Skip to Content

Wat doet alcohol met je hersenen

Wat doet alcohol met je hersenen

Alcohol: we weten allemaal wel dat het allesbehalve erg gezond is. Natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid die je inneemt, maar toch. Lust je wel graag een glaasje? En denk je dat het allemaal wel mee zal vallen? Misschien een goed idee om toch eens stil te staan bij de effecten van alcohol op alleen al je hersenen!

Ook dat ene glaasje telt

Wist je dat je hersenen al anders gaan reageren op het moment dat je 1 of 2 glazen drank (met alcohol) drinkt? Hoe meer je drinkt, hoe meer dit uiteraard is én hoe meer schade je toebrengt aan je hersenen. Het is dus niet alleen dat je op het moment zelf niet meer helder reageert (waardoor je in het verkeer bijvoorbeeld een gevaar vormt), maar je kunt ook blijvende schade oplopen! En dat is toch een heel ander verhaal dan alleen even niet aan het verkeer deelnemen omdat je graag wilt drinken…

Welke invloed heeft alcohol op de hersenen?

De invloed van alcohol op de hersenen is groot en beperkt zich niet enkel tot harder praten of bijvoorbeeld agressiever worden. Hersenen zullen onder invloed van alcohol trager gaan werken en minder goed functioneren. We bespreken hier meerdere dingen die daardoor kunnen gebeuren.

Minder goed functioneren

Door de alcohol kan je minder goed gaan zien en minder goed gaan horen. En dat minder goed functioneren geldt ook voor andere gebieden. Zo kan je bijvoorbeeld minder goed lopen omdat je evenwicht verstoord raakt. En we weten allemaal ook dat het je reactievermogen aantast.

Wel of geen angst

Je kent ze vast wel: mensen die juist heel vrolijk worden doordat ze hebben gedronken. Nu kan dat best sfeer verhogend zijn. Alleen de reden waarom dit is kan ook doorslaan naar gebieden waarbij het niet fijn is. Je hersenen zullen niet meer tegengehouden worden, zeg maar. Je durft meer en je hebt minder controle over jezelf. Daardoor kan je dus opeens veel meer durven zeggen of lekker gek durven doen.

Maar het kan ook uitdraaien op dingen doen die gevaar opleveren voor jou of een ander. Het rare is dat je aan de ene kant minder remmen voelt en daardoor sneller iets durft te doen. Aan de andere kant wordt juist het angstcentrum actiever. Dronken mensen kunnen daardoor juist heel emotioneel reageren. Of sneller van zich afslaan uit angst. Alcohol is vaak één van de oorzaken bij gewelddadige conflicten.

Alcoholvergiftiging

Veel drank kan ervoor zorgen dat het belangrijke functies minder goed laat werken. Zo kan het ervoor zorgen dat je ademhaling en hartslag verdoofd. In eerste instantie zal je hierdoor moe worden, maar uiteindelijk kan je in coma raken en er zelfs aan overlijden. Dit wordt alcoholvergiftiging genoemd. Comazuipen is de populaire benaming voor hetzelfde.

De aantasting van het geheugen

Je weet vast voorbeelden van momenten die je niet meer herinnert omdat je had gedronken of dat een ander dat had. Jij (of die ander) kunt deze herinneringen ook niet meer terughalen. Je geheugen werkt gewoon minder goed door de alcohol. Nu zal dit tijdelijk zijn, maar het schijnt wel zo te zijn dat als je dit vaker hebt, je ook sneller een black out zult krijgen. Als je langere tijd veel alcohol gebruikt kan het tijdelijke helaas over zijn en zullen je hersenen permanent beschadigd zijn!

Op lange termijn

Daarmee komen we meteen uit op de vraag wat veel alcoholgebruik met je doet als je dit lange tijd doet. Als je een zogenaamde zware drinker bent, dan kan je dus je hersenen beschadigen. Het geheugen gaat slechter werken, je kunt niet meer snel denken en zich minder goed aanpassen. Het blijkt zelfs dat hersenen van zware drinkers kleiner worden!

De kans op de ziekte van Korsakov wordt vergroot, net als dat men sneller last kan krijgen van dementie. Beide zijn ziekten waarbij de hersenen en het geheugen zijn aangetast. Maar let op: zelfs als je meer dan 1 glas per dag drinkt worden je hersenen al kleiner!

Ziekte van Korsakov

De ziekte of het syndroom van Korsakov wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B1. B1 heb je nodig voor je hart, zenuwen en hersenen. Veel mensen die veel drinken eten niet meer goed, waardoor dit gebrek optreedt. Korsakov kan dus ook door andere oorzaken komen waarbij een tekort aan vitamine B1 ontstaat. Korsakov is niet te genezen. Als iemand niet behandeld wordt en men slecht blijft eten en alcohol blijft drinken, kan men eraan overlijden.

Door Korsakov kan men dingen minder goed begrijpen en zelfs niet meer in staat zijn om goed voor zichzelf te zorgen. Zo kan het uiteindelijk nodig zijn dat deze persoon niet meer op zichzelf woont omdat het permanent hulp nodig heeft. Meer weten? Op hersenstichting.nl wordt hier meer over verteld.

Alcohol en de ontwikkeling van de hersenen

Hersenen zijn tot je 25e in ontwikkeling. Hierdoor zijn ze ook gevoeliger voor alcohol. Als een puber drinkt, zal hij dus meer vatbaar zijn voor schade aan zijn hersenen door alcoholgebruik. Het schijnt ook zo te zijn dat jongeren die al vroeg beginnen met drinken, dit ook zullen doen als ze ouder zijn en meer kans lopen om verslaafd te raken aan alcohol.

Alcoholgebruik in de zwangerschap

Het mag ook meteen duidelijk zijn dat je geen alcohol moet drinken tijdens je zwangerschap. Als je als zwangere vrouw drinkt beschadig je de hersentjes van de baby. Hierdoor kan de baby het foetaal alcoholsyndroom oplopen. FAS is een hersenaandoening waardoor de baby moeite heeft met groeien, het gedrag en beweging.

Kindjes met FAS kunnen ook uiterlijke kenmerken hebben, zoals kleine ogen, dunne bovenlip, vlak middengezicht, wipneus, smalle kin of een plat neusgootje. De baby kan moeite hebben met lopen, leren praten, zuigen en drinken, zitten en staan. Een baby kan hiervan niet genezen omdat immers in de ontwikkeling iets fout is gegaan. Wel zijn er behandelingen voor om het kindje te helpen.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *