Skip to Content

Arabische keukens; gerechten en recepten

Arabische keukens; gerechten en recepten

De Arabische keuken is een van de oudste en meest gevarieerde keukens ter wereld. Het heeft een rijke geschiedenis en heeft invloeden van verschillende culturen. De Arabische keuken heeft een scala aan smaken en aroma’s en is bekend om zijn kruiden, specerijen en gedroogde vruchten. In dit artikel zullen we enkele van de meest iconische gerechten van de Arabische keuken bespreken.

Geschiedenis van de Arabische keuken

De Arabische keuken heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de oude Arabieren, die nomaden waren en leefden van de producten van hun kuddes en de oogst van hun land. De Arabieren stonden bekend om hun liefde voor kruiden en specerijen, die ze gebruikten om hun gerechten te kruiden en te conserveren. Naarmate de handel zich uitbreidde, werden er nieuwe ingrediënten geïntroduceerd in de Arabische keuken, zoals rijst, suiker en citrusvruchten.

Invloeden op de Arabische keuken

De Arabische keuken heeft invloeden van verschillende culturen, zoals de Griekse, Romeinse, Perzische en Indiase keuken. Deze invloeden zijn terug te zien in de gerechten en ingrediënten die worden gebruikt in de Arabische keuken. Bijvoorbeeld, falafel, een bekend gerecht in de Arabische keuken, heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in India en is via de handel in de Arabische keuken terechtgekomen.

Iconische gerechten van de Arabische keuken

Hummus

Hummus is een bekend gerecht in de Arabische keuken en wordt vaak gegeten als voorgerecht of als dipsaus. Hummus is gemaakt van kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap en olijfolie en wordt geserveerd met platbrood of groenten. Hummus is een gezonde en smakelijke optie die populair is geworden over de hele wereld.

Shawarma

Shawarma is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Levant, een regio in het Midden-Oosten. Het gerecht bestaat uit geroosterd vlees (meestal lam, kip of rundvlees) dat wordt geserveerd in een wrap met groenten en saus. Shawarma is populair geworden in veel landen en wordt vaak aangeboden in fastfoodketens.

Falafel

Falafel is een vegetarisch gerecht dat populair is geworden in de Arabische keuken. Het gerecht bestaat uit gefrituurde balletjes van kikkererwten, kruiden en specerijen. Falafel wordt meestal geserveerd in een wrap of platbrood met groenten en saus. Falafel is een gezonde en smakelijke optie voor vegetariërs en veganisten.

Tabouleh

Tabouleh is een salade die zijn oorsprong vindt in de Levant. Het gerecht bestaat uit fijngehakte peterselie, tomaten, ui, bulgur en munt. Tabouleh is een gezonde en verfrissende salade die vaak wordt geserveerd als bijgerecht of als onderdeel van een mezze, een assortiment van kleine hapjes. Tabouleh wordt vaak gegeten met platbrood of als vulling voor wraps.

Baba ganoush

Baba ganoush is een dip gemaakt van geroosterde aubergines, tahin, knoflook, citroensap en olijfolie. Het gerecht heeft zijn oorsprong in het Midden-Oosten en wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een mezze. Baba ganoush heeft een rokerige smaak en wordt vaak geserveerd met platbrood of groenten.

Mansaf

Mansaf is een traditioneel gerecht uit Jordanië en wordt beschouwd als het nationale gerecht. Het gerecht bestaat uit gestoofd lamsvlees dat wordt geserveerd op een bed van rijst en platbrood, besprenkeld met een saus van gefermenteerde yoghurt en pijnboompitten. Mansaf wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en feesten.

Kebab

Kebab is een gerecht dat in verschillende delen van de wereld wordt gegeten en zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten. Het gerecht bestaat uit gegrild vlees, meestal rundvlees of lamsvlees, dat wordt gemarineerd in een mix van kruiden en specerijen. Kebab wordt vaak geserveerd met rijst, salade en platbrood.

Maqluba

Maqluba is een traditioneel Palestijns gerecht dat “omgekeerde” betekent, omdat het gerecht wordt omgedraaid voordat het wordt geserveerd. Maqluba wordt gemaakt van laagjes rijst, groenten en vlees (meestal kip of lamsvlees) die worden gestoomd en vervolgens omgekeerd op een bord worden geserveerd. Maqluba is een hartig gerecht en wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en feesten.

Zoete gerechten van de Arabische keuken

Baklava

Baklava is een zoet gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Ottomaanse keuken en wordt vaak geassocieerd met de Arabische keuken. Baklava bestaat uit laagjes filodeeg gevuld met gehakte noten en suikersiroop. Het gerecht is zoet en knapperig en wordt vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden.

Basbousa

Basbousa is een zoet dessert dat zijn oorsprong vindt in Egypte en wordt vaak gegeten in de Arabische wereld. Het gerecht bestaat uit een cake gemaakt van griesmeel, yoghurt en suikersiroop. Basbousa heeft een dichte textuur en wordt vaak besprenkeld met amandelen of pistachenoten.

Qatayef

Qatayef is een dessert dat vaak wordt gegeten tijdens de Ramadan en andere feestelijke gelegenheden in de Arabische wereld. Het gerecht bestaat uit dunne pannenkoekjes gevuld met zoete kaas, noten of zoete room. Qatayef wordt vervolgens gebakken of gefrituurd en besprenkeld met suikersiroop en soms ook met kaneel. Het is een zoet en feestelijk dessert dat vaak wordt geserveerd na een hartige maaltijd.

Luqaimat

Luqaimat is een traditioneel Arabisch dessert dat vooral populair is in de Golfregio. Het gerecht bestaat uit kleine gefrituurde deegbolletjes die worden besprenkeld met suikersiroop en soms ook worden bestrooid met sesamzaadjes. Luqaimat is een zoet en knapperig dessert dat vaak wordt gegeten tijdens de Ramadan en andere feestelijke gelegenheden.

Mahalabiya

Mahalabiya is een Arabisch dessert dat lijkt op panna cotta. Het gerecht bestaat uit melk, suiker en maizena die worden gekookt tot een puddingachtige textuur ontstaat. Mahalabiya wordt vaak op smaak gebracht met rozenwater, kardemom of pistachenoten en wordt meestal geserveerd in kleine glazen of kommetjes.

Konafa

Konafa is een dessert dat vooral populair is in de Levant en Egypte. Het gerecht bestaat uit dunne vermicellideeg slierten die worden gebakken tot ze knapperig zijn en vervolgens worden gevuld met zoete kaas, room of noten. Konafa wordt vaak besprenkeld met suikersiroop en soms ook bestrooid met kaneel of pistachenoten. Het is een zoet en feestelijk dessert dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden en feesten.

Meer recepten vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *