Veel mensen hebben deze plant wel in hun huis staan: de Aloë Vera. Dit is een vetplant die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten afkomstig is.
De plant is erg populair vanwege het sap, waarmee van alles gemaakt kan worden: dranken, wondmiddelen, zonnebrand en cosmetica. De plant is vrij gemakkelijk in de verzorging, wat ideaal is als je niet zulke groene vingers hebt!
In dit artikel lees je alles over de verzorging van je Aloë Veraplant, hoe je de plant eventueel kunt verpotten, snoeien of stekken en wat je allemaal kunt maken van het sap van de Aloë Vera.
Aloë veraplant
Aloë vera is een plant oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten. Inmiddels is deze vetplant verkrijgbaar over de hele wereld en wordt op verschillende plekken gekweekt. De plant bestaat uit een aantal lange, dikke bladeren van een grijsgroene tint. De bladeren zijn omrand met kleine tandjes.
Het sap van de plant is op diverse manieren te gebruiken. De Egyptenaren ontdekten 6000 jaar geleden al diverse nuttige eigenschappen van aloë vera gel. Inmiddels heeft hij wereldwijd brede bekendheid gekregen. In de volksmond wordt aloë vera ook wel de wonderplant genoemd.
Wist je dat er in totaal zo’n 300 verschillende soorten aloë veraplanten zijn? De geneeskrachtige werking waar de plant zo om wordt geroemd is echter slechts bij vier soorten aanwezig.
Aloë Veraplant verzorgen
De Aloë Veraplant zet je het liefst op een plek met half schaduw tot volle zon. In de vensterbank kan deze plant dus goed staan. Je zult merken dat de Aloë Vera in het licht snel groeit, dus je moet hem wel af en toe water blijven geven. Bijvoorbeeld elke week een scheutje, zodat de aarde vochtig blijft maar niet drijfnat.
Qua temperatuur doet de Aloë Vera het goed als het overdag minimaal 10 graden is, en ’s nachts minimaal -2 graden. Op kamertemperatuur zal je Aloë Vera dus prima groeien in combinatie met voldoende licht en water.
Water geven
De Aloë Vera slaat veel water op in de geleiachtige bladeren, waardoor je maar weinig water hoeft te geven. In de periode tussen november en maart (het najaar en de winter) kun je de plant gerust enkele weken geen water geven. In de periode tussen april en oktober (voorjaar en zomer), de rest van het jaar dus, kun je de plant gewoon af en toe een beetje water geven.
Hoe meer water je geeft, hoe sneller de plant zal groeien. Maar je moet uitkijken dat je niet té veel water geeft, want dan kan de plant gaan rotten, zeker als de Aloë Vera ook nog eens te weinig licht krijgt. Je kunt heel gemakkelijk zien aan de plant dat hij dringend water nodig heeft, want dan zie je dat de puntjes gaan samentrekken en een beetje rood kleuren.
De Aloë Vera verpotten, snoeien en stekken
Als je Aloë Veraplant goed in het zonlicht staat en regelmatig kleine beetjes water krijgt, zul je merken dat de plant snel gaat groeien! Met name in de breedte zie je de Aloë Vera jaarlijks behoorlijk groeien.
Ongeveer om de twee jaar is het tijd voor een grotere pot voor je Aloë Vera. De plant verpotten kun je het beste doen in het voorjaar, zodat de plant eventuele beschadigingen aan de wortels door het verpotten zelf kan herstellen in zijn groeiseizoen.
Ook direct na aanschaf van de plant kun je hem verpotten. Kies altijd voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot: van een pot van 20 cm kun je bijvoorbeeld overstappen naar een pot van 24 cm diameter. Zo krijgen de wortels voldoende ruimte om verder te groeien.
Je kunt voor het verpotten gewone potgrond gebruiken, maar ook cactus potgrond of vulcastrat werken goed! Nog een tip: geef de plant na het verpotten niet direct water, maar wacht daar een paar dagen mee.
Je kunt de Aloë Vera snoeien als er lelijke bladeren aan zitten of om de plant een beetje in model te brengen als hij te wild gaat groeien. Als je een blad afsnijdt, vormt er vanzelf binnen een paar seconden een dun vliesje op de “wond” van het blad, gemaakt van het sap van de plant. Dit herstellende sap zorgt ervoor dat de wond wordt beschermd en dat er geen vocht uit de plant verloren gaat.
Je kunt de Aloë Vera gaan stekken als je merkt dat er uitlopers zijn ontstaan aan de onderkant van de moederplant. Deze kun je eenvoudig uit de pot plukken. Daarna moet je de stekjes drie dagen laten drogen en kun je het stekje in de aarde zetten.
Tips voor het onderhouden van je Aloë Vera:
- Zijn de bladeren bruin en zacht geworden en/of beginnen de bladeren te hangen? Waarschijnlijk geef je de plant dan teveel water. Geef even een tijdje géén water.
- Hebben de bladeren een gele gloed gekregen? Dan heeft de Aloë Vera waarschijnlijk last van teveel direct zonlicht. Dit kun je eenvoudig oplossen door de plant één meter verder van het raam te plaatsen, dus niet meer in de vensterbank.
- Hebben de uiteinden van de bladeren een rode kleur gekregen? Dit kan een teken zijn van juist te weinig water. Geef dus af en toe een grotere scheut water, of juist wat vaker kleine beetjes zodat de aarde vochtig blijft.
Toepassingen Aloë Vera; waarvoor kan je het gebruiken?
Niet alleen gebruikt de plant zijn eigen sap om zijn eigen bladeren te herstellen nadat er wordt gesnoeid, maar ook voor mensenhuid kan het sap een helende werking hebben.
Je moet echter goed opletten dat je de bladeren van de Aloë Vera hiervoor in de lengte doormidden snijdt. Het transparante sap kun je met een lepel uit het blad halen. Als je niet goed in het midden van het blad snijdt, heb je kans dat er geel sap uit de plant komt. Dit is aloïnesap en kan de huid juist irriteren!
Je kunt het sap van de Aloë Vera gebruiken bij bijvoorbeeld huidziektes, wonden, brandwonden, als zonnebrand, tegen acné, psoriasis, eczeem en insectenbeten. Zelfs de World Health Organization (WHO) zegt dat de gel van de Aloë Veraplant beter werkt dan bewerkte producten zoals cosmetische crèmes. Soms zitten er namelijk bestanddelen in dit soort Aloë Vera crèmes die de actieve stoffen van de Aloë Vera juist negatief beïnvloeden.
Je kan aloë vera gel bestellen of zelf een Aloë Veraplant in huis te halen! Niet alleen ziet het er erg leuk uit op de vensterbank, maar je kunt ook profiteren van de herstellende werking van de Aloë Vera zonder dat je naar de winkel hoeft voor een crème als je bijvoorbeeld last hebt van een licht verbande huid door de zon. Je zult merken dat de Aloë Vera op je huid al snel een verkoelende en verzachtende werking heeft!
Een stralende huid dankzij Aloë Vera
De Aloë Veraplant heeft geweldige eigenschappen, die een stralende huid tot gevolg kunnen hebben. Het sap van deze plant bevat de stof glucomannan. Deze stof stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en heeft een positief effect op de elasticiteit van de huid. Wanneer er defecten aan de huid zijn, kan een crème of gel met Aloë Vera een positief effect hebben.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huid die lichte brandwonden heeft of beschadigd is door de huidziekte psoriasis. Deze reageert heel goed om een zalf met Aloë Vera. Ook mensen met een gevoelige huid kunnen deze ook vaak goed gebruiken.
De sappen van de vetplanten kom je ook tegen in zonnebrandcrème, make-up remover en in conditioner voor het haar. Voor het haar geldt dezelfde werking als voor de huid. Aloë Vera zorgt ervoor dat het haar prachtig glanzend wordt!
Gezonde werking op de darmen
Ook bij darmproblemen kan Aloë Vera uitkomst bieden. De plant bevat ook de stof latex, die verantwoordelijk is voor deze werking. Wanneer je het gelige sap van de plant inneemt, heeft dit door de latex een laxerende werking.
De Aloë Veraplant biedt hiermee een mooi alternatief voor de onnatuurlijke middelen, die verkrijgbaar zijn vanwege hun laxerende werking. Onderzoek toont aan dat deze werking van Aloë Vera het meest effectief is wanneer deze gecombineerd wordt met inname van psyllium vezels.
Weg met tandplak
Ook kan de Aloë Veraplant helpen bij het verminderen van tandplak. Onderzoek toont aan dat de werking van de sappen van de vetplant even effectief is als het gebruik van het chemische middel chloorhexidine. Als ingrediënt in mondverzorgingsproducten wordt Aloë Vera ook steeds populairder.
Ontgiften
Er zijn veel verschillende planten en kruiden, die ondersteunend kunnen zijn bij het ontgiften van het lichaam. Aloë Vera zorgt ervoor dat de stoffen die niet lichaamseigen zijn worden afgevoerd. Belangrijke organen zoals lever, longen, nieren en darmen kunnen hiermee hun afvalstoffen kwijt raken. Dit komt het functioneren van het lichaam ten goede.
Voor een ontgiftende werking is het van belang om minimaal drie maanden Aloë Vera te drinken. Stap voor stap zal het positieve effect van de sappen van deze wonderplant meer duidelijk worden. Minder vermoeidheid, een stralendere huid en een betere weerstand kun je opmerken na deze periode.
Kortom een aantal soorten van de Aloë Vera kunnen breed worden toegepast voor de werking op het menselijk lijf en leden. Zeker de moeite waard om eens te verkennen wat de plant voor jou kan doen!
- De toekomst van duurzaam bouwen - 07/10/2024
- Herfst films - 28/09/2024
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024