Skip to Content

ASMR filmpjes met geluiden; Wat is het, betekenis afkorting in Nederlands

ASMR filmpjes met geluiden; Wat is het, betekenis afkorting in Nederlands

ASMR: als ik het zo zie staan maakt mijn brein er asemmer van. Is niet helemaal juist, hoewel het wel degelijk met datzelfde brein te maken heeft. ASMR is een manier om te ontspannen en er zijn mensen die er de term hersenorgasme voor gebruiken.

Wat betekent ASMR, wat is het en waarom zou je je hieraan wagen? En als je het dan toch eens horen wilt: waar vind je deze technieken en filmpjes online?

Wat betekent ASMR?

ASMR is een afkorting van Autonomous Sensory Meridian Response. Nu zegt je dit waarschijnlijk nog niet veel. Het heeft te maken met een bepaald gevoel wat opgeroepen wordt door bepaalde geluiden.

Wat is ASMR

Dit gevoel wordt ook wel omschreven als een gevoelssensatie. En er zijn er, zoals gezegd, zelfs bij die het omschrijven als een orgasme maar dan van je brein. Hoewel dat weer raar uitgedrukt is, want het heeft helemaal niks met seks te maken.

ASMR is juist een vorm van ontspanning, waarbij er een tintelend gevoel optreedt welke begint op je achterhoofd. Daarna zal dit langs je nek en je rug verder gaan. Je meridiaan wordt hierdoor geprikkeld. Dit kan veroorzaakt worden door geluiden, door iets zien, maar ook geuren of iets wat iemand met je doet.

In het magazine &C wordt in een artikel zelfs vermeld dat iemand het haar borstelt van klanten om dit gevoel te bereiken.

ASMR bestaat sinds 2010 en ondertussen wordt er ook echt onderzoek naar de effecten ervan gedaan. Zo heeft een onderzoek van de Universiteit van Winnipeg ontdekt waarom de één er wel van kan genieten, terwijl een ander niks merkt. Dit schijnt alles te maken te hebben met hoe je hersengebieden met elkaar samenwerken.

Waarom ASMR?

ASMR kan helpen bij meerdere problemen. Mensen die niet goed kunnen slapen, bijvoorbeeld, of niet goed kunnen ontspannen. Maar ook pijnklachten kunnen verminderen door ASMR. Voor mensen die vaak hoofdpijn hebben of veel stress hebben, kan ASMR een uitkomst zijn. Of gewoon omdat je het fijn vindt.

Waardoor kan dit gevoel opgewekt worden?

Zoals gezegd kan ASMR opgewekt worden door meerdere dingen. Geluiden kunnen dit veroorzaken, maar ook door dingen die je aanraakt (tactiele prikkels). Ook geuren en gevoelens bij bepaalde activiteiten kunnen zorgen voor deze gevoelssensatie. Overigens is niet iedereen even goed in staat om deze prikkels te ervaren.

Waar vind je offline ASMR-mogelijkheden?

Voor iedereen zal dit toch wel verschillend zijn, maar je hoeft inderdaad niet meteen een filmpje op te zetten van YouTube.

Ook offline zijn er mogelijkheden om dit gevoel op te roepen. Zo zijn er mensen die het bij een geur krijgen en dat is toch lastig via internet. Lopen door een bos en de wind horen waaien door de bladeren. Iemand op een heel rustige manier iets zien doen, zoals schilderen of voorlezen. Water horen lopen (of vallen, zoals een waterval).

En wat voor jou werkt, kan voor mij juist wel heel erg irritant zijn…

Waar vind je online ASMR-mogelijkheden?

Online kan je via YouTube heel veel filmpjes vinden. We hebben een selectie gemaakt tussen heel verschillende filmpjes, zodat jij even kunt kijken of het iets voor jou is! Want als het één niet werkt, kan een andere vorm misschien voor jou wel werken. Naast YouTube kun je ook hele afspeellijsten vinden op Spotify. Handig als je er urenlang van genieten wilt.

Top 10 ASMR-filmpjes

Fluisterende opticien

Bij dit filmpje is er een vrouw die jou zogenaamd onderzoekt als opticien. Met haar rustige stem en bepaalde handelingen probeert ze jou dus te ontspannen…

Make-up artiest

Dit filmpje is in het Nederlands en bestaat uit twee vrouwen (moeder en dochter). De moeder is de dochter aan het opmaken. Dit doet ze met handschoenen aan en dat geeft ook bepaalde geluiden. In zacht gefluister en op mierzoete toon wordt er door de moeder verteld wat ze aan het doen is.

Bij de kapper

Een andere variant is de kapper. Stoomgeluiden, het inmasseren van iets in het haar… En dan het Japans op zachtere toon. Een heel andere sfeer dus dan in het Nederlands.

Gefluister in de bergen

In het Nederlands met veel gefluister, wat getik en voetstappen en meer. Wel fijn dat het in het Nederlands is.

ASMR voor kinderen

Voorlezen voor het naar bed gaan voor de kinderen kan ook via ASMR

Met natuurgeluiden

Vooral gebaseerd op geluiden en dat gemaakt met of in de natuur. Daarover gaat dit filmpje. Een heel andere ervaring dan de vorige filmpjes.

Fingertip tapping

Een filmpje waarbij haar vingertoppen steeds tikken. Ook als ze zachtjes voorleest.

Drie uur lang!

Diverse geluiden, waarmee je drie uur lang kunt ontspannen.

Eten!

Iets totaal anders, maar misschien daarom juist wel iets voor jou? Eten! Eerst wordt er eten klaargemaakt en vervolgens mag je luisteren naar de geluiden van het eten zelf…. Ik beken: ik heb me afgevraagd of ik dit nu wel serieus moet nemen. Maar ik wilde jullie toch de mogelijkheid laten zien.

Gegarandeerd tintelingen

Drie uur lang genieten van veel geluiden. Welke geluiden je waar hoort kun je precies terugvinden onder het filmpje. Dus als je ergens groot fan van bent, kun je dat zo opzoeken. Er wordt niet gepraat.

Mijn eigen ervaringen met ASMR-filmpjes

Ik beken dat ik door dit artikel benieuwd werd naar deze filmpjes, want ASMR was voor mij niets meer dan een begrip wat ik langs zag komen. Ik moet bekennen dat ik er bloednerveus van word en de neiging heb om te zeggen ‘doe eens even normaal!’

Tja, oké, ik krijg er de rillingen van. Maar dan niet op een manier die ik prettig vind. Eigenlijk word ik er juist bloednerveus van… Misschien baart oefening kunst? Ik geloof toch dat ik dan liever voor de wind door de blaadjes ga!

Ben ik gevoelig voor ASMR?

Wil jij weten of jij gevoelig bent voor ASMR? Dan kun je bij Psychologiemagazine een test doen!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *