Skip to Content

Aliexpress wel of niet bestellen; invoerrechten en inklaringskosten douane en ervaringen wat je vooral niet moet kopen

Aliexpress wel of niet bestellen; invoerrechten en inklaringskosten douane en ervaringen wat je vooral niet moet kopen

Je kunt er bijna niet meer omheen. Het begrip AliExpress. Vrijwel iedereen kent deze webwinkel, die tegen mega lage prijzen een willekeur aan producten aanbiedt. En waarvan de bezorgingsprijs ook nog eens tegen lage prijzen is.

Ik vraag me wel eens af als ik hoor wat iemand zo gekocht heeft: hoe maakt AliExpress dan winst? De pakketjes zelf komen in allerlei vormen binnen.

De eerste keer dat ik een AliExpresspakketje bij vrienden nog in de verpakking zag liggen, maakte ik het grapje dat het wel een drugspakket leek. Het schijnt vaker voor te komen dat het inpakken ervan origineel te noemen is.

Wist je dat achter de naam AliExpress allerlei verschillende (lokale) bedrijfjes zitten? En dat producten van AliExpress in 2022 voor Nederland fors duurder kunnen worden?

Nog steeds zal de prijs voordelig uitvallen ten opzichte van wat je in de A-winkels hier betaalt, maar toch. Dit heeft alles te maken met een nieuwe Brusselse wet. Hoe zit dit precies en wat houdt dit in voor jouw bestelling bij AliExpress?

Ontstaan AliExpress

AliExpress is opgericht door Jack Ma, die ook mede-oprichter van de Alibaba Group is. Zijn doel was met de oprichting van AliExpress om zo Chinese producten via het internet op de wereldmarkt aan te bieden. In eerste instantie was dit vooral gericht voor bulkverkoop aan bedrijven.

Deze konden zo in grote aantallen producten tegen een laag tarief inslaan. Dit liep zo goed, dat later het particuliere aanbod erbij kwam.

AliExpress low-budget maar voor hoe lang?

Van trouwjurken, sieraden, gadgets, speelgoed tot kleding.. AliExpress heeft het allemaal. En deze opsomming is nog lang niet alles. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat veel mensen hun weg naar AliExpress weten te vinden. Hoe zit het nu met die veranderende regelgeving?

Door een nieuwe BTW-regel van Brussel betaal je officieel sinds 2021 21% BTW over alle goederen die buiten Europa ingevoerd worden. AliExpress ligt buiten Europa, om precies te zijn in China. Dat zou betekenen dat je vanaf 2021 allereerst met BTW te maken krijgt bij een bepaalde bestelwaarde.

Nederland en Duitsland hebben nog uitstel aangevraagd op deze Brusselse BTW-wet. Belastingtechnisch vraagt het veel aanpassingen en regelwerk. Waarschijnlijk zal het voor Nederland in 2022 pas ingaan.

Hoe was het vóór de Brusselse wet?

Je betaalde voor bestellingen onder de €22 geen BTW-kosten. Bij een bestelbedrag boven de €22,- werd er BTW berekend. En een bestelling met een totaalwaarde van €150 of meer, rekende ook nog invoerrechten.

De hoogte van de invoerrechten is 3 tot 4 % van de totale bestelwaarde. Als je een tas van €30 op AliExpress kocht, moest je dus BTW betalen. Dan kwam de tas op zo’n €36 in totaal. Omdat niet iedereen dit weet, kwamen veel mensen voor een verrassing te staan.

Daarnaast zijn er ook nog situaties waarbij je zogenaamde ‘inklaringskosten’ moet betalen. Dit komt neer op een bedrag van €13 extra. Al met al kan het dan nog best oplopen wat je uiteindelijk betaalt. De Europese Unie heeft besloten om de torenhoge winstmarges van dropshippers die dingen verkopen maar dan zonder eigen voorraad omdat ze het vanuit elders inkopen aan te pakken. En daarvoor is de Brusselse BTW-wet in het leven geroepen.

Lees ook: Online shoppen buiten de EU; wat mag wel of niet?

Is er een maas in de Brusselse BTW-wet?

Je kunt de inklaringskosten, BTW en invoerrechten vermijden. Veel handelaren hebben het volgende bedacht: Ieder bedrijf op AliExpress biedt zijn goederen aan. Daar is ook te zien vanuit welk land ze dit verzenden. Als het betreffende bedrijf het vanuit een EU-land laat verzenden, betaal je de extra kosten niet.

AliExpress heeft al meerdere bedrijven die hier gebruik van maken, met name het verzenden vanuit Spanje, Polen en Tsjechië is populair. En hier komt het: binnen de Europese Unie betaal je geen inklaringskosten of BTW. Zo wordt je bestelling minder duur.

Hoe kan het dat AliExpress gratis verzenden kan?

Bovenstaand mysterie triggerde me erg. Voor de research van dit artikel, kwam ik achter een 500 jaar oud verdrag wat China heeft. Dit 500 jaar oude verdrag bestempelt China als, let op: ‘een derdewereldland’. En dat geeft hun het voordeel dat nationale postbedrijven Chinese bestellingen van minder als 2 kilo gratis (of bijna gratis) moeten afleveren!

Ze hadden vast toen niet kunnen vermoeden dat de Chinese wereldmarkt geëxplodeerd is en we bijna alles ‘made in China’ in huis hebben. Aan dit verdrag wordt een beetje gesleuteld, met name door de eerder genoemde BTW-wet. Hierdoor zullen de verzendkosten ook stijgen is de verwachting.

Worden de producten in de Action nu ook duur(der)?

Action bestelt veel uit China. Toch hoef je niet bang te zijn dat de lowbudgetprijzen van de Action ineens tien keer zo hoog worden. Action heeft andere tarieven. Daarnaast kopen zij zelf in en hebben ze zelf magazijnen waar ze hun voorraden opslaan.

Zo zijn er andere afspraken gemaakt over de BTW en de invoeringskosten. Als de winkelprijzen al stijgen, dan zal dit minimaal zijn. Ook is bekend dat Alibaba hard werkt om hun distributiecentrum in Luik te krijgen. AliExpress zal hier vast het voorbeeld in volgen.

Mijn pakje van AliExpress komt niet aan of ik wil het retourneren, hoe doe ik dit?

Het gebeurt nog wel eens, dat er op de pakjes lang gewacht moet worden. Via je profiel kun je het pakket wel volgen, maar het kan ook zijn dat deze lang op ‘shipping’ blijft staan. Of dat je pakket helemaal niet aankomt.

Wat kun je doen als je pakket niet thuis bezorgd wordt?

  • Ga naar je acoount van AliExpress (hier) en log in
  • Kies het bestelde artikel
  • Klik dan op: ‘pakket niet ontvangen’
  • Het bedrijf zal in de meeste gevallen snel en eenvoudig je geld terugstorten of aanbieden om een ander product naar je op te sturen.

Retourneren van je artikel kan ook via AliExpress. Ook hiervoor log je in op je account.

  • Inloggen account
  • Ga naar je orderlijst en klik het betreffende product aan.
  • Neem contact op met de verkoper.
  • Als je kijkt staat er vaak ‘free return’
  • Geef aan met foto’s en een bericht waarom je het artikel retour wilt sturen.
  • De verkoper stuurt dan een code of sticker waarmee je het product retour kunt sturen.

Wat is jouw ervaring met AliExpress? Laat het eens weten in een reactie!

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *