Ben jij wel eens ergens bang voor? Er zijn waarschijnlijk meer mensen die last hebben van angst dan je denkt. Mensen praten er misschien alleen niet zo snel over, omdat ze zich bijvoorbeeld schamen voor hun angst, zeker als die angst eigenlijk niet rationeel is.
Maar voor die persoon kan de angst erg heftig zijn en zelfs het dagelijks leven beïnvloeden omdat het voor veel stress zorgt en soms zelfs voor lichamelijke klachten.
Er zijn natuurlijk ook genoeg angsten waar je prima mee kunt leven, omdat je vaak kunt voorkomen dat je ermee in aanraking komt, bijvoorbeeld als je een grote angst hebt voor spinnen, clowns of bang voor tandarts. Maar in sommige gevallen kun je veel last hebben van angsten; in dat geval kan het goed zijn om hulp te zoeken.
Er zijn veel verschillende soorten angsten en veel zaken waar je bang voor kunt zijn. In dit artikel ga je lezen welke dat zijn, zodat we er hopelijk voor kunnen zorgen dat er meer openheid over komt en mensen die last hebben van deze angsten zich er minder voor gaan schamen, want iedereen is wel èrgens bang voor, toch?
Wat zijn de symptomen van een specifieke fobie?
Als je in een situatie terechtkomt waar je een angst voor hebt ontwikkeld, dan kun je last krijgen van verschillende klachten:
- Benauwdheid en/of een vervelend gevoel op de borst
- Een droge mond, misselijkheid, maagklachten, braken of diarree
- Hartkloppingen, zweten, koude rillingen, beven en duizeligheid
- Tintelingen of een doof gevoel in je handen en/of voeten
- Het gevoel dat de omgeving er ineens anders uitziet
Het kan gebeuren dat je nog meer in paniek raakt als je last krijgt van deze verschijnselen. Vaak merk je vanzelf al dat er een paniekaanval aankomt, wat erg vervelend kan zijn.
En juist doordat je een paniekaanval verwacht, raak je dáár ook nog eens extra van in paniek. Maar gelukkig gaan de klachten meestal snel over als je uit de situatie gaat waar je bang voor bent.
Hier volgt een overzicht van veelvoorkomende of bijzondere fobieën:
Ablutofobie: angst voor baden en douchen
Mensen met ablutofobie hebben angst om zich te douchen, wassen of in bad te gaan. Vaak ontstaat deze fobie al op jonge leeftijd en is het een onbewust beschermingsmechanisme; bij het baden of douchen is natuurlijk water nodig, maar mensen die lijden aan ablutofobie vrezen dan meestal voor verdrinking.
Achluofobie: angst voor de duisternis
Deze angst herken je misschien wel bij je kinderen: bang zijn in het donker. Ze zijn bang dat er in het donker ineens monsters onder hun bed vandaan kunnen komen en kunnen echt niet slapen zonder dat er ergens een lamp aanstaat. Maar ook volwassenen kunnen lijden aan achluofobie. Zij willen ’s avonds of ’s nachts liever niet alleen over straat gaan.
Acrofobie: angst voor hoogtes
We noemen acrofobie ook wel hoogtevrees. Mensen die lijden aan deze fobie, hebben een buitensporige angst voor hoogtes. Vaak gaat het daarbij om de vrees om te vallen.
Er zijn twee soorten hoogtevrees: bij cognitieve hoogtevrees is er sprake van angstgedachten om te springen of dat een constructie niet sterk genoeg is, en bij pure optische hoogtevrees kan men in paniek raken op een hoge etage van bijvoorbeeld een flat.
Aerofobie: angst om te vliegen
Mensen die lijden aan aerofobie zijn bang om te reizen met het vliegtuig. Dat kan erg lastig zijn als je bijvoorbeeld voor werk veel moet reizen, op vakantie wilt of familie in het buitenland wilt bezoeken. Bij aerofobie heb je er moeite mee om de controle los te laten, maar hoogtevrees en claustrofobie spelen bij deze angst ook mee.
Agorafobie: angst voor open ruimtes waar veel mensen komen
Agorafobie wordt ook wel pleinvrees genoemd. Mensen die lijden aan deze fobie, willen graag openbare plekken waar veel mensen samenkomen, vermijden. Denk dan aan bijvoorbeeld winkelcentra, markten, de supermarkt, drukke pleinen of het openbaar vervoer.
Mensen met agorafobie zijn bang om niet zomaar de locatie te kunnen verlaten als ze bijvoorbeeld een paniekaanval krijgen of flauwvallen; daarom vermijden ze deze plekken.
Anthofobie: angst voor bloemen
De meeste mensen zijn hartstikke blij als je met een bos bloemen aan komt zetten, maar mensen die lijden aan anthofobie doe je hier echt géén plezier mee.
Mensen met anthofobie vermijden zoveel mogelijk plekken waar ze bloemen tegen kunnen komen, zoals in de supermarkt, op de markt, in het park of natuurlijk bij de bloemist.
Arachibutyrofobie: angst dat pindakaas aan je gehemelte blijft plakken
Wist je dat er zo’n 60.000 Nederlanders last hebben van arachibutyrofobie? Niet iedereen kun je dus blij maken met een boterham met pindakaas. Mensen die lijden aan deze fobie zijn bang dat de pindakaas aan hun gehemelte blijft plakken en dat ze daardoor stikken.
Gelukkig kun je met deze fobie redelijk makkelijk omgaan door gewoon geen pindakaas te eten.
Arachnofobie: angst voor spinnen
Veel mensen zijn wel bang voor spinnen, en sommigen lijden echt aan arachnofobie. Een heftige vorm van arachnofobie kan zelfs leiden tot paniekaanvallen bij het zien van spinnen. Plekken met veel spinnen worden vermeden, maar ook bepaalde landen waarin veel (en grotere en gevaarlijkere) spinnensoorten voorkomen.
Astrafobie: angst voor bliksem en onweer
Mensen die lijden aan astrafobie hebben een irrationele angst voor bliksem, bliksemschichten en onweer. Het gaat hierbij echt om de angst voor de plotselinge en sterke lichtverschijnselen. Mensen die bang zijn voor de donderslagen, omdat dit vaak harde knallen met zich meebrengt, hebben last van brontofobie, maar beide kan ook.
Belonefobie: angst voor naalden
Als je belonefobie hebt, dan ben je bang voor scherpe, spitse voorwerpen zoals pinnen, spelden, naalden en injectienaalden. Vaak hebben mensen die lijden aan belonefobie ook last van bloedfobie (hematofobie). Dit kan een erg lastige fobie zijn als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bloed moet laten prikken.
Carcinofobie: angst voor het ontwikkelen van kanker
Natuurlijk is kanker een heel ernstige ziekte en kun je terecht bang zijn om dat ooit te krijgen, maar mensen die lijden aan carcinofobie zijn daarin nogal doorgeslagen. Het gaat verder dan een extra uitstrijkje of mammografie. Zij zijn buitensporig bang om kanker te krijgen en gedragen zich obsessief.
Ze letten bijvoorbeeld heel goed op hun gezondheid, maar de fobie kan zo erg zijn dat het het dagelijks leven beïnvloedt.
Chemofobie: angst voor chemische stoffen
Mensen die lijden aan chemofobie hebben angst voor chemische stoffen. Ze gebruiken liever verzorgingsproducten die geen chemicaliën bevatten en eten alleen nog maar ecologische en biologische producten die geen schadelijke stoffen lijken te bevatten.
Maar ook natuurlijke producten kunnen bijvoorbeeld schimmels en bacteriën bij zich dragen.
Claustrofobie: angst om opgesloten te raken in kleine ruimtes
Een heel bekende angst is wel claustrofobie. Je hoort regelmatig dat mensen hier in meer of mindere mate last van hebben.
Mensen die lijden aan claustrofobie durven niet in kleine of afgesloten ruimtes te komen, vooral als deze ruimtes niet snel of makkelijk te verlaten zijn. Mensen met claustrofobie hebben dus ook vaak vliegangst en liftangst.
Coulrofobie: angst voor clowns
Angst voor clowns wordt meestal in de kindertijd ontwikkeld. Mensen kunnen er bijvoorbeeld een nare ervaring mee hebben gehad en als volwassene nog steeds bang zijn voor clowns.
Dat kan ermee te maken hebben dat de gelaatstrekken van een clown niet herkend kunnen worden, waardoor men angstig of ongemakkelijk wordt.
Cynofobie: angst voor honden
Mensen die lijden aan cynofobie zijn erg bang voor honden. Daarom vermijden ze honden zoveel mogelijk, want als ze ermee geconfronteerd worden kunnen ze een paniekaanval krijgen.
Het is vaak een irrationele angst, omdat er in de meeste gevallen niks kan gebeuren. Met psychologische hulp kunnen mensen met cynofobie meestal goed geholpen worden.
Emetofobie: angst om te braken
Angst om te braken kan een erg vervelende fobie zijn. Er zijn mensen met emetofobie die niet meer durven te reizen omdat ze bang zijn om wagenziek te worden en te moeten overgeven.
Vaak durven deze mensen ook niet buitenshuis te eten, omdat ze bang zijn misselijk te worden en niet willen overgeven. Het is een angststoornis die vaak samengaat meet smetvrees of een eetstoornis.
Globofobie: angst voor ballonnen
Mensen die lijden aan globofobie onderscheiden we in twee soorten angst: er zijn mensen die bang zijn voor de ballonnen zelf, maar ook kunnen globofoben bang zijn voor knappende ballonnen. Dat heeft meestal te maken met de plotselinge harde knal die je dan hoort, waardoor je flink kunt schrikken.
Heliofobie: angst voor de zon
Heliofobie wordt soms ook wel “Vampire Madness” genoemd, omdat vampieren ook niet graag in aanraking komen met zonlicht. Mensen die lijden aan heliofobie zijn meestal bang voor zonlicht omdat dit kan leiden tot huidkanker.
Hematofobie: angst voor bloed
Mensen met hematofobie zijn bang voor bloed. De meeste mensen vallen dan flauw zodra ze bloed zien. Bij de meeste fobieën merk je echter dat de bloeddruk stijgt, maar bij hematofobie daalt de bloeddruk en kun je dus flauwvallen. Sommige mensen hebben alleen angst als ze hun eigen bloed zien, maar soms juist bij het zien van bloed van iemand anders.
Hexakosioihexekontahexafobie: angst voor het getal 666
Vooral in culturen die door het christendom zijn getekend komt deze angst voor het getal 666 regelmatig voor.
Het is niet zozeer een fobie die leidt tot angst en iemands sociale leven kan ontregelen, maar hexakosioihexekontahexafobie betekent wel dat het getal 666 wordt vermeden. Denk dan aan huisnummers, telefoonnummers of vluchtnummers.
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie: angst voor lange woorden
Ironisch genoeg is de naam voor angst voor lange woorden juist zélf één van de langste woorden die er bestaan. Het heeft waarschijnlijk te maken met de (onmogelijke) uitspreekbaarheid van lange woorden.
Mysofobie: angst voor viezigheid
Een ander woord voor mysofonie is smetvrees. Ook dit is weer een fobie die regelmatig voorkomt. Op televisie worden er zelfs shows over gemaakt waarin mensen met smetvrees gevolgd worden in hun dagelijks leven.
Het is een stoornis waarbij iemand continue gedachten heeft over besmetting en schoonmaken. Daarnaast zijn mensen die lijden aan mysofobie veel tijd kwijt aan schoonmaken.
Necrofobie: angst voor de dood
Mensen die lijden aan necrofobie zijn extreem bang voor alles wat met de dood te maken heeft. Dat kan in de kinderjaren zijn ontstaan door een ingrijpende gebeurtenis rondom overlijden en de nare dingen die hierbij komen kijken.
Mensen met necrofobie kunnen vaak niet eens praten over de dood en hebben ook moeite met films en series waarin mensen doodgaan.
Nomofobie: angst om mobiel onbereikbaar te zijn
Nomofobie is niet zozeer een fobie, maar wel een angst om niet continu bereikbaar te zijn via de mobiele telefoon. Mensen die lijden aan nomofobie raken bijvoorbeeld in paniek wanneer ze geen bereik hebben, hun telefoon zijn vergeten, de batterij van de telefoon leeg is als hun telefoon het niet goed meer doet.
Ofidiofobie: angst voor slangen
Mensen met ofidiofobie hebben een overmatige angst voor slangen of andere slangachtige dieren. Het is een min of meer aangeboren angst om gevaar te voorkomen, want een aantal slangen kan gevaarlijk zijn voor mensen.
Phobofobie: angst om een fobie te hebben
Om het nog wat ingewikkelder te maken: je kunt dus ook een fobie hebben om een fobie te hebben. Mensen die lijden aan phobofobie zijn overmatig angstig om een fobie te hebben. Het kan erg lastig zijn om hiermee te leven, want er zijn heel veel verschillende mogelijke fobieën!
Pyrofobie: angst voor brand en vuur
Vaak hebben mensen die last hebben van pyrofobie in hun jeugd een slechte of traumatische ervaring meegemaakt met vuur of brand. Kinderen wordt vaak aangeleerd dat vuur schadelijk en gevaarlijk kan zijn, maar het is beter om te leren er op een veilige manier mee om te gaan.
Mensen die lijden aan pyrofobie checken regelmatig of er geen dingen in huis zijn die brand kunnen veroorzaken.
Natuurlijk zijn dit lang niet alle angsten die er zijn. In dit overzicht staan alleen de fobieën die vaak voorkomen of wel erg vreemd zijn dat ze het benoemen waard zijn. Ben je benieuwd naar álle mogelijke fobieën en angsten? Dat zijn er namelijk maar liefst 418!
Leave a comment