Skip to Content

Allergisch of intolerant? Wat is het verschil?

Allergisch of intolerant? Wat is het verschil?

We worden steeds kritischer op wat we eten en welke voedingsstoffen er gebruikt worden. Pakjes en zakjes worden gemeden want recent onderzoek heeft aangetoond dat er nog steeds teveel suiker en vetten in zitten. Zelfs in producten zoals kip…

De schijf van vijf heeft een update gehad. En er zijn steeds meer diëten die niet alleen koolhydraten, vet of suiker mijden, maar ook gluten en lactosemiddelen. Omdat ze daar ‘allergisch’ voor zijn.

Steeds meer restaurants en voedingsmerken spelen daar ook op in door producten aan te bieden die voldoen aan de eisen. Naast voedsel kan je ook allergisch zijn voor huisdieren, huisstofmijten etc. Dat uit zich snel in de vorm van astma.

Allergisch of intolerant?

Je zag het in de inleiding al, allergisch tussen aanhalingstekens. Niet omdat ik het niet serieus neem. Absoluut niet. Een allergie is iets wat je heel serieus moet nemen.

Maar, als je hoort dat 20% van de mensen denkt een allergie te hebben terwijl dat in de praktijk om 2/3 % gaat. Bij kinderen denkt 17 % van de ouders dat hun kind allergisch is, terwijl dat 5% is. 

Waar twintig jaar geleden er niemand in de klas allergisch was, zal nu een kwart zijn hand opsteken als je die vraag stelt. Wat betekent dat leerkrachten ook steeds meer rekening moeten houden met verschillende wensen. De een is allergisch, de ander halal, de volgende vegetarisch etc.

Juf Maike zegt hierover het volgende; “Toen ik begon was vooral gelatine een probleem. Inmiddels zijn er ook veel snoepjes zonder, dus heb je wat meer keus.

Eerlijk gezegd heb ik zelf nooit kinderen in de klas gehad die intolerantie hadden. Wel van een andere klas (van mijn school) gehoord dat er niet gestrooid mocht worden met pepernoten vanwege intolerantie.

Zelf vind ik dat er soms wel doorgeslagen wordt in het gezond eten. Er zijn scholen waar alleen gezond eten getrakteerd mag worden.

Ik vind een snoepje of een koekje prima bij een feestje. Anders leren de kinderen er ook niet goed mee omgaan. Maar dat is m’n persoonlijke mening.”

Dan weet je dus niet meer of het ernstig is. Met als gevolg dat je pas serieus genomen wordt als je met een adrenalinepen rondloopt die je direct moet gebruiken om een shock te voorkomen.

Veel mensen vegen voedselovergevoeligheid, voedselallergie en -intolerantie op één hoop. En dat kan grote gevolgen hebben.

Er zijn voorbeelden zoals hier waarbij het achtjarige zoontje van Monique dat zo allergisch is dat hij er aan is overleden. Bij de ijswinkel waar ze speciale allergievrije ijsjes hadden bleek er toch een spoor van noten in het ijs terecht te zijn gekomen waar zijn lichaam niet tegen kon.

Het advies is dan ook dat als je vermoedt dat er sprake is van een allergie dat door de huisarts laat bevestigen en niet zelf gaat dokteren. Door het weglaten van bepaalde voedingsstoffen bereik je juist het tegenovergestelde en kan je een intolerantie creëren.

Ook een intolerantie moet je serieus nemen

Ellen is intolerant voor lactose en sacherose wat ook flinke gevolgen kan hebben: “Op mijn 18de was ik regelmatig ziek. Ik gaf veel over en had vaak diarree.

Mijn huisarts dacht eerst aan een spastische darm en daarna aan een candida-infectie in mijn darmen toen het erger werd. Een suikervrij dieet volgde met zuurdesembrood en geen fruit, want dat werd omgezet in glucose en dat vond de candida ook lekker.

Mijn klachten namen iets af, maar niet veel. Na een tijd besloot de huisarts dat het toch echt de spastische darm moest zijn en dat ik er maar mee moest leren leven.

Rond mijn 19de waren mijn klachten zo heftig geworden dat ik niet eens meer normaal uit kon gaan. Ik was vaak in de nacht ziek en gaf over en had diarree tegelijk.

