Skip to Content

Auto winterklaar maken; zoals ruitenontdooier, slotontdooier en autovries

Auto winterklaar maken; zoals ruitenontdooier, slotontdooier en autovries

In de winter verdient je auto enig aandacht om veilig winterklaar te kunnen blijven rijden. Je moet voorbereid zijn op gladde wegen, maar ook op hevige vorst die je ruitenwissers vast laten vriezen of zelfs het portier. Wanneer vervang je bijvoorbeeld je banden voor winterbanden? En wat houd je in de aanslag om pech onderweg te voorkomen?

Winterbanden

Heb je geen vierseizoenenbanden en moet je dus voor de winter je banden verwisselen voor winterbanden? Houd de temperatuur dan goed in de gaten. Als de temperaturen onder de 7 graden gaan komen is het verstandig om de winterbanden onder je auto te leggen.

Uiteraard moeten de winterbanden een goed profiel hebben, anders heeft het allemaal nog weinig nut. Zorg dus dat je op tijd goede winterbanden hebt!

Check de bandenspanning

Check iedere maand hoeveel spanning er op de banden zit. Door de juiste druk zorg je ervoor dat de banden ook de beste grip hebben. En je raadt het al: daarmee voorkom je dus ook beter slippartijen. Hoewel dat uiteraard nooit helemaal te voorkomen is.

Sneeuwkettingen

Ga je op vakantie naar andere landen? Zorg dat je sneeuwkettingen bij je hebt. Er zijn landen waar dit zelfs verplicht is. Zeker als je op wintersport gaat met de auto.

Sneeuwmatten

Een handig hulpmiddel is een sneeuwmat. Deze kun je voor je banden leggen zodat de auto meer grip heeft om weg te kunnen rijden. Lekker handig en het neemt weinig plek in!

Koelvloeistof checken

De koelvloeistof zorgt ervoor dat je motor niet oververhit raakt. Maar bij vorst kan het bevriezen. Daarom wordt er aan deze vloeistof antivries toegevoegd. Door de antivries zal je motor niet bevriezen.

Naast de motor houdt het ook de waterpomp gesmeerd en zullen de rubberslangen langer meegaan. Koelvloeistof zelf aanmengen met antivries moet je niet doen. Dit zit hier namelijk al in.

Alleen als je naar heel extreem koude landen gaat, kan het zijn dat je moet kiezen voor een ander koelvloeistof, maar de gewone werkt al tot -24 graden, dus dat zal niet snel het geval zijn. De vakman kan je hier alles over vertellen.

Oliepeil checken

Het oliepeil checken moet je uiteraard het hele jaar rond doen. Maar wist je ook dat er speciaal winterolie bestaat? Er zijn heel veel verschillende soorten olie, dus het kan sowieso al zoeken zijn naar welke nu voor jouw auto de beste is. Zijn er winterse omstandigheden dan kun je kiezen voor een olie met een ‘W’-getal.

Deze ‘W’ staat voor Winter en heeft betrekking op de weerstand tegen het stromen van olie bij koude omstandigheden. Dit kan dus ook nuttig zijn bij een koude start. Kies de olie met een zo laag mogelijk ‘W’-getal als wordt toegestaan bij jouw auto (zie de handleiding van je auto). Hoe lager dit getal hoe beter het namelijk stroomt.

Ruitenwissers bevriezen…

Ruitenwissers kunnen behoorlijk vastgeplakt zijn als het gevroren heeft. Trek ze niet zomaar van je ruit af! Hiermee beschadig je de rubbers en daardoor zullen ze je ruit niet meer goed schoon kunnen houden. Zet je auto aan en zorg dat je ruit verwarmd wordt, zodat het ijs zal smelten.

Beter nog kun je voorkomen dat ze vast komen te zitten door iets tussen de rubbers en het glas te plaatsen. Ook de vloeistof van de ruitenwissers kan bevriezen.

Wil je dus na het krabben van de ruit nog even het resterende vuil verwijderen? Grote kans dat er geen ‘sopje’ tevoorschijn komt. Dit is min of meer te voorkomen door te kiezen voor ruitenwissersvloeistof waar antivries inzit of leng dit zelf aan.

Slotontdooier

Stop in je tas een slotontdooier! Je zal de eerste niet zijn die wel een ontdooier heeft, maar die in de auto ligt… Moet je de auto wel eerst openkrijgen en daar had je nu juist die ontdooier voor nodig!

Deurrubbers insmeren

Een truc om je deuren minder snel te laten vastvriezen, is het insmeren met talkpoeder. Er bestaat ook een speciale rubberstick.

Autohoes en/of een laag wax

Je auto beschermen tegen ijs en sneeuw? Er zijn autohoezen die je over je auto heen kunt draperen. De vloeistoffen in de auto zullen zo nog wel bevriezen, maar de lak is in ieder geval beschermd en je ruiten zullen niet bevroren zijn. Wat betreft het beschermen van je lak, dat kun je eveneens doen door een laag wax aan te brengen voordat de sneeuw uit de hemel komt.

De auto is door de wax beschermd tegen het zout wat op de weg ligt door het strooien. Zout tast niet alleen de sneeuw aan, maar ook de lak van je auto! Deze wax breng je daar aan waar het zout en ander vuil op terecht kan komen. Bijvoorbeeld achter de wielen, het voorrooster en de zijpanelen.

Binnen parkeren

Kun je binnen parkeren? Doe dit in de winter dan ook. Zo heb je geen last van bevroren ruiten en portieren. Fijn voor jou en eigenlijk ook gewoon voor de auto…

IJskrabber

Zonder ijskrabber kom je net zo goed niet ver. Kies een ijskrabber met een handschoen eraan om koude handen te voorkomen! Werkt echt een stuk comfortabeler.

Een reservekrabber is zeker geen overbodige luxe, wat helaas sneuvelen ze soms erg makkelijk.

Een ruitenontdooier kan eveneens een idee zijn. Maak niet de fout om met heet water je ruit snel schoon te krijgen. Het werkt inderdaad lekker snel, maar het risico op gesprongen ruiten is er ook en dan ben je echt veel verder van huis! De ruit zal te snel van temperatuur veranderen, waardoor het kan barsten. Heb je al een klein sterretje in je ruit, dan is die kans nog groter.

Als je op stap gaat

Ga je erop uit in de winter? Neem het zekere voor het onzekere en zorg dat je warm kunt blijven in de auto! Extra warme dekens of dikke truien mee is helemaal niet dom.

Wat extra’s om te eten en te drinken, mocht je in een file terechtkomen is eveneens aan te raden. Dit kan zijn omdat iedereen bijvoorbeeld naar dezelfde winterbestemming wil als jij, maar door extreem winterweer kan het ook de omstandigheden op de weg zelf zijn die zorgen voor vreselijke vertragingen door gladheid of ongelukken.

Parkeer de auto, indien mogelijk, zonder het op de handrem te zetten. Ook de handrem kan namelijk vastvriezen en dan kun je niet meer weg!

Meer tips vind je bij de ANWB

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *