We zijn de coronacrisis nog niet te boven of er komt alweer een virus op de proppen die de alarmbellen doet afgaan. Moeten we ons meteen weer zorgen maken? Wat zijn apenpokken? Kunnen we er iets aan doen en waarom is er meteen zo’n grote mate van alertheid?
Wat zijn apenpokken?
Apenpokken, of monkeypox, is een virus dat sterk verwant is aan de ‘gewone’ pokken. Dit virus is een zogenaamde zoönose. Dat wil zeggen dat het virus zich van dier naar mens kan verplaatsen. Normaal gesproken komt het virus vooral voor in West- en Midden-Afrika.
Een enkele keer werd het hier ook wel gezien als een reiziger het meegenomen had. De ziekte komt in Afrika vooral voor bij (nee, geen apen) knaagdieren! Over het algemeen is de ziekte bij mensen niet gevaarlijk. Naast Monkeypox of apenpokken(virus) wordt het virus ook kortweg aangeduid met MPV of MPXV.
Wat zijn de symptomen van het apenpokkenvirus?
De apenpokken verloopt praktisch hetzelfde als de gewone pokken. Gelukkig is dit meestal wel op een veel mildere manier. Kenmerken zijn:
- Koorts
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Rillingen
- Vermoeidheid
- Lymfeklieren zijn opgezet
- Na 1-3 dagen ontstaan de blaasjes (pokken)
Verloop van de huiduitslag
De huid zal eerst vlekken krijgen die zich ontwikkelen tot blaasjes. Over het algemeen zal dit eerst in het gezicht te zien zijn of rond de anus en schaamstreek. Maar daarna is het hele lichaam aan de beurt.
De blaasjes zullen indrogen waarna er korsten ontstaan. Het duurt tot 3 weken voordat deze volledig verdwenen zijn. Ben je bekend met waterpokken? Deze blaasjes lijken daar wel op maar zijn iets groter.
Is het apenpokkenvirus nieuw?
Het apenpokkenvirus is voor het eerst ontdekt in 1958 bij makaken die als proefdieren gehouden werden. Vandaar ook de naam apenpokken. Het virus is dus zeker niet nieuw net zoals roodvonk.
Waarom is het direct groot nieuws?
De reden dat er nu goed naar gekeken wordt is omdat er veel meer gevallen in Europa zijn. En op een manier die onverwacht is en snel gaat. Dat maakt het anders dan voorgaande jaren.
Omdat het virus zich kan gaan muteren als het langer onder de mensen rondwaart en daardoor wel een probleem kan gaan worden, moet er direct actie ondernomen worden.
Besmettelijkheid van apenpokken
Het virus wordt via huid-op-huidcontact overgedragen of via uitwisseling van lichaamssappen. Omdat het praktisch niet via de lucht overgedragen wordt is het een stuk minder besmettelijk dan bijvoorbeeld corona.
Seksuele contacten hebben kan wel een risico vormen, maar apenpokken wordt niet als SOA gezien. Je blijft besmettelijk tot de korstjes van de huid afgevallen zijn. Hier gaat zeker wel zo’n 2 tot 3 weken overheen.
Zijn er quarantaineregels en andere verplichtingen?
Omdat men de apenpokken goed onder controle wil houden wordt er alles aan gedaan om verdere besmettingen te voorkomen. Je hebt dus een meldplicht als je het virus onder de leden hebt. Dit is ook omdat het RIVM zo meer info kan krijgen over het virus. Je gaat in isolatie tot de korstjes zijn afgevallen om verdere verspreiding te voorkomen.
Ben je in contact geweest met iemand die de ziekte blijkt te hebben, dan ga je in quarantaine. Dat is aan de orde als je een huisgenoot bent, seksueel contact met die persoon hebt gehad of op een andere manier huid-op-huidcontact hebt gehad. De GGD zal een bron- en contactonderzoek uitvoeren.
Zijn apenpokken gevaarlijk voor bepaalde groepen?
Hoewel de apenpokken normaal gesproken mild zal verlopen vormen ook nu mensen met een verminderde weerstand, maar ook kinderen en zwangeren een risicogroep. In Europa hebben we een milde variant van het virus. Dus dat scheelt al.
In Afrika overlijden er wel mensen aan dit virus. Dit heeft niet alleen met het virus zelf te maken maar ook met de behandeling die de mensen krijgen.
Vaccins zijn er al
Er zijn vaccins die helpen tegen het virus. Het vaccin wat de pokken ons land uitgeholpen heeft werkt namelijk ook tegen het apenpokken. Hiervan is in Nederland een voorraad aanwezig.
Geen nieuwe vaccinatieronde
Er zijn mensen die direct denken dat er dus wel weer een nieuwe vaccinatieronde aan zal komen. Dit is echter nog helemaal niet het scenario waarvan uitgegaan wordt. Men verwacht nog altijd dat het virus zich niet wijd zal verspreiden. Juist door er snel op te reageren moet dit ook mogelijk zijn.
Zelf de vaccinatie aanvragen kan niet. Alleen mensen die werkelijk een grote kans hebben om het op te lopen krijgen de vaccinatie aangeboden. Mensen die geboren zijn voor 1974 (in ons land) zijn waarschijnlijk ingeënt tegen de pokken, en lopen daardoor al minder risico. Het pokkenvaccin zat in die tijd namelijk in het rijksvaccinatieprogramma.
Blaasjes bij kinderen
Heeft je kind blaasjes? Dan is er niet meteen reden tot paniek. Tot nu toe is het advies om alleen contact op te nemen met de huisarts als je kind de laatste 3 weken in Centraal of West-Afrika is geweest.
Of als het contact heeft gehad in die periode met iemand die het apenpokkenvirus blijkt te hebben. In andere gevallen kun je er eigenlijk vanuit gaan dat het om waterpokken gaat. Voor de adviezen van het huidige moment kijk je het beste bij het RIVM.
Wanneer bel je met de huisarts?
Neem contact op met de huisarts als je blaasjes krijgt. Je kunt ook de SOA-poli hiervoor raadplegen. Dit doe je ook als je met iemand seks hebt gehad en die blijkt het virus te hebben (tot drie weken terug). Dit is wat ‘moet’ vanuit het RIVM.
Heb je zelf je vragen of bezorgdheden, dan bel je uiteraard ook gewoon met de huisarts. Er is overigens geen test die je zelf kunt doen om vast te stellen of je het hebt.
Weetje
Je hebt vast weleens van krentenbaard gehoord, wat regelmatig bij kinderen voorkomt. Dit is een huidinfectie ontstaan door een bacterie en heeft hier dus niets mee te maken. Op de ABC-eilanden en in Suriname gebruikt men echter de naam apenpokken voor krentenbaard! Dit is dus iets heel anders.
- Tips opgeruimde tuin met kinderen - 22/08/2024
- Grote schoonmaak; tips en hacks met kinderen - 22/08/2024
- Rijangst: wat kun je ertegen doen? - 22/08/2024
Leave a comment