Skip to Content

Voorbehoedsmiddelen; anticonceptie voor man & vrouw

Voorbehoedsmiddelen; anticonceptie voor man & vrouw

Als je gezin compleet is (of je wilt helemaal geen kinderen) dan is het verstandig om je eens te verdiepen in de verschillende anticonceptiemiddelen. Het zijn er nogal wat namelijk! Hoewel ze allemaal hetzelfde doel hebben, is er wel degelijk sprake van een heleboel verschillen.

Om het wat helderder te krijgen, zet ik hieronder op een rijtje welke anticonceptiemiddelen er allemaal zijn. Vind je het lastig om een keuze te maken, breng dan zeker een bezoekje aan je huisarts.

Hij/zij kan je prima adviseren, zodat je uiteindelijk datgene kiest dat bij jou past.

Wat is anticonceptie?

Anticonceptie zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt wanneer er geslachtsgemeenschap plaatsvindt. Iedere maand komt er een eitje vrij uit één van de eierstokken onderin je buik. Men noemt dit de eisprong.

Op dat moment ben je vruchtbaar en kan het zaad (sperma) van een man, de eicel bevruchten. Indien het eitje niet bevrucht wordt, zul je ongesteld worden.

Welke voorbehoedsmiddelen zijn er voor man en vrouw?

Condoom

Het condoom is eigenlijk het enige voorbehoedsmiddel dat je beschermt tegen een zwangerschap én een SOA. Een mannencondoom is een hoesje dat om de penis wordt gedaan.

Deze zal het zaad opvangen en voorkomt dus dat je zwanger wordt. Een vrouwencondoom is een kunststof zakje met een losse binnenring. Je doet deze voor het vrijen in de vagina, waarna hij het zaad op zal vangen. .

Mannencondooms vind je hier en vrouwencondooms hier.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil slik je iedere dag en het is dan ook heel belangrijk dat je dit consequent blijft doen. Meestal heb je tussen twee strips in een korte stop-periode van een week, waarin je menstruatie plaats zal vinden.

Daarna begin je weer aan een nieuwe strip. In principe is de anticonceptiepil heel erg betrouwbaar, mits je je dus houdt aan het iedere dag innemen ervan. Indien je ziek bent en moet overgeven of diarree hebt, is de werking van de pil niet goed en ben je niet beschermd tegen een eventuele zwangerschap.

Zorg dat je dan kiest voor een ander voorbehoedsmiddel, bijvoorbeeld een condoom.

Hormoonspiraaltje

Het spiraaltje (24 tot 36mm) wordt door een dokter, gynaecoloog of andere zorgverlener in de baarmoeder ingebracht. Het kan eventjes pijnlijk zijn om dit te laten doen, maar daarna ben je vijf jaar beschermd.

Na het inbrengen kan het zo zijn dat je eventjes bloedt, maar dit is niet altijd het geval. Je kunt het spiraaltje laten verwijderen al je toch weer zwanger wilt worden.

Het hormoonspiraaltje is heel betrouwbaar.

Koperspiraaltje

Ook een koperspiraaltje (24 tot 36mm) wordt door een arts, gynaecoloog of zorgverlener in de baarmoeder geplaatst. Net zoals bij een hormoonspiraaltje kan dit eventjes pijnlijk zijn.

Daarna hoef je er 5 tot 10 jaar niet meer aan te denken. Je wordt nog wel gewoon ongesteld en dit kan ook iets langer duren. Verder is het mogelijk dat je misschien iets meer bloed verliest.

Indien je het spiraaltje er weer uit laat halen, kun je meteen weer zwanger worden. Het koperspiraaltje is heel betrouwbaar.

Het koperspiraaltje kan ook aangeraden worden als je heftig reageert op hormonen of daar niet gevoelig voor blijkt te zijn.

Anticonceptiering

Een anticonceptiering draag je in je vagina en dien je zelf in te brengen, net als een tampon.

Na drie weken haal je de ring eruit en heb je een week zonder ring, waarin je ongesteld wordt. Ook dan blijf je overigens beschermd tegen een zwangerschap. Na deze week begin je weer met een nieuwe ring.

Indien je hem op de juiste manier gebruikt, is hij heel betrouwbaar.

Anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje wordt door een dokter of andere zorgverlener in de bovenarm geplaatst. Als deze eenmaal in je arm zit, hoef je je er drie jaar niet meer druk om te maken.

Het kan zijn dat je zo nu en dan nog wat bloed verliest, maar het kan ook zo zijn dat je menstruatie helemaal wegblijft.

Als je het staafje laat verwijderen kun je weer direct zwanger worden en word je ook weer ongesteld. Het anticonceptiestaafje is een betrouwbaar middel.

Anticonceptiepleister

Deze pleister plak je op je huid. In principe mag je hem overal plakken, behalve op je borsten en je bovenbenen. Iedere week plak je een pleister en dit doe je drie weken achter elkaar.

In de vierde week plak je niet en word je ook ongesteld. Ook dan ben je beschermd tegen een zwangerschap.

Na deze week begin je weer met hetzelfde ritueel. Indien je de pleisters op de juiste manier gebruikt, zijn ze heel betrouwbaar.

Prikpil

De prikpil krijg je één keer in de drie maanden van de dokter of een andere zorgverlener. Deze zal ervoor zorgen dat je minder vaak ongesteld wordt en na een jaar zal dit vaak zelfs helemaal verdwijnen.

Houd er rekening mee dat je, als je stopt met de prikpil, niet meteen zwanger kunt raken. Vaak duurt dit minimaal een jaar.

Als je iedere drie maanden op tijd je prikpil laat zetten, dan is het een heel betrouwbaar middel.

Sterilisatie

Een sterilisatie is onomkeerbaar. Veel vrouwen kiezen voor een sterilisatie omdat ze denken dat het de meest zeker methode is om geen kinderen te krijgen. Toch biedt een sterilisatie geen 100% garantie om nooit meer zwanger te worden, hoewel de kans op een zwangerschap wel heel klein is. Bij twijfel; niet doen. Er zijn nog een heleboel andere mogelijkheden, zie hierboven!

Temperatuurmeting

Bij deze vorm van anticonceptie registreert de vrouw temperatuurmetingen door middel van een app.

De methode heeft voor sommige vrouwen de voorkeur, omdat er geen kunstmatige hormonen bij komen kijken die wel in de anticonceptiepil en hormoonspiraaltjes zitten.

De app vertelt gebruikers wanneer zij onbeschermde seks kunnen hebben, gebaseerd op hun lichaamstemperatuur. Voorbeelden van apps zijn Natural Cycles en Ladycomp. 

Als je deze methode goed wil toepassen kun je geen nachtjes doorhalen, geen alcohol drinken, geen dieet volgen en niet teveel stress ervaren.

Anders kan de app of cycluscomputer een verkeerd advies geven. In de praktijk vrijwel onhaalbaar, zo stellen de experts, waardoor deze vorm van anticonceptie als onbetrouwbaar wordt bestempeld.

Billings-methode

De Billings-ovulatiemethode is een methode om te bepalen wanneer je op je vruchtbaarst bent. Deze is ontwikkeld door de Australische arts John Billings. Dat doe je aan de hand van de samenstelling van je baarmoederhalsslijm.

Dit slijm verandert namelijk van vorm en kleur tijdens je cyclus, afhankelijk van hoe vruchtbaar je bent.

Deze methode kan je niet alleen gebruiken als natuurlijke anticonceptiemethode, maar ook voor als je een kinderwens hebt.

Natural Family Planning

De NFP-methode, ook wel sympto-thermale methode genoemd, is gebaseerd op het waarnemen door de vrouw van een aantal veranderingen, die gedurende de cyclus plaatsvinden in relatie tot de vruchtbare periode.

Er worden drie veranderingen tijdens de cyclus geobserveerd:

  1. lichaamstemperatuur
  2. het slijm (cervix)
  3. consistentie baarmoederhals

Om de methode betrouwbaar toe te leren passen worden cursussen georganiseerd, die door speciaal hiervoor opgeleide NFP-consulenten worden gegeven.

Daarnaast zijn er nog alternatieven zoals periodieke onthouding (van 7 dagen voor tot 2 dagen na de eiersprong bij een regelmatige cyclus).

Anticonceptie voor mannen

Naast anticonceptie voor vrouwen zijn er ook al een aantal middelen op de markt voor mannen, naast het definitieve sterilisatie. Zo wordt er hard gewerkt aan een pil voor mannen.

 Er bestaan al wel mannelijke anticonceptiemiddelen, maar die bestaan uit injecties of gels die soms meerdere keren per dag moeten worden gebruikt.

De nieuwe mannenpil is gebruiksvriendelijker en hoeft slechts één keer per dag te worden geslikt. Er zijn nog wel langere studies nodig voordat de pil uiteindelijk op de markt zal komen, zeggen de onderzoekers.

Lees ook: Anticonceptie man; alternatieven van condoom tot sterilisatie

Welke vorm van anticonceptie gebruik jij?

Amanda