Skip to Content

Dit zijn de typische kenmerken van een avondmens

Dit zijn de typische kenmerken van een avondmens

‘Geef mij de avond maar en die wekker? Die mag het raam uit. Wie heeft er ooit een wekker uitgevonden?’ Herkenbaar? Dan ben je vast een avondmens! Wat maakt iemand een avondmens? Waaraan herken je deze mensen?

Wat is jouw biologisch ritme?

Jouw biologisch ritme of klok bepaalt of je beter in de ochtend of de avond zult presteren. Als avondmens heb je een cyclus van net iets meer dan 24 uur. Het kan zelfs uitlopen naar 25 uur. Zou je hieraan toegeven, dan houdt dat dus in dat je steeds later naar bed gaat. Gelukkig wordt je ritme niet alleen bepaald door je zogenaamde circadiane cyclus (die deels weer erfelijk is), maar ook door hoelang het licht is en hoe warm het is.

Vergeet ook je leeftijd niet. We beginnen als kind meestal als een persoon die graag vroeg wakker is. Terwijl we als puber juist graag opblijven en zo lang mogelijk in bed willen blijven liggen. Terwijl veel oudere mensen juist weer eerder opstaan.

Hoe vaak sla jij op je snoozeknop? Kan je er echt niet uitkomen en stel je dit zo lang mogelijk uit? Ben je juist in de avond op zijn opperbest? Niet moeilijk om te begrijpen dat je dan een avondmens bent.

Een ochtendhumeurtje?

Veel avondmensen zullen meerdere keren snoozen voor ze uit bed stappen en dan wordt het algauw een race tegen de klok om nog op tijd op het werk te komen. Op zich al genoeg reden om niet heel gezellig te zijn in de ochtend.

Maar zelfs als je die race niet hebt, zal je als avondmens de dag liever rustig beginnen zonder dat iedereen meteen aan je hoofd staat te zeuren. Pak een krant en verschuil je erachter (of je telefoon tegenwoordig) en doe maar net alsof je iets heel interessants leest en je huisgenoten dus niet hoort. Je hoeft ze dan tenminste ook geen antwoord te geven…

Lekker stappen

Natuurlijk wil je als avondmens er lekker op los gaan in het nachtleven. Nu zal een avondmens ook meer behoefte hebben aan alcohol, dus lekker stappen zie jij wel zitten. En eh, met je seksleven zit het ook wel goed in dat opzicht.

Avondmensen schijnen namelijk meer activiteiten hierin te ontplooien en meer bedpartners te hebben dan ochtendmensen. Dat ze ook sneller vreemdgaan is natuurlijk niet echt positief te noemen… Hoewel ik ergens anders weer las dat juist ochtendmensen vaker seks hebben dan avondmensen. 

Verslavingen

Een avondmens zal behoefte hebben aan cafeïne om wakker te blijven of om op gang te komen. Het zijn de types die hun dag niet met ontbijt maar met een kop koffie beginnen. Naast koffie (of andere cafeïneproducten) en alcohol zal een avondmens ook sneller geneigd zijn om te gaan roken dan zijn vroege medemens. Een avondmens is helaas vaker depressief. Waarschijnlijk komt dat omdat een avondmens niet kan slapen op de tijden die hij nodig heeft. 

Avondmens en werk

Een avondmens heeft een uitdaging. Onze maatschappij is vooral gericht op ‘overdag’ als we het over werken hebben. Helaas zal je als avondmens dus moeten presteren op tijden dat je biologische klok er anders over denkt. Je zou kunnen overwegen om op andere tijden te gaan werken. Zeker als je thuis werkt, kan dit probleem zo misschien wel opgelost worden. Wat wel leuke feiten zijn: je bent als avondmens slimmer dan de vroege mensen! En je verdient gemiddeld genomen meer! 

Gezelligheid kent geen tijd

Als avondmens ben je geneigd om helemaal niet op je bedtijd te letten. Jij zit juist in de avond lekker in je vel. Dus waarom zou je naar bed gaan als het gezellig is of als je nog volop bezig bent met één of ander leuk project? Je zult als avondmens ook gezelliger zijn omdat je wel van iets nieuws doen houdt en niet alles helemaal vast wil plannen. Nieuwe uitdagingen: daar zoek je zeker naar. Dat je daardoor ook sneller geld kwijt bent, is dan ook weer een dingetje. 

Seks: in de avond natuurlijk

We stipten het al aan: avondmannen hebben een fijn seksleven. Het liefst in de avond, natuurlijk. Gelukkig voor hen maakt het daarbij niet uit of de vrouw een ochtend- of avondmens is. Vrouwen willen namelijk altijd graag in de avond seks en niet in de ochtend…

Snoozen maar?

We kunnen nog wel wat tips geven om je ochtendhumeur aan te pakken. Zo schijnt het beter te zijn om niet te blijven snoozen. Je lichaam snapt dan niet meer of je nu blijft liggen of er toch uitgaat.

En dat heeft zo zijn invloed op de aanmaak van cortisol. Bij een ochtendmens zal dit al worden aangemaakt op de vroege ochtend (of eigenlijk: dan is de waarde het hoogst), maar bij avondmensen kan het zo zijn dat die cortisol nog niet voldoende is aangemaakt. Een koude douche schijnt ook te helpen, al vraag ik me af of ik daar niet alleen maar nog meer chagrijnig van zou worden…

Maar om nog even op het snoozen terug te komen: uit onderzoek is ook gebleken dat je hersenen door het snoozen extra worden belast. Omdat je tussendoor steeds weer in slaap valt en je steeds weer wakker schrikt. Het zou zelfs de kans op depressie vergroten. Je zou vermoeider zijn en je zou minder goed functioneren.

Overigens is zelfs snoozen verslavend! Want je maakt iedere keer als je weer in slaap valt serotonine aan. En dat stofje maakt je gelukkig! Het fijnste zou zijn als je wakker zou kunnen worden zonder wekker! Dat is het beste voor je lichaam. Als avondmens heb je dan waarschijnlijk wel een probleempje…

Liever een ochtendmens zijn?

Om je goed aan te kunnen passen wil je misschien liever een ochtendmens zijn. Tja, dat kan je wel willen, maar je biologische klok wordt voor een groot deel bepaald door je genen. Daar verander je dus niks aan. Je kunt beter in je eigen ritme proberen te leven, zodat je optimaal kunt presteren en je lekkerder in je vel zit.

Misschien kan je andere dingen aan je levensstijl aanpassen en zo dichterbij je natuurlijke ritme komen. Door thuis zelf je uren te mogen bepalen, bijvoorbeeld, voor je werk vanuit huis. Of misschien kan je ook wel een baan vinden die je én leuk vindt én waar je juist in de middag en avonduren aanwezig moet zijn!

Andere vormen?

Je hoort meestal alleen over ochtendmensen en avondmensen. Maar er zijn nog wel andere varianten. Meer hierover en over ochtendmensen kan je lezen in het artikel over ochtendmensen.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *