Ja een appel is gezond. We zijn er dol op! Zomers lekker fris en zoet en ’s winters lekker warm uit de oven om aan op te warmen. Voor elk seizoen is er wel een lekker recept te bedenken met appels en voor elke gelegenheid trouwens ook. En terwijl ik bezig ben met deze blog verschijnt er plots een Allerhande in de brievenbus boordevol leuke appelrecepten, toeval?
Nee, waarschijnlijk niet. Het is herfst en in de herfst is het meestal appeltijd. Bij ons in de tuin hebben we ook een appelboom staan en zomers staat deze vol met bloesem, na de zomervakantie hangt hij dan vol met mooie groene, ronde appels en tegen de tijd dat het wat donkerder wordt buiten gaan de appels al snel mooi rood kleuren en zijn ze klaar om geplukt te worden.
En iedere keer als ik naar de volle appelboom kijk denk ik meteen aan appeltaart! Heerlijk, ik kan het al bijna ruiken!
Variëren in recepten met appel
Leuk feitje uit de Allerhande: de appel is een oer-Hollands product wat we allemaal graag eten, elk jaar eten we ongeveer 10,7 kilo weg aan appels! Bij ons thuis gaan er ook iedere dag wel een aantal appels mee naar school. Soms in stukjes gesneden in een trommeltje.
Soms in zijn geheel, maar dan wel in een handig beschermjasje zodat er geen beurse appel op school aankomt. De appel kan echt eindeloos gebruikt worden in de keuken. Hieronder vind je verschillende manieren om te kunnen smullen van dit lekkere product.
Appeltaart koekjes
Een koekje met de smaak van appeltaart én nog gezond ook, dat smaakt lekker bij de thee als je ’s middags uit school komt.
Het recept vind je hier.
Eierkoek maar dan anders
Of wat dacht je van een kopje thee met een heerlijke eierkoek gevuld met stukjes appel en lekker gekruid met speculaaskruiden.
Het recept vind je hier.
Een hele taart voor jou alleen
Wil je ook een taartje? Dat is een vraag die je niet zo vaak zal horen. Meestal wordt je gevraagd of je een plakje cake wil, of stukje taart, maar toch geen hele taart??? Maar deze minitaartjes zijn in een lief, klein formaatje, zo klein dat het eigenlijk niet de moeite is om deze nog in punten te verdelen. Tja dan zit er niks anders op, je krijgt hem helemaal.
Het recept vind je hier.
Tip: heb je geen taartringen in huis maar je wil toch graag deze taartjes maken?? Check dan snel dit recept hier, daar kun je lezen hoe je de taartjes in een muffinblik kan maken. Net zo snel en makkelijk.
Een appelstengel
Dit zijn leuke, handige appeltaartstengels. Het handige hiervan is dat de kids minder snel zullen kruimelen op de vloer en/of op de bank, het zijn redelijk kleine porties dus ook leuk voor bij een picknick of een high tea. En het zou eventueel ook nog makkelijk in een lunchtrommeltje mee te nemen zijn als snack tussendoor op je werk.
Het recept vind je hier.
Voor op de boterham
Lekker een gezonde jam voor op je boterham. Ook een heel leuk idee om samen met je kind te maken.
Het recept vind je hier.
Doe maar Appelstroop
Geen liefhebber van jam?? Dan maak je toch appelstroop, net zo leuk en wie weet nog wel lekkerder ook. Deze appelstroop is ook extra leuk om te serveren bij de borrelplank met verschillende blokjes kaas. Oude kaas of andere scherpe, pittige kaasjes combineren goed met zoete appelstroop.
Het recept vind je hier.
Een rotte appel
Klinkt niet echt als een traktatie misschien, een rotte appel, maar mij kon je vroeger niet blijer maken als er een rotte appel bij ons op de fruitschaal lag. Want dat betekende “appelbrood” of gewoon gebakken appeltjes op een bruine boterham. Heerlijke, warme schijfjes aan beide kanten gebakken in een koekenpan met een beetje kaneel en eventueel nog wat bruine basterdsuiker en smullen maar.
Het recept vind je hier.
Tosti met appel
Een niet alledaagse tosti, maar wel één waar je in wilt bijten! Heb je een stukje oud krentenbrood liggen in je broodtrommel? Beleg deze dan met geitenkaas en appel en bak er deze heerlijke tosti van, smullen verzekerd!
Het recept vind je hier.
Lees ook: Tosti recepten; diverse tosti’s van luxe tot gezond en hartige variaties
Brie met appeltjes in een jasje
De combinatie van romige, zachte brie en zoete appel gaan heerlijk samen met een knapperig jasje van bladerdeeg. Een lekker idee voor het avondmaal, even nog een frisse salade erbij en klaar ben je.
Het recept vind je hier.
Rode kool met appeltjes
Wat een mooie kleurenexplosie op je bord. Deze prachtige maar vooral lekkere salade zit vol met appeltjes, rozijntjes, munt, rode kool en limoen. Een salade die makkelijk weg te eten is bij verschillende gerechten.
Het recept vind je hier.
Hete Bliksem
Een traditioneel Hollands gerecht van 2 delen aardappels en 1 deel (zoetzure) appels. Eventueel op smaak gebracht met uit en spek. Kan als stamppot maar ook bijvoorbeeld als ovenschotel.
Het recept vind je hier.
Apfelstrudel
Heerlijk om alvast in de stemming te komen voor de winter; apfelstrudel is een heerlijk warm gebak met slagroom dat zijn oorsprong vind in Duitsland / Oostenrijk. Dat wordt echt even genieten.
Met appelmoes graag
Lastig als je kinderen altijd maar met lange tanden aan tafel zitten. Ik was vroeger ook geen fan van de avondmaaltijd. Maar soms wist mijn moeder mij toch over te halen door er appelmoes bij te serveren. Rode kool met appeltjes is lekker, maar met appelmoes is het helemaal feest. En ja in die kant-en-klare potten (en blikken) zit inderdaad een grote pot onnodige suiker, dus die wil je liever niet geven aan je kind. Maak het zelf! Zonder suiker en een extra scheut kaneel….of laat het je kind maken, ook leuk.
Het recept vind je hier.
Hartige taart
Een echt lekker zoet en fris gerecht. De combinatie van appel en kip is verrukkelijk. Al meerdere malen gemaakt en soms het aluminium rondje in het midden vergeten…oeps…maar dat is inderdaad wel echt nodig!!! De appel bevat veel vocht en dan wordt het tijdens het bakken een natte boel wat de bladerdeeg niet echt gaar maakt.
Door er een aluminium rondje in te steken geeft de taart ruimte om de stoom vrij te laten zodat alles goed kan garen. Ook met een vork hier en daar wat gaatjes prikken in het deeg (zowel in de bodem als in het deksel!) wil hierbij wel helpen.
Het recept vind je hier.
Appel met vis
De combinatie van appel en vis klinkt misschien even raar. Dat had ik in ieder geval wel toen ik naar recepten met appel ging zoeken en deze voorbij zag komen…..appel en zalm…jek, ik moet er niet aan denken. Maar toen ging ik mijn eigen recepten langs en moest denken aan een makreelsalade die ik pas nog gemaakt had met stukjes augurk en een friszuur appeltje.
Of de tonijnsalade die ik regelmatig op tafel zet, ook met appel en augurk….heerlijk eigenlijk en het valt bij zowel kinderen als volwassenen in de smaak. Dus waarom kan de zalm dan ook niet in het zelfde glas met een appeltje. Dit voorgerechtje in een glas is ook een frisse start voor een kerstdiner.
Het recept vind je hier.
Zoete broodjes
Oh over kerst gesproken, dat vieren wij al een aantal jaren met de familie om een buffet heen. Iedereen maakt een aantal kleine gerechtjes wat we ongedwongen een lange avond kunnen nuttigen. Dit breekbrood met appel en kaneel zou daar trouwens ook prima tussen kunnen liggen. Deze ga ik in ieder geval onthouden!
Het recept vind je hier.
Flensje met appel en ijs
Pannenkoeken met gebakken appeltjes en krentjes (of niet) ken je misschien wel al, maar weet je dat dit ook een heerlijk toetjes kan zijn? Zeker met heerlijk, zoete gekarameliseerde appelstukjes en een bolletje schepijs.
Het recept vind je hier.
Appeltaart ijs
Herfst herfst, wat heb je te koop? Een lekker toetje van appeltaartijs (zelfgemaakt!) en gezouten boter karamel.
Het recept vind je hier.
Appel crumble
Een makkelijk en snel te maken toetje is een crumble warme appeltjes uit de oven. Serveer het met een bolletje schepijs en je hebt een heerlijke afsluiter van je maaltijd.
Het recept vind je hier.
Donuts
Een snack voor de lekkere trek, of als een leuke aanvulling bij een kinderfeestje, of als vrolijk toetje. Verzin maar een gelegenheid. Deze donuts zien er in ieder geval ontzettend vrolijk uit.
Met gekleurde hagelslagjes en gekleurde smeersels vraag je je misschien af of dit geen aanslag zal worden op je gebit, maar dat zal meevallen. De appel wordt in dit geval ingesmeerd met een laag roomkaas wat gekleurd is met wat druppels eetbare kleurvloeistof en daarover heen de gekleurde hagelslag.
Het recept vind je hier.
Snack tijd
Deze chips kan best doordeweeks na school als de kids hongerig thuis komen, of woensdagmiddag een filmpje kijken. Want het enige wat je hiervoor nodig hebt is een appel (of 2) en een beetje kaneel. Fijn als ze ’s middags een appel eten, fruit is gezond. Maar als ze het in de vorm van chips eten gaat de appel er nog sneller in.
Het recept vind je hier.
Appel kaneel loempia met honingdip
Ook een lekkere snack voor tussendoor is deze zoete maar toch hartige loempia gevuld met appels en dadels. Maak een grote voorraad en bewaar er een aantal in je vriezer, dan heb je altijd iets lekkers in huis.
Het recept vind je hier.
Winterse appel-kaneel plaatkoek
Tijdens de herfst en winterperiode ligt er vaak griep op de loer. Het weer slaat om, het wordt kouder buiten en je lichaam moet wennen aan deze omslag. Je merkt dat je in de loop van de dag snakt naar extra energie. Een lekkere gezonde energiereep kan hierbij helpen.
Maar de meeste repen uit de winkel zitten vol suikers wat even een oppepper geeft maar je eigenlijk juist meer uitput. Met deze zelfgemaakte repen kun je het suikergehalte aanpassen zoals jij dat wil. Met toevoegingen van superfoods, pitten en zaden en wat ongezouten noten maak je een gezonde snack waar je weer bruist van gezonde energie.
Het recept vind je hier.
Proost
Een appel hoef je natuurlijk niet per sé te eten. Je kunt het ook prima opdrinken. Een glaasje appelsap drinkt iedereen wel eens op zijn tijd. Maar heb je er ook wel eens een smoothie van gemaakt? Moet je doen hoor, echt lekker!
Het recept vind je hier.
Tip om verkleuring van je appels tegen te gaan
Vervelend hè als je je appel in stukjes snijdt om het in een gerecht te verwerken en voor je klaar bent zijn je appelstukjes al bruinig geworden. Hoe kun je dit voorkomen?
Neem een maatkan vul met water en voeg er citroensap druppels aan toe. Doe je gesneden stukjes appel direct in het water en zodra je de hele appel hebt gesneden giet je de appels af en kun je ze in je gerecht verwerken.
Leave a comment