Zo erg dat ik zelfs zwarte vlekken voor mijn ogen kreeg en dit gebeurde meerdere malen in een week. Ik eiste een verwijzing naar een internist. In mijn medisch dossier staat dat de huisarts mij ter geruststelling naar de internist heeft doorverwezen.

Eenmaal daar kreeg ik een SuikerAbsorptieTolerantie (SAT)-test om uit te zoeken waar mijn klachten vandaan kwamen. De internist vond het vreemd dat de huisarts deze test niet bij mij had gedaan.

Ik moest bloed inleveren, urine en ontlasting en na een paar weken kwam het verlossende woord. Ik was intolerant voor Lactose (melksuiker) en Sacharose (Riet/bietsuiker).

Mijn hele leven stond op zijn kop en ik ging intensief naar een diëtist toe die mij hielp om mijn eetpatroon aan te passen. 

Ik leerde alle verborgen namen voor Lactose te lezen op de verpakkingen van etenswaren en moest leren oude kaas te eten (daar is de lactose omgezet in een andere stof) en Soyaproducten te waarderen.

Dat is echt een totaal andere smaak kan ik je vertellen dan gewone melkproducten. Ook geit en schaap melkproducten bevatten lactose dus niet te verwarren met koemelkallergie wat veel jonge kinderen hebben.

Lees ook: Koemelkallergie baby; Symptomen herkennen & Checklist producten wel / niet hebben en ervaringen

Waar ik vaak tegen aanliep/loop is dat er wel suikervrije producten bestaan zoals Optimel, en melkvrije producten zoals Alpro Soya, maar niet dat ze ook suiker- en melkvrij zijn. Gelukkig heeft Alpro nu ook ongezoete soyaproducten en heb ik de lactasepillen uit Duitsland ontdekt. Lactase is het enzym dat lactose afbreekt wat ik in pil/kauwtabletvorm kan innemen.

Na een jaar lang Pro Biotica (goede darmbacteriën) te hebben gebruikt van Orthica kon ik zelfs weer kleine beetjes suiker en melk eten zonder ziek te worden. 

Inmiddels eet ik wel eens gewone chocolade, of een stukje taart bij een feestje bijvoorbeeld.

Ik neem dan altijd de dag ervoor, op de dag zelf en de dag erna een probiotica en dat gaat eigenlijk altijd goed. Soms heb ik wat last van mijn darmen, maar niet erg veel gelukkig.

Ziek van mijn intoleranties ben ik al 4 jaar niet meer geweest in elk geval! Je leert er echt mee leven en de signalen van je lichaam herkennen.”

Door voedingsstoffen te geven juist allergie voorkomen

Ook in de Verenigde Staten is dit een groot probleem. Sinds 2008 zijn het aantal allergieën verviervoudigd.

 Aangezien pindanoten in sommige gevallen een levensgevaarlijke allergische reactie kunnen uitlokken, kregen zwangere vrouwen de voorbije jaren het advies om geen pinda’s te eten tijdens hun zwangerschap en om de noten niet aan hun jonge kinderen te geven.

Echter zijn er nu twee onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat dit advies achterhaald is en zijn de richtlijnen aangepast. Het advies is nu om vanaf zes maanden kinderen hiermee bekend te laten maken. Natuurlijk wel op een fijne manier en niet in stukjes, vanwege het verstikkingsgevaar.

In één van de studies blijkt bijvoorbeeld dat de kans op een pinda-allergie tien keer kleiner is voor kinderen die vanaf een jonge leeftijd pinda’s krijgen, dan voor kinderen bij wie pinda’s op jonge leeftijd uit het dieet werden geweerd.

De andere studie bracht naar voren dat de kans op een pinda-allergie 80 procent kleiner is bij kinderen die de nootjes al op jonge leeftijd te eten krijgen.

In Nederland raadt de JGZ-richtlijn aan om bij gezonde kinderen allergene producten zoals ei, pinda en soja gedurende het eerste levensjaar te voorkomen. Het is nu echter wachten tot deze richtlijnen ook worden ge-update.

Eerlijk gezegd heb ik zelf nooit kinderen in de klas gehad die intolerantie hadden. Wel van een andere klas (van mijn school) gehoord dat er niet gestrooid mocht worden met pepernoten vanwege intolerantie.
Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *