Apflestrudel is een traditioneel Oostenrijks gebak en bestaat uit dun gekneed deeg, gevuld met appelmoes en soms met noten. Het is een van de meest populaire desserts in Oostenrijk en wordt vaak tijdens feestdagen en andere speciale gelegenheden zoals Kerst geserveerd.
Apfelstrudel recept
De apfelstrudel is een Oostenrijks bladerdeeg gebak dat teruggaat tot de 18e eeuw. Het is een gebakje dat bestaat uit bladerdeeg gevuld met een combinatie van appels, kaneel en suiker en soms met noten.
Er zijn veel verschillende recepten voor apfelstrudel. De perfecte apfelstrudel is een delicate balans van verschillende smaken en texturen. De plakkerige, zoete appels aan de binnenkant in combinatie met het krokante deeg aan de buitenkant en de smaak van kruidige kaneel maken deze traditionele Oostenrijkse taart tot een ware smaaksensatie.
Ingrediënten apfelstrudel
- 1 kg appels
- 100 g rozijnen
- 100 g hazelnoten
- 100 g suiker
- 1 tl kaneel
- 1 pak bladerdeeg
- 50 g boter
Bereidingswijze apfelstrudel
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
- Doe de appelstukjes, rozijnen, hazelnoten, suiker en kaneel in een kom en meng alles goed door elkaar.
- Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlakte totdat het dun is.
- Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verdeel het appelmengsel over het bladerdeeg, laat ongeveer 5 cm aan de randen vrij.
- Bestrijk de randen van het deeg met water en rol het deeg vanaf een korte kant op tot een rol.
- Bestrijk het bladerdeeg met wat boter (of een opgeklopt ei)
- Bak de strudel in de oven voor 30-40 minuten totdat hij goudbruin is.
- Laat de apfel strudel afkoelen voordat je hem aansnijdt. Eventueel kan je hem nog bestrooien met poedersuiker.
- Serveer de apfelstrudel met room, ijs of koffie.
Vanillesaus voor over de apfelstrudel
Heerlijk voor bij de apfelstrudel is deze vanillesaus die je zowel warm als koud kan serveren! Heerlijk voor net dat beetje extra.
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 2 eierdooiers
- 50 gram kristalsuiker
- vanillestokje
Bereidingswijze
- Klop de eierdooiers en suiker door elkaar, meng hier het merg uit de vanille doorheen.
- Schenk de slagroom in een pannetje en breng langzaam aan de kook.
- Als de slagroom kookt meng je dit bij het eimengsel. Vervolgens giet je het terug in de pan en blijf het verwarmen (zonder te laten koken) zodat de saus kan indikken.
Variaties op het recept
Apfelstrudel met amandelen
Apfelstrudel met noten en rumrozijnen
Apfelstrudel met peren
Apfelstrudel met perzik
Cheesecake apfelstrudel
Mini apfelstrudel gebakjes van filodeeg
Vegan & Suikervrij recept
Glutenvrije apfelstrudel
Meer recepten vind je hier.
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
Leave a comment