Wat is er fijner dan na een frisse strandwandeling of bij slecht weer lekker op de bank te kruipen met een warm drankje. Warme chocolademelk met slagroom, daar zullen veel mensen als eerst aan denken. Maar wat dacht je van warme anijsmelk? Het drankje lijkt wat in de vergetelheid te zijn geraakt, maar is zeker de moeite waard.
Misschien heb je er warme jeugdherinneringen aan, omdat je het vroeger van je oma of je moeder kreeg. Misschien heb je het juist nog nooit gedronken. In beide gevallen: tijd om het (weer) eens te proberen! Lees snel verder over (warme) anijsmelk, de gezondheidsvoordelen, recepten en meer.
Anijs, wat is het?
Anijsmelk maak je, logisch, met anijs. Maar wat is het? Anijs (voor de kenners of liefhebbers: Pimpinella anisum) is een eenjarige kruid die bij de schermbloemenfamilie hoort.
Mocht dat laatste je net als mij niets zeggen: tot deze familie horen ook peterselie, wortel en venkel. Het Middellandse Zeegebied was oorspronkelijk de groeiplaats van anijs, de plant heeft namelijk veel zon en warmte nodig. Toch kun je ook hier in Nederland, met de nodige moeite, anijs kweken.
De zaadjes van de anijsplant zijn eetbaar. Deze zaadjes hebben een erg typerende, zoete smaak, eigenlijk nergens anders mee te vergelijken. Met die zaadjes kun je dus anijsmelk maken, maar als smaakmaker worden ze veel breder ingezet.
Leuk weetje: Karel de Grote heeft lang geleden de anijsplant in meer gebieden geïntroduceerd. Hij had meerdere kastelen met kruidentuinen. Vanwege de positieve eigenschappen die anijs zou hebben (eetlustopwekkend, antibacterieel), vaardigde hij een bevel uit dat in al zijn kruidentuinen anijs moest worden gezaaid.
En hoe zit het dan met steranijs?
Steranijs, de geur doet heel erg denken aan ‘gewoon’ anijs, omdat het veel van de sterk geurende stof anethol bevat. Toch is steranijs echt iets anders, met een intensere smaak.
Het zijn de gedroogde vruchten die van een boom of struik afkomen. Deze vruchten hebben de vorm van een ster. Ze worden in zijn geheel, maar ook vermalen tot poeder, gebruikt in verschillende gerechten als specerij.
Een kleine sidenote: tot dezelfde familie als de steranijs, hoort de Japanse steranijs. Groot verschil is dat de laatste niet eetbaar is, omdat deze giftig is! De Japanse steranijs wordt wel gebruikt als geurmiddel, maar is dus totaal ongeschikt om te eten.
Er zijn gevallen bekend waarbij per ongeluk Japanse steranijs is gebruikt. Je kunt hiervan misselijk worden, gaan hallucineren en zelfs epileptische aanvallen krijgen.
Waar wordt anijs voor gebruikt?
De meeste mensen zullen anijs vandaag de dag kennen van de (gestampte) muisjes. Toch wordt het in tal van gerechten gebruikt als smaakmaker, al zul je dat niet altijd meteen doorhebben. Denk aan appeltaart en ander gebak.
Maar ook veel lekkernijen rond Sinterklaas bevatten anijs, zoals taai taai en pepernoten. Daarnaast zijn er ook de nodige drankjes waarin anijs verwerkt is: Franse pastis, Griekse Ouzo, Turkse raki, Absint, Sambuca.
Gezondheidsvoordelen van anijs
Karel de Grote beval dus tot het kweken van anijs in zijn kruidentuinen, vanwege de positieve eigenschappen ervan. Maar was dat ook terecht?
Om te beginnen bevat anijs veel vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B11, C) en vooral veel mineralen (ijzer, mangaan, koper, calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium, seleen). Het kan dan ook goed voor je gezondheid zijn om regelmatig anijs te nuttigen, maar zoals met alles, doe dit wel met mate.
Volgens de oude Grieken en Romeinen heeft anijs zelfs geneeskracht. Naast dat het een gezonde samenstelling heeft, kan anijs in de volgende gevallen nuttig zijn:
- Anijs werkt antibacterieel. Olie uit anijszaad wordt bijvoorbeeld gebruikt om hoofdluis te bestrijden.
- Anijs kan worden gebruikt om luchtwegproblemen te verminderen of tegen te gaan. Bij astma kan het de ademhaling verbeteren, bij kinkhoest kan het de hoest verminderen, een verkoudheid kan sneller voorbij zijn.
- Anijs kan een positief effect hebben op de borstvoeding. Kraamvrouwen wordt dan ook al jaren geadviseerd om zelf ook de nodige beschuit met muisjes te eten. Anijs zou een zoete smaak aan de borstvoeding geven, wat de zuigreflex bij de baby zou bevorderen. Wel even wachten tot na de bevalling, want anijs zou ook de baarmoeder kunnen stimuleren én licht bloedverdunnend werken. Niet heel ideaal voor en tijdens de bevalling.
- Anijs zou je helpen om beter te slapen. Neem daarvoor een kop warme anijsmelk voor het slapen gaan.
- Anijs zou pijnstillend werken, zelfs dusdanig dat mensen die (regelmatig) morfine gebruiken, hiervan minder nodig zouden hebben.
- Anijs zou een positieve invloed hebben op de spijsvertering en de maag. Probeer de volgende keer dat je hier last van hebt eens wat anijsmelk of –thee te nemen. Je kunt dit ook preventief doen als je bijvoorbeeld op vakantie bent in een land met veel voor jou onbekend eten.
Dit is overigens geen harde wetenschap. Probeer vooral zelf uit wat wel en niet werkt voor jou.
Anijsmelk van anijsblokjes en anijsstaafjes
Terug naar de anijsmelk. De meeste mensen die anijsmelk van vroeger kennen, zullen de anijsblokjes van De Ruijter voor zich zien. De blokjes zagen eruit als suikerklontjes die je kon oplossen in een beker warme melk. Zo had je snel een beker warme anijsmelk. Sinds 1928 werden de blokjes geproduceerd door De Ruijter.
De machine waarmee dit gebeurde is op een goed moment echter versleten en kon niet meer gemaakt en dus gebruikt worden. Sindsdien produceert De Ruijter anijsstaafjes. Het poeder in deze staafjes zou sneller worden opgelost in warme melk dan de ouderwetse blokjes. De anijsstaafjes kun je gewoon in de supermarkt kopen.
Anijsmelk zonder anijsstaafjes
Toegegeven, de anijsstaafjes zijn niet erg gezond. Ze bestaan namelijk vooral uit suiker. Wil je warme anijsmelk zonder suiker maken? Gebruik dan anijszaad. Kneus een theelepeltje anijszaad en stop dit in een thee-ei of theefilter. Breng vervolgens wat melk aan de kook in een pannetje en stop daarin het thee-ei of theefilter.
Zodra de melk kookt, kun je het, na iets laten afkoelen lekker opdrinken. Je kunt trouwens ook geitenmelk, amandelmelk of havermelk gebruiken. Of wat honing toevoegen aan je drankje. Maar dat is maar net wat je lekker vindt, dus experimenteer vooral!
- Zo kies je de perfecte vorm, grootte en materiaal voor je eettafel - 22/10/2024
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
Leave a comment