Skip to Content

Alleen tijdens de feestdagen; gewild of uit eenzaamheid

Alleen zijn tijdens de feestdagen: het wordt gezien als iets vreselijks, want juist de feestdagen worden gekoppeld aan termen als gezelligheid, familie, samenzijn en dat soort begrippen.

Daarom is alleen zijn tijdens deze dagen extra schrijnend. Alsof iemand het nog even extra inpepert dat je alleen bent… Wat kan je eraan doen om niet alleen te zijn of om je in ieder geval niet alleen te voelen?

Ben je echt eenzaam?

Misschien moeten we eens niet beginnen met de vraag wat je eraan doen kan, maar meer met de vraag of je echt wel eenzaam bent! Want in hoeverre wordt het je niet aangepraat en is er dus eigenlijk helemaal geen probleem. Stel, je bent student en vrijgezel en houdt van je eigen, unieke manier van leven.

Dat er niet altijd iemand om je heen is, vind je meestal juist heerlijk. Alleen met de feestdagen wordt er van je verwacht dat je dat erg zou vinden.

Maar zeg eens eerlijk: waarom zou het nu opeens wel erg zijn? Als jij normaal alleen zijn wel oké vindt, waarom dan nu niet? Omdat het zo niet hoort? Weg met die gedachte! En je probleem is meteen opgelost.

Natuurlijk is het onzin om je rot te voelen omdat er een etiketje op de feestdagen is geplakt dat je met de feestdagen niet alleen zou moeten zijn.

Voel jij je er oké bij? Lekker zo houden en de feestdagen heerlijk op je eigen manier doorbrengen!

Alleen zijn met de feestdagen tegen wil en dank

Natuurlijk wordt het een ander verhaal als je alleen bent en dat helemaal niet wil. Of in ieder geval niet altijd en dus zeker niet met de feestdagen!

Ben je bijvoorbeeld weer alleen door een scheiding of is je partner net overleden, dan kunnen juist dit soort dagen het extra moeilijk maken om alleen te zijn. Wat kan je hiertegen doen?

Zoek mensen op…

Ja, natuurlijk, dat is makkelijk gezegd. Je wil je niet opdringen bij andere mensen die gezellig met hun familie samen willen zijn. Maar je bent echt niet de enige die alleen is met de feestdagen.

Het Leger des Heils heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen en volgens hen voelt maar liefst 1 op de 4 mensen tijdens de feestdagen zich eenzaam! En in dit ‘kamp’ vind je niet alleen maar eenzame oudjes, wat je misschien zou denken.

Ook jongere mensen kan je hier vinden, zoals singles. Dus kijk eens om je heen of je geen andere alleenstaanden kent en stel voor om bijvoorbeeld samen iets te gaan ondernemen tijdens de feestdagen. Of nodig ze oud voor een gezellig oud en nieuw! Je kunt ook zelf op stap gaan en lekker struinen langs het strand of in het bos. Of gewoon door de stad.

Je bent vast niet de enige die wandelt en misschien kan je zo nog wel gesprekjes aanknopen. Op eerste kerstdag zal je even moeten opletten, maar de tweede kerstdag zijn veel horecazaken gewoon open. Lekker een bakkie doen en zo toch onder de mensen zijn: misschien niet altijd met mensen dicht bij je, maar het kan wel net even de eenzaamheid doorbreken door de kleine gesprekjes die je voert!

Wat kan je tegen eenzaamheid zelf doen?

Wil je graag weten hoe je dan met die eenzaamheid om moet gaan? Dan geven we je graag wat tips.

 • Besef dat alleen zijn niet meteen eenzaamheid hoeft te betekenen! Soms kan dat besef al even verlichting geven. Je kunt alleen zijn, maar het prima naar je zin hebben. En zelfs andersom. Je kunt met allemaal anderen zijn en je toch eenzaam voelen!
 • Probeer te genieten van alles wat je wel hebt en wat er wel is. Van die mooie kerstnachtdienst (bijvoorbeeld) of dat je lekker te eten hebt. Van een mooie kerstfilm of gewoon het lekker genieten van een goed boek bij je open haard/voor de verwarming.
 • Maak de kerstdagen gewoon bijzonder voor jezelf! Trakteer jezelf op iets wat je graag eet en ook voor jezelf mag je de tafel mooi dekken en je huis heerlijk versieren. Geniet hier lekker van!
 • Voel je je verdrietig? Probeer er niet tegen te vechten. Accepteren is veel beter. Je er tegen verzetten maakt het alleen maar erger. Maar: laat je er ook niet door meesleuren. Accepteer dat je het voelt en probeer jezelf af te leiden op een fijne manier.
 • Laat maar zien hoe je je voelt. Je hoeft je niet te schamen voor je gevoelens en mensen kunnen pas iets voor je betekenen als ze weten hoe je je voelt.
 • Zoek iets op wat je inspireert en ga daar mee aan de slag tijdens de feestdagen. Misschien lees je graag over persoonlijke ontwikkeling en kan je daar iets mee doen. Of is er ergens een mooi concert waar je vast heel blij van wordt. Maak een visionboard met je plannen voor het komende jaar of een moodboard voor nieuwe ideeën voor je interieur. Creatief bezig zijn is sowieso een fijne afleider, die vaak energie/inspiratie aan mensen geeft.
 • Zoek een penvriendin waarmee je ouderwets lange brieven mee kunt schrijven. En dat is ook met de feestdagen goed te doen. Vind je het moeilijk om over je gevoelens te praten? Dan kan een penvriendin een uitkomst zijn. Het is immers een soort middenweg tussen een gewone vriendin en je dagboek… Het voelt anoniemer en je kunt nadenken over wat je schrijft, waardoor het makkelijker is dan een echt gesprek. Maar je dagboek geeft geen antwoord, een penvriendin wél!

Alleen zijn met kerst: fijn, maar…

We gaan nog even terug naar het fijn vinden om alleen te zijn met de feestdagen. Misschien hou je juist wel helemaal niet van al die verplichtingen en zijn daarom de feestdagen een hel voor je. Te veel prikkels, te veel verwachtingen van anderen, te veel familiedrama of wat dan ook.

Jouw droomkerst is dan ook een kerst zonder verplichtingen, waarbij je lekker je eigen ding kan doen. Helemaal goed!

Maar ja, die vrienden of familieleden laten je niet met rust. Zij vinden je zielig en blijven maar vragen of je toch niet komt óf ze verwachten dat je komt omdat je het niet maken kan dat je niet komt. Hoe pak je dat aan?

 • Maak duidelijk dat je graag alleen bent en je eigen ding doet
 • Als dat niet helpt, dan kan je natuurlijk stoppen met antwoorden geven als je het al zo vaak hebt uitgelegd…
 • Laat even je gezicht zien en verdwijn weer snel
 • Gaat het om bijvoorbeeld je oude familieleden: dan is het uiteraard wel fijn als je even naar ze toe gaat. Zie je er echt heel erg tegenop omdat er heel veel mensen zijn, probeer dat uit te leggen en ga dan de dag ervoor of erna. Het is toch logisch dat een oude moeder haar kinderen graag ziet… en daar mag je best even rekening mee houden.
 • Ga lekker op vakantie tijdens de feestdagen! Hoeft niet duur te zijn, want je kunt ook een simpele B&B kiezen. Jij hebt de smoes dat je niet kunt komen omdat je op vakantie gaat én je geeft jezelf een paar heerlijke dagen op een andere plek!

Lees ook: Moslims in actie tegen eenzame Kerst

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *