt meestal gebruik gemaakt van de veelzijdig inzetbare wortel met zijn zoete en bittere smaak.

Binnen de Ayurveda wordt deze plant gebruikt voor het balanceren van de stofwisseling. Ook wordt shatavari vaak ingezet als ondersteuning bij de menstruatie. Shatavari ondersteunt bovendien het zenuwstelsel.

Precies die steun die veel vrouwen die net een kindje hebben gekregen met beide armen ontvangen. Ook drukke mama’s van onderzoekende dreumesen en peuters kunnen hier baat bij hebben.

Voor drukke en onrustige moeders

Ashwagandha en shatavari zijn dus als voedingssupplement te koop, bijvoorbeeld bij vitaminesperpost.nl. Hier worden twee varianten van dit fijne kruid verkocht: Ashwagandha extract en Ashwagandha KSM-66.

Het extract is een antioxidant, extra sterk gedoseerd, helpt bij het verkrijgen van een evenwichtige geest, is rustgevend en goed voor hart en bloedvaten. Ashwagandha bevat een stof genaamd “withanoliden”.

Dit stofje zorgt voor het ontspannende maar niet versuffende effect. Het ashwagandhapoeder is afkomstig uit de wortels van de Withania somniferaplant.

Verder kan ashwagandha ook de gemoedstoestand een positief zetje geven, en ondersteunt het het aanpassingsvermogen bij stresssituaties. Wat wil een mama nou nog meer?

Disclaimer: Deze supplementen zijn niet geschikt tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Cognition Boosters Cognition Boosters schreef:

    Erg leuk artikel Linda! Ben het helemaal met je eens dat ashwagandha en alle andere nootropics echt een uitkomst kunnen zijn